Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes muzejā – “Daba krāso”

Līga Vīksna

2014. gada 7. marts 00:00

57

Alūksnes muzejā martā aplūkojama reizē gan neparasta, gan izglītojoša izstāde “Daba krāso”. Tajā apvienotas gan botānikas, gan senā amata – krāsošanas ar dabas krāsvielām – plašs un saistošs izklāsts. 

Muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala stāsta, ka apmeklētāji var apskatīt, kā, izmantojot dažādus augus, var nokrāsot vilnas dziju, iegūstot pelēku, zaļu, brūnu, dzeltenu un pat spilgti sārtu toni. Izstādē var arī aplūkot augos krāsotu dziju paraugus un noskatīties 20 minūšu videofilmu par krāsošanas gaitu.
“Pieejams informatīvais materiāls, drogas sausā veidā, kā arī krāsotas dzijas paraugi ar meistaru komentāriem, kā krāsa iegūta. Tajos lasām, piemēram, ka krāsošanā izmantots arī etiķis vai vara sulfāts. Ir pat speciāls saraksts ar kodinātāju iedarbību. Piemēram, skābpiena sūkalas, raudzēts urīns, raudzētas bērzu sulas, skābo augļu un kāpostu sulas paspilgtina toņus un maina to nianses. Etiķskābe paspilgtina sārto un zilo toni, bet nomāc dzelteno,” stāsta L.Apšusala. Interesants stāsts ir par ziemeļu madarām, kuras zied baltiem, smalkiem ziediem. Krāsošanā izmanto madaru saknes, kas ir tumši brūnā – sarkanīgā nokrāsā un ļauj iegūt skaisti rozīgus un sarkanīgus toņus.
“Bērniem īpaši saistošas būs interaktīvās spēles par dažādiem augiem, piemēram, “Krāsaugu cirks”. Savukārt no 10.marta piedāvāsim muzejpedagoģiskās programmas pirmsskolas un skolas vecuma bērniem un jauniešiem. Vēlams katram bērnam paņemt līdz mazu, krāsainu dzijas kamoliņu. Pieteikties var pa tālruni 25665538 vai 64381321,” saka L.Apšusala.
Izstāde būs skatāma līdz 31.martam. ◆

Kategorijas