Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Parakstās pret ražotni

Līga Vīksna

2014. gada 28. februāris 00:00

132

Šonedēļ Vides pārraudzības valsts birojam (VPVB), kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrijai iesniegts 1251 alūksnieša paraksts pret SIA “Carbon energy systems” ieceri Alūksnē, Rūpniecības ielā, būvēt kokogļu ražotni un koģenerācijas staciju. Paraksti savākti tikai dažu dienu laikā un pierāda alūksniešu vienotību rūpēs par savu dzīves vidi.

Lai būvē neapdzīvotā vietā
Parakstītajā pretenziju vēstulē iedzīvotāji pieprasa “nepieļaut šādas vai līdzīgas videi kaitīgas ražotnes izveidošanu pilsētā un tās tuvumā”. Atsaucoties uz VPVB ietekmes uz vidi sākotnējo izvērtējumu, uzsvērts, ka ražotnē paredzēts izmantot tehnoloģiju, kas gada laikā gaisā emitēs 170 tonnas kaitīgo gāzu un citu emisijas produktu, radīs augstu trokšņu līmeni. Alūksnē paredzētā kaitīgo gāzu emisija būs desmit reizes lielāka nekā kokogļu ražotnē Zeltiņos. Nav nekādas garantijas par objekta darbību saskaņā ar teorētiskajiem aprēķiniem, tāpēc videi un cilvēkiem kaitīgo izmešu daudzums ir iespējams vēl lielāks. Vēstulē arī izteikts iedzīvotāju priekšlikums atrast ražotnei piemērotu, maz apdzīvotu teritoriju 3 līdz 10 kilometru attālumā no pilsētas un apdzīvotām vietām. Uzsvērts, ka projekta nosaukums “Zaļā un inovatīvā kokogļu ražotne” ir tikai vārdu spēle, lai piesaistītu Eiropas fondu finansējumu. Institūcijām iedzīvotāji lūdz veikt darbības, lai nepieļautu videi un cilvēkiem kaitīgu objektu celtniecību pilsētā un tās tuvumā.
Viens no parakstu vākšanas iniciatoriem ir alūksnietis Rolands Puriņš, kurš arī dzīvo netālu no iecerētās būvniecības vietas. Viņš aicināja alūksniešus nevaimanāt, bet rīkoties. “Uzņēmums iecerējis savākt tikai ogļu putekļus, kas rodas ražošanas laikā, un arī tikai 95 procentu apjomā, bet nekur neizskan, kā savāks emitētos ogļu putekļus brīdī, kad atvērs kolonnas gatavās produkcijas izņemšanai un produkcijas fasēšanas laikā,” saka R.Puriņš. Viņš pauž cerību, ka iedzīvotāju viedokli ņems vērā.

Nemierā ar domes darbu
Parakstu vākšanu koordinēja un tos Rīgā nogādāja alūksniete, Alūksnes novada domes deputāte Jana Zilkalne. Viņa atzīst – tik lielu iedzīvotāju atsaucību nebija paredzējusi, jo parakstu vākšana ritēja tikai nepilnas trīs darbdienas. “Uz beigām jau paši mūs uzmeklēja un jautāja, kur var parakstīties, ņēma tukšās blankas un gāja vākt parakstus. Parakstījās ne tikai alūksnieši, bet arī Alūksnes un Apes novadu iedzīvotāji – arī tie, kuri strādā Rūpniecības ielas rajonā vai citur pilsētā. Parakstījās arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas un Alūksnes novada vidusskolas vecāko klašu audzēkņi. Bija iedzīvotāji, kuri baidījās parakstīties, jo bija saņēmuši nepārprotamus mājienus, ka nedrīkst šādi vērsties pret savu darba devēju - Alūksnes novada domi,” saka J.Zilkalne.
Viņa uzsver – viens dokumenta eksemplārs iesniegts VPVB, otrs – ministrijā, bet trešais paliek parakstu vācēju rīcībā gadījumam, ja būs vēl nepieciešamība tos izmantot. “Lai aizsargātu savas intereses un tiesības dzīvot tīrā vidē, esam gatavi iet pat līdz Satversmes tiesai. Iedzīvotāji parakstu vākšanas laikā izteica viedokli, ka nākamā parakstu vākšana var būt arī par Alūksnes novada domes atlaišanu, jo daudzi ir neapmierināti ar domes vadības darbu. Neapmierinātību nav izraisījušas tikai kokogles – arī ielu remontdarbu projekti, SIA “Alūksnes nami” un “Rūpe” darbība. Iedzīvotāji ir sapratuši, ka var mobilizēties parakstu vākšanai, bet, ja vāks par domes atlaišanu, tās nebūs tikai trīs darbdienas,” saka J.Zilkalne.

Gaida priekšlikumus
Vakar notika Alūksnes novada domes sēde, kurā pieņēma lēmumus par Alūksnes novada teritorijas plānojuma 2015. līdz 2027.gadam 1.redakcijas un plānojuma stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējuma ietvaros izstrādātā Vides pārskata projekta nodošanu publiskai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai. Šobrīd tajā nav ietverta norma, kāda bija sagatavota uz tautsaimniecības komitejas sēdi – “Alūksnes novadā  nav atļauta kokogļu ražotņu būve pilsētā, ciemos, blīvi apdzīvotās teritorijās ”. Domes sēdē neviens no deputātiem arī nerosināja tādu ietvert. Abi dokumenti iedzīvotājiem būs pieejami Alūk­snes novada domē, pagastu pārvaldēs un par tiem iedzīvotāji aicināti izteikt savus priekšlikumus. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norādīja - šie noteikumi ir kā pirmatnējais dokuments, ko nodod sabiedriskai apspriešanai, un tās laikā iedzīvotāji, juridiskas personas var iesniegt labojumus, ieteikumus. Tos visus izvērtēs un izstrādās dokumenta pilnveidoto versiju. ◆

Kategorijas