Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cik vērts ir mājas vecākā darbs?

Mārīte Dzene

2014. gada 28. februāris 00:00

548

Alūksnes pilsētā no novembra līdz janvārim sešu daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, kļūstot par pilntiesīgiem saimniekiem. Šajā procesā palielinās iedzīvotāju interese par mājas padomes, mājas vecākā pienākumiem, kā arī par apsaimniekošanas izmaksām.

To apliecina Laurencenes ielas 2 mājas pilnvarotā Andra Osša satraukums par mājas vecākajam izmaksāto atlīdzību un apsaimniekošanas izmaksām.

Vienojas tikai par atlīdzību mēnesī
“Esam pārņēmuši mājas pārvaldīšanu, tāpēc pārstāvniecībai ir izraudzītas piecas pilnvarotas personas mājas padomei, starp tām esmu es un mājas vecākais. Mājas padome ir izveidota, lai kopā sekotu apsaimniekošanas tēriņiem un lemtu, kādi uzlabojumi būtu veicami. Esam noslēguši pilnvarojuma līgumu par mājas apsaimniekošanu ar SIA “Alūksnes nami”, tāpēc vēlējos iepazīties ar dokumentiem un remontdarbu tāmēm, kā arī ar citiem ap­saimniekošanas izdevumiem. Kad uzzināju par algas izmaksu mājas vecākajam par visu pusgadu, biju nepatīkami pārsteigts. Manuprāt, tā ir nekaunība, turklāt bez loģiska pamatojuma un skaidrojuma,” ir sašutis A.Osis.
Mājas iedzīvotāji sapulcē lēma par darba samaksu mēnesī, taču nav bijis ierosinājuma lemt par iespēju saņemt vēl nenopelnīto. SIA “Alūksnes nami” valdes locekle Valentīna Omeļjana pilnvarotajam skaidrojusi, ka tas nav nelikumīgi. Tādu pašu atzinumu viņam esot izteicis mājas vecākais Modris Račiks. Arī jurists “Alūksnes Ziņām” skaidro, ka šāda atlīdzības izmaksa ir pieļaujama. Tiesa, ja mājas iedzīvotājus tā neapmierina, tie var lemt, ka vēlas pārvēlēt mājas vecāko vai arī prasīt atmaksāt saņemto naudu par nenostrādāto laiku. Alūksnes novada domes deputāte Jana Zilkalne uzskata, ka tā nav laba prakse – maksāt par nepadarītu darbu. Neviens nevar paredzēt, kas notiks sešu mēnešu laikā. Tas ir risks, tāpēc labs saimnieks tā nerīkojas. 

Pietrūkst atklātības
atlīdzības saņemšanā
“Pat tad, ja nav noticis nekas nelikumīgs, nav saprotams, kāpēc šī summa nevarēja palikt mājas uzkrājumā. Gatavojamies māju renovēt, tāpēc uzkrājumā katrs cents var būs svarīgs, lai saņemtu finansiālu atbalstu projektam. Tagad ir mājas padome. Kāpēc mājas vecākais vienpersoniski ar apsaimniekotāju izlemj, ka daļu apsaimniekošanas naudas var izmantot vēl nenopelnītas algas izmaksai?” spriež A.Osis.
M.Račiks 20.februārī vērsās pie mājas pilnvarotajām personām, lai tās apstiprinātu, ka neiebilst pret darba atalgojuma izmaksu par visu pusgadu. Mājas vecākā pienākumus viņš veic jau astoņus gadus un secina, ka līdz šim nevienam nav bijušas nekādas pretenzijas. “Pagājušajā gadā, piemēram, es rēķinu par savu darbu otrajā ceturksnī rakstīju tikai novembrī. Tad nevienam nebija iebildumu, ka sešus mēnešus nesaņēmu samaksu. Tagad uzrakstīju janvāra pēdējās dienās par pusgadu, lai būtu mazāk papīru. Tas man ir pat sliktāk, jo esmu pašnodarbinātā persona, tāpēc, saņemot lielāku summu mēnesī, ir jāmaksā lielāks sociālais nodoklis. Tātad esmu pat zaudētājs, bet nākas taisnoties,” skaidro M.Račiks. Arī SIA “Alūksnes nami”, atbildot uz redakcijas jautājumiem, informē: “No mājas padomes ir saņemts apliecinājums, ka nav pretenziju par to, ka mājas vecākajam izmaksā atalgojumu par pirmo pusgadu.”
 A.Osis apgalvo, ka pie viņa mājas vecākais nemaz nav vērsies, jo zināja, ka negūs atbalstu. Turklāt vēl viens pilnvarotais dokumentu gan parakstīja, bet bija “pret” šādu lēmumu, tiesa, trīs mājas padomes locekļi to atbalstīja. V.Omeļjana skaidro, ka mājas vecākajam nav jāsaskaņo ar mājas padomi lēmumi, ja summa nepārsniedz 711,44 eiro. Savukārt A.Osis uzskata, ka par šo jautājumu būtu jālemj iedzīvotāju sapulcei. “Vajadzētu vērsties pie visiem, nevis tikai pie pilnvarotajiem, kuri atbalsta šo mājas vecākā ierosmi,” viņš saka.

Pienākumi ir līdzīgi, bet ne samaksa
Dzīvokļu īpašnieku iesaistīšanās māju apsaimniekošanā ir dažāda. Visu sešu māju, kuru pārvaldīšanas tiesības pārņēma nesen, iedzīvotāji ir pilnvarojuši SIA “Alūksnes nami” arī turpmāk veikt apsaimniekošanu. Bet ir arī tādas, kas apsaimniekošanu pārņēmušas pilnībā, nodibinot dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību vai arī nododot pārvaldīšanas tiesības pilnvarotai personai. Laurencenes 2.nama dzīvokļu īpašnieki ir izvēlējušies SIA “Alūksnes nami”. Taču A.Osis ir neapmierināts, ka rēķins par kustības sensora nomaiņu kāpņu telpā ir 58,54 eiro. Viņš arī secinājis, ka nereti aktus par darbu izpildi paraksta kāds no mājas iedzīvotājiem, bet citreiz – parakstu nav. V.Omeļjana norāda, ka par veicamajiem darbiem tiek informēts mājas vecākais, kas pēc tam arī paraksta aktus. “Paraksti ir uz visiem aktiem, izņemot uz diviem aktiem par apkures sistēmas palaišanu, uzsākot apkures sezonu. Aktus var parakstīt arī citi mājas iedzīvotāji,” iebilst V.Omeļjana. Turklāt viņa norāda, ka minētais rēķins nav tikai par sensora nomaiņu, bet arī par citiem darbiem.
“Mājas vecākais par remontdarbu uzraudzību saņem algu. Pretējā gadījumā ir jājautā, par ko viņam maksā. Par visiem darbiem iedzīvotāji var uzdot jautājumus mājas vecākajam, un viņam ir jāpaskaidro, kas ir izdarīts un kāpēc viņš parakstījies par darbu pieņemšanu,” uzskata Apes ielas 6.nama iedzīvotāja Diāna Piterāne. Tiesa, viņa nedomā, ka ir vajadzīgs mājas vecākais. “Kāpēc lai maksātu administratīvos izdevumus SIA “Alūksnes nami” un vēl arī mājas vecākajam? Mūsu mājas vecākā ir atteikusies no saviem pienākumiem un jau sen tos nepilda,” secina D.Piterāne. Viņa visus jautājumus ar SIA “Alūksnes nami” risina pati, turklāt dara to rakstiski, jo tāda ir pieredze – nevar paļauties uz mutiski runāto.
Savukārt daudzdzīvokļu mājas Pilsētas bulvārī 1 iedzīvotāji paši ir uzņēmušies apsaimniekošanu, izveidojot savu biedrību ar valdi. Tās locekļi un mājas vecākais savus pienākumus veic sabiedriskā kārtā bez atlīdzības.Turklāt biedrības mājas vecākajam atšķirībā no SIA “Alūksnes nami” apsaimniekošanā esošajām mājām ir pašam jāatrod darbu izpildītājs,  nevar tikai piezvanīt un gaidīt, kad ieradīsies “Alūksnes namu” strādnieks. ◆

Kategorijas