Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Viss mainījās vienā acumirklī...

Agita Bērziņa

2014. gada 7. marts 00:00

1005

Armands Jaunannā, Ansis Veclaicenē, Kristers Zeltiņos un Kārlis Bejā - viņi visi saņēmuši smagus dzīves sitienus, par kuriem saka, ka viss mainījās vienā acumirklī... Taču neviens no viņiem nav padevies. Grūtībās nonākušajiem aktīvi palīdz sabiedrība, sniedzot gan morālu, gan finansiālu palīdzību. Arī Alūksnes un Apes novada fondā šiem četriem vīriešiem tiek vākti ziedojumi.

Dzīve turpinās
Armands Zariņš no Jaunannas siena pļavā, strādājot pie sienas preses, zaudēja abas rokas. 2011.gada 18.jūlijā pagājis ilgs laiks. 34 gadus vecā Armanda dzīve turpinās bez rokām. Sapnis par funkcionālām roku protēzēm pagaidām nav īstenojies. “Nekas šobrīd uz priekšu nekustas, skaidrības nav. Radiniece ārzemēs palīdz un meklē iespējas, taču šobrīd viss ir apstājies,” stāsta mamma Gundega. Uz jautājumu, kā Armands jūtas, mamma atbild: “Kā var justies cilvēks, kurš neko nevar pats darīt un ir atkarīgs no citiem?” Lai arī tieši Armands bija lielākais darbarūķis, tomēr saimniecībā darbs rit, kā ierasts, un nekas nav likvidēts. Ja arī Armands kaut kā var palīdzēt, tad tas ir padoms un rīkojumu došana, ko viņš arī dara. “Ja pats neiesi un nedarīsi, nekas nenotiks. Paši cenšamies ar visu tikt galā. Prasīt palīdzību no otra ir sarežģīti. Mēs cīnāmies paši,” saka Gundega.

Dosies uz Vāciju
2011.gada 11.novembrī smagu traumu darbā ogļu krautuvē Rīgā guva Ansis Bērziņš no Veclaicenes. Viņam tika amputētas abas kājas. Šobrīd viņa ikdiena joprojām aizrit ratiņkrēslā. 24 gadus vecā jaunieša mamma Mudīte teic, ka Ansis ir optimistiski noskaņots un dzīvotprieku nav zaudējis. Jaunietis sevi piepilda basketbola treniņos Rīgā, ko organizē invalīdu apvienība “Apeirons”. Lai varētu būt sabiedriski aktīvs, viņš iegādājies speciāli aprīkotu automašīnu. Tai naudu krājis pats, kā arī nedaudz palīdzējuši labas gribas cilvēki. Ar portāla “Ziedot.lv” atbalstu pielāgots mājoklis Anša vajadzībām, savukārt portāls “Palīdzēsim.lv” uzdāvināja datoru un sedza lidojuma izdevumus uz ārstniecības iestādi Vācijā. Daļa arī Alūksnes un Apes novada fondā saziedotās naudas lieti noderējusi Vācijā, negaidīti veicot plānotās vienas operācijas vietā divas. “Paldies visiem labas gribas cilvēkiem! Bez viņu palīdzības mēs nebūtu tikuši Vācijā. Tur viņam vēlreiz operēja kājas. Sākumā bija plānots operēt vienu kāju, bet izrādījās, ka jāoperē abas. Pašiem naudas pietrūka, tāpēc lūdzām fondam daļu segt,” stāsta Mudīte. Viņi joprojām cer, ka izdosies pielikt kāju protēzes. Jau šopavasar Ansis atkal dosies uz Vāciju, kur tiksies ar protēzistiem. Lielākā naudas summa saziedota “Ziedot.lv” akcijā - 33 818 eiro. “Sākumā liekas, ka summa ir liela, bet, lai izgatavotu protēzes, vajag 70 000 eiro,” saka Mudīte.

Meklē donoru Lietuvā
Kristera Zariņa dzīve pēkšņi mainījās pērnā gada rudenī, kad viņam tika atklāts asins vēzis. 20 gadus vecajam, vienmēr sabiedriski aktīvajam Kristeram no Zeltiņiem sākumā bija grūti pieņemt reālo situāciju. “Kristers ir pārdomu pilns. 12.februārī bijām Lietuvā un Kristers iestājās donoru meklēšanas rindā. Informācijas bija daudz, reizēm ne tā patīkamākā. Ar cerībām gaidām dienu, kad būs atrasts donors un varēs atkal doties turp. Uz Lietuvu meklēt donoru devāmies tāpēc, ka ģimenē saderības nebija. Līdz ar to ir starptautiskā transplantācija un starptautiskais donors. Arī finansiālajā ziņā Lietuvā ir vieglāk. Finansējumu, kas ir vairāki tūkstoši, pašai transplantācijai garantē valsts,” stāsta mamma Iluta. Dodoties uz Lietuvu, tika izmantota daļa Alūksnes un Apes fondā saziedotās naudas. Ja donors tiks atrasts Lietuvas datubāzē, tad transplantāciju veiks divu trīs mēnešu laikā. Ja ne, tad meklēs Vācijā un nepieciešamības gadījumā arī Amerikā. Protams, tad būs vajadzīgs vairāk laika. “Mēs nevienu mirkli neesam zaudējuši cerības. Ar to arī dzīvojam. Mēs zinām, ka viss būs labi, bet katram, protams, iekšēji ir pārdomu mirklis. Viegli tas nav. Vissmagāk ir ģimenei. Šādu slimību gadījumā no malas liekas – galva, rokas, kājas ir, bet kā tas var būt, ka cilvēkam ir tik nopietna slimība. Vizuāli uz āru tas nav redzams,” saka mamma. Viņa visas ģimenes vārdā teic paldies ziedotājiem, jo viņu atbalsts ir ļoti svarīgs. “Medicīna mūsu valstī ir ļoti dārga. Ziedojumi Kristeram dod drošības sajūtu, ka varēs apmaksāt ārstniecības iestāžu rēķinus. Sākumā Kristers ļoti pārdzīvoja, ka nebūs līdzekļu. Tagad domā, ka viss būs kārtībā!” saka Iluta.
Tāpat kā mamma, arī Kristers pats nākotni redz cerīgu. “Gribas, lai ātrāk paiet laiks, ātrāk būtu vesels un viss jau būtu aiz muguras. Cenšos neko nemainīt savos ieradumos un turpinu būt sabiedriski aktīvs. Kā pats visiem saku – slims esmu tikai uz papīra. Dzīvē esmu tas pats cilvēks, tāds arī būšu un nekas nemainīsies,” saka Kristers. Mēnesi viņa ikdiena paiet slimnīcā, mēnesi - mājās. Uz slimnīcu viņš atkal devās 27.februārī. Citiem, kuri nonākuši līdzīgās grūtībās, Kristers saka, ka pašiem jābūt stipriem un tas ir visa sākums.
“Labdarības akciju organizatoriem jāatceras, ka organizētājs atbild par savākto naudu un viņam jāstāsta sabiedrībai, kur nauda nonākusi un kā tiek tērēta.”
                       Dzintra Zvejniece

“Viss atkarīgs no tā, kāds ir pats cilvēks. Ja viņš nav iekšēji stiprs, tad ir grūti ko ieteikt. Neviens cita teiktais vārds nevar izdarīt tik daudz, cik tu pats gribi. Var teikt vienalga ko, bet tas nepalīdzēs. Ja tu pats gribēsi – viss izdosies! Jāsāk ar sevi un tikai tad palīdzēt var apkārtējie,” saka Kristers. Viņš nenoliedz, ka sākumā bijis ļoti grūti. “No rīta piecelies un ceri, ka viss būs citādāk, bet atver acis un viss ir tā, kā ir. Taču jāmēģina dzīvot uz priekšu. Jo ātrāk ar to samierināsies, jo ātrāk tiksi tam pāri. Nav jēgas pesimismam. Nav tik daudz laika, lai to tērētu žēlabām. Labāk ej ar smaidu uz priekšu - vieglāk pašam,” saka Kristers.

Ārstēšanās ilgs gadiem
Nesen nelaime skāra Kārli Hvaleju no Jaunalūksnes pagasta Bejas. Cenšoties citiem sagādāt prieku gadu mijā, 20 gadus vecā puiša sejā sprāga viena liktenīgā petarde. “Trauma ir smaga. Seja ir nopietni bojāta. Sašķīduši vairāki kauli – pieres, deguna un vaigu, kā arī zaudēta viena acs. Šobrīd mūsu prioritāte ir saglabāt redzi ar otru aci. Nav tā, ka viņš neredzētu nemaz, taču, piemēram, televizorā un datorā notiekošo nespēj saskatīt. Redze nav arī tāda, ka varētu lietot brilles. Savā mājas vidē viņš jūtas labi, redze pamazām uzlabojas un vēl stabilizēsies. Acī ir liels asinsizplūdums, kas vēl uzsūcas,” stāsta jaunieša mamma Iveta. Kārlim atveseļošanās būs ilga. “Šobrīd Kārli nevar pazīt. Ir izdarītas pamatlietas, piemēram, iztīrītas visas šķembas no galvas, saoperēts smadzenēm aizsargs. Tagad visam ir jādzīst, tikai pēc tam varēs saprast, ko darīt tālāk. Taču ir skaidrs, ka līdz plastiskajai ķirurģijai vēl tāls ceļš ejams. Vispirms jāsaliek pamats jeb kauli. Trauma ir smaga, tāpēc var paiet pat gadi. Nevar vienā mirklī, ar vienu operāciju visu mainīt,” stāsta Iveta.
Kārlis šobrīd atrodas mājās. “Viņam jāatveseļojas un fiziski jāstiprinās, jāsadziedē viss. Tam vajag laiku un spēku. Esam pieteikuši rehabilitāciju Vaivaros. Kārlis ir optimists. Apbrīnojami, bet optimists. Arī mums, ģimenei, nekas cits neatliek, kā būt tādiem,” teic mamma. Viņa pateicas visiem par sniegto atbalstu. “Atbalsts ir milzīgs! Sākumā negribējās kādam kaut ko lūgt, bet sapratām, ka summas būs ļoti lielas. Ziedotāju nauda tiks tērēta sejas atjaunošanai. Šobrīd mums nav nosauktas konkrētas summas, jo nav zināms, ko un kā tieši darīs. Taču ir skaidrs, ka vajadzēs lielu naudu,” saka Iveta.

Ziedotājiem ir jāzina
Palīdzēt visiem joprojām var, ziedojot naudu Alūksnes un Apes novada fonda kontā ar norādēm “Armandam Zeltiņos”, “Ansim Veclaicenē”, “Kristeram Zeltiņos” un “Kārlim Hvalejam”.  “Ziedotāji ir atsaucīgi. Katru vārdā nosaukt fiziski nevaram, tāpēc paldies visiem kopā. Ja nauda tiek ziedota Alūksnes un Apes novada fondā, tad mēs atbildam par katru santīmu jeb centu, kur tas iztērēts. Nevienam naudu uz rokas nedodam, apmaksājam vienīgi rēķinus, tāpēc ziedotāji var būt droši, ka nauda iztērēta tam paredzētajam mērķim. Ja ziedotājs naudu devis pašai ģimenei rokās, tad pārbaudīt, kā nauda tērēta, nevar. Labdarības akciju organizatoriem jāatceras, ka organizētājs atbild par savākto naudu un viņam jāstāsta sabiedrībai, kur nauda nonākusi un kā tiek tērēta. Nedrīkst būt tā, ka nevar paskaidrot, kas tieši ar šo naudiņu darīts. Ziedotājiem ir jāzina,” atgādina Alūksnes un Apes novada fonda valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece. ◆


Šobrīd Alūksnes un Apes novada fondā saziedots:
               
                Saziedotā summa EUR    Izlietotā summa EUR                Atlikums EUR
Armandam Jaunannā    11762,88            -                        11762,88
Ansim Veclaicenē        5220,92            618,95 (ārstēšanās izdevumi Vācijā)            4601,97
Kristeram Zeltiņos    1080,97            434,63 (ārstēšanās izdevumi Rīgā un Viļņā Lietuvā)    646,34
Kārlim Hvalejam        7138,20            752,76 (ārstēšanās izdevumi Rīgā)             6369,44

Kategorijas