Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gluži kā “Nāves ēnā”

Mārīte Dzene

2014. gada 14. marts 00:00

98

Pagājušajā sestdienā ledus gabalu, uz kura atradās apmēram 50 zemledus makšķernieki, vējš iepūta Peipusa ezerā. Cik izdevās noskaidrot, alūksniešu uz tā nebija, bet bija gulbenieši un arī mūsu laikraksta fotokorespondents Gatis Bogdanovs.
Alūksnieti Imantu Mucenieku doties uz Peipusu atturēja informācija Igaunijas mājas lapā “www.kalastusinfo.ee”, kurā bija publicēts aizliegums no 8.marta braukt ar tehniku pa ezera ledu. Turklāt norāde par vēja virzienu un stiprumu lika pieļaut domu, ka tas var būt bīstami. Viņa bažas apstiprina G.Bogdanovs: “Pūta ļoti spēcīgs vējš, turklāt tieši virzienā no krasta ezerā. Turklāt no krasta apmēram pēc kilometra ezerā bija 100 līdz 150 metrus plata plaisa.” Taču ledus bija normāla biezuma, ļoti stingrs, tāpēc vīri makšķerēja pie plaisas. Zivis ķērās vidēji. Tiesa, makšķerniekiem bija aizdomas, ka tik lielā vējā ledus gabalu varētu atraut no krasta. G.Bogdanovs skaidro, ka ar prātu jau saprata – tāda iespēja ir reāla, taču negribēja tai ticēt, līdz apmēram pulksten 14.00 sajuta – mormišku vairs nav iespējams nolaist līdz gruntij. “Tas nozīmēja, ka veidojas straumes, kas bija nereāli, vai arī ledus jau peld. Bet vēl pēc mirkļa ieraudzījām, ka krastā sāk viļņoties ūdens un plaisa kļūst arvien lielāka,” saka G.Bogdanovs.
Liela satraukuma neesot bijis, jo makšķernieki saprata – viņus neatstās uz ledus.  Un patiesi – pēc 10 minūtēm klāt bija igauņu robežsargi, lai gan makšķernieki viņus neizsauca. Atbrauca robežsargu kuteris uz gaisa spilvena, kurā uzreiz varēja uzņemt astoņus makšķerniekus. Pagāja apmēram pusotra stunda, kamēr visi zemledus makšķernieki tika nogādāti krastā.
Alūksnes pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis atzīst, ka sevišķi krastu tuvumā nedrošs ir kļuvis arī Alūksnes ezera ledus, tāpēc zemledus makšķerniekiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. ◆

Kategorijas