Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Malienā top Aļa istaba

Līga Vīksna

2014. gada 28. februāris 00:00

29

Malienas pamatskolā top Aļa istaba, kas veltīta novadniekam, dzejniekam un prozaiķim  Aleksandram Pelēcim.
Malienas pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Gunta Vancāne uzsver – ideja par skolas muzeju bija jau direktora Viktora Litaunieka laikā, bet tagad to virza direktore Ieva Baltā – Pilsētniece. “Pērn vasarā svinējām Malienas pamatskolas 140.jubileju un sapratām – tas ir īstais mirklis sākt iekārtot muzeju, ko nosaucām par Aļa istabu. Agrāk tur bija krievu valodas klase – to iekārtojām citur, telpu izremontējām, šajos darbos iesaistījās arī skolas absolventi. Cenšamies to veidot mūsdienīgi, lai skolēniem būtu interesanti. Istabu gribam iekārtot tā, kā savulaik izskatījās A.Pelēča mājās Talsos, kur esmu viesojusies pēc viņa nāves. Viņam istabas sienas bija klātas grāmatu plauktiem un mazām fotogrāfijām, gleznām, kas atvestas no Sibīrijas izsūtījuma. Visu savu naudu viņš ieguldījis, pērkot grāmatas. Mēs negribam klasisku muzeju ar plauktiem un eksponātiem, bet tādu, kur visu var aplūkot un arī aptaustīt,” saka G.Vancāne un atver mazas durtiņas, paverot skatu uz vēl neapgūto bēniņu daļu, un mirdzošām acīm stāsta, kā drīzumā tur izveidos labirintu – spoku istabu.
Aļa istabā goda vietā ir novadnieka sarakstītās grāmatas “Puiciska dvēsele”, “Alūksnes grāmata” un citas, piemiņas lietas, kas saistās ar novadnieku, skolēnu rakstītie projekti par novadnieku. Īpašs eksponāts ir galda pārliekamais kalendārs. “To mums uzdāvināja A.Pelēča sieva Rita. Kalendārā atšķirts 1995.gada 13.oktobris – A.Pelēča nāves dienas datums, kas šajā kalendārā tā arī nav nekad pāršķirts... Kalendārs glabā sevī novadnieka dzīves gājuma pēdējās dienas un mirkli, kad dzīve apstājusies,” saka G.Vancāne.
Pērn septembrī, Dzejas dienu laikā, Aļa istabā Malienas skolēniem bija pirmās nodarbības, noturot tur literatūras stundas. Projektu nedēļas laikā Aļa istabai skolnieces sašuva spilvenus – tos tagad izmanto apmeklētāji, sēžot uz grīdas, un bērni, kad tur notiek literatūras stundas.
“Uzskatu, ka A.Pelēcis ir pelnījis, lai viņa piemiņu iemūžinātu. Mums ir arī videofilma par A.Pelēci. Rakstījām projektu, lai atbalstītu A.Pelēča bērnu grāmatas “Čabiņš” izdošanu, bet diemžēl projektu neatbalstīja. Materiāli grāmatai ir apkopoti un ceram finansējumu tās izdošanai piesaistīt citur,” saka G.Vancāne.
Atsevišķā telpas daļā izkārtoti citi materiāli, kas arī saistās ar Malienas pamatskolas vēsturi. ◆

Kategorijas