Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atraktīvi piedāvā kūkas

Mārīte Dzene

2014. gada 28. februāris 00:00

118

Ziemera pagasta zemnieku saimniecības “Saltupji” gardās kūkas ir iecienītas ne tikai Alūksnē un Apē, bet arī Balvos un Gulbenē, kur Anda un Raitis Cekuļi ir starp tirgotājiem Zaļajos tirdziņos. 

Katrs zina – kur siers, tur pele
“Esam mājražotāji un braucam uz Zaļajiem tirdziņiem, kur piedāvājam tradicionālas mājas kūkas – galvenokārt biskvīta ruleti, medus kūku un lauku torti. Tagad mūs jau pazīst un gaida. Turklāt pēc maskām mūs ir viegli atrast, tāpēc izbraukumos parasti esam šādā izskatā. Kad nāks pavasaris un vasara, tirgus notiks laukā, droši vien domāsim kaut ko citu, lai ievērotu un priecētu bērnus,” stāsta A.Cekule.
Tiesa, parasti tirgos vērojama trijotne, jo kopā ar lapsu (Andu) un runci (Raiti) ir pele – SIA “MŪ siers” mājražotāja Egita Siliņa no Gulbenes novada. “Esam sadraudzējušies, tāpēc savu produkciju tirgojam blakus. Visi zina – kur siers, tur pele, tāpēc kopā mums labi veicas tirgošana,” saka Anda. Viņa atzīst, ka starp tirgiem tiek izpildīti kūku pasūtījumi dažādām svinībām, tāpēc darba ir daudz. Parasti tirgum sacep līdz 20 kilogramiem kūku, bet gadatirgiem vai lielākiem svētkiem – vēl vairāk. Zaļo tirdziņu organizatore Gulbenē Iveta Kovtuņenko iecerējusi rīkot apmācību tirgotājiem, lai tie labāk apgūtu pārdošanas mākslu. Aprīlī apritēs divi gadi, kopš Gulbenē ar vietējās pašvaldības gādību notiek Zaļais tirdziņš.

Arī Alūksnē top Zaļais
tirdziņš
Reizi mēnesī, katrā ceturtajā sestdienā, gan “Saltupju” kūkas, gan citu mājražotāju produkciju var iegādāties Alūksnes veikalā “Maxima”. Arī tur ir izveidojies Zaļais tirdziņš. “Tur ir nopērkami “Sprogu” āboli, “Ziemeļu” tējas, mājās cepta maize, medus un “Slišiņu” gaļas izstrādājumi. Ir doma, ka varētu braukt arī uz Smilteni, tomēr priekšroku dodam tuvākajiem tirgiem,” norāda A.Cekule.
Austrumvidzemes Lauku konsultāciju biroja Alūksnes nodaļas vadītāja Viola Kaparšmite uzsver, ka Alūksnē vieta Zaļajam tirdziņam tika atrasta pēc mājražotāju iniciatīvas. SIA “Valdis”, kura īpašums ir veikala “Maxima” telpas, atļāva tās izmantot arī mājražotāju produkcijas tirgošanai. “Uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Guntaram Švolmanim nebija nekas iebilstams pret šo ieceri. Protams, ir vajadzīgs pašvaldības atbalsts, taču tas pagaidām nav jūtams,” saka V.Kaparšmite. Pašvaldībai ir jāuzņemas koordinatora funkcijas, kādas pašvaldības darbinieki veic Balvos un Gulbenē.

Var iegūt atbalstu pārstrādei
“Saltupji” mājražošanu varēja attīstīt, saņemot finansiālu atbalstu projektam, par ko iegādājās ledusskapi produkcijas uzglabāšanai, mikserus putošanai un citas kūku gatavošanai vajadzīgas lietas. Līdz 22.aprīlim Lauku atbalsta dienestā var iesniegt projektu pieteikumus “Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšanai”. Uz atbalstu var pretendēt tie ŗažotāji, kuri gatavo produkciju mājas apstākļos, lai pēc tā īstenošanas izveidotu pārstrādes uzņēmumu.  Pieteikumus var iesniegt arī uzņēmumi, kuri vēlas uzsākt bioloģisko lauksaimniecības produktu pārstrādi piena, augļu, dārzeņu, gaļas un graudu sektorā. Paredzēts atbalstīt investīcijas jaunu iekārtu un tehnoloģijas ieviešanā, pārstrādei paredzētu jaunu būvju celtniecībai un esošo rekonstrukcijai. ◆

Kategorijas