Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Startē Pasaules čempionātā

Agita Bērziņa

2014. gada 14. marts 00:00

14

Alūksnieši Ingus Deksnis, Vladislavs Ņedaivodins un Linards Zēmelis kopā ar treneri Sergeju Sverčkovu pārstāvēja Latviju Pasaules biatlona čempionātā jauniešiem un junioriem, kas notika ASV. Latviešu komandas līderis šajā čempionātā bija I.Deksnis. Labākais rezultāts viņam bija 8.vieta desmit kilometru iedzīšanā.

Pārējiem puišiem sacensības šoreiz nebija tik veiksmīgas, taču tas nebūt nemazina gandarījumu būt vienīgajiem pārstāvjiem no Latvijas pasaules līmeņa sacensībās. Sacensības ASV viņi beidza ar priekšpēdējo - 12. - vietu stafetē. Treneris S.Svečkovs stāsta, ka Alūksnes sportisti Latviju Pasaules biatlona čempionātā pārstāv vienmēr. Citkārt ir arī citu pilsētu pārstāvniecība, taču 70 līdz 80 procenti sportistu vienmēr ir tieši no Alūksnes. “Prieks, ka mēs no tādas mazas pilsētas rādām sniegumu Pasaules sacensībās. Kopumā puiši nostartēja labi. Kādam pietrūka slēpošanā, kādam šaušanā, bet kādam viss izdevās. Jāanalizē katra rezultāti individuāli. Biatlons nav tikai viena šaušana jeb trāpījums mērķī, bet jāvērtē arī šaušanas ātrums, slēpošana,” saka S.Sverčkovs.

Sezona bija grūta
Jaunieši, atgriežoties no sacensībām ierastajā skolas vidē, par piedzīvoto ASV nav runīgi. Vien teic, ka jūtas normāli un ar saviem rezultātiem nav apmierināti. Viņi cerējuši uzrādīt labākus rezultātus. Kāpēc tā – tikšot vēl analizēts. Taču jaunieši ir apņēmības pilni trenēties un sasniegt labākus rezultātus nākamā gada sacensībās.
“Mums sezona ir beigusies. Sniega vairs nav. Ja būtu palikuši Amerikā, varētu trenēties vēl pusotru mēnesi. Sniega tur vēl daudz un arī laika apstākļi ziemai raksturīgi. Tā kā sezona ir beigusies, tad arī treniņi nebūs tik intensīvi, pamazām iesāksies atpūtas periods. Sezona maniem audzēkņiem bija grūta. Trenējāmies pa ledainu trasi. Slēpojām vien divus mēnešu. Tā gatavojāmies pasaules sacensībām. Ņemot vērā apstākļus, kādos trenējāmies, rezultāti ir labi. Citu valstu sportisti trenējas nometnēs kalnos. Mums nekā tāda nav. Linardam šosezon bija visvairāk sacensību. Tika gūtas arī traumas. Šī sezona, salīdzinot ar citām, bija grūta,” teic S.Sverčkovs.
Treneris atzīst, ka jauniešiem ir potenciāls un viņi varētu būt Latvijas vadošā biatlonista Andreja Rastorgujeva sekotāji. Protams, viss atkarīgs no puišu vēlmēm un apņemšanās. “Ja turpināsies, kā šobrīd, tad prognozēju, ka pavisam drīz stafete kāds no viņiem varētu palīdzēt Andrejam. Tikai nedrīkst padoties. Andrejs ir lielisks piemērs, ka ar darbu, mērķtiecību var daudz sasniegt. Ja sāc domāt: es viņu nepanākšu, - tad nekad arī nepanāksi,” norāda S.Sverčkovs, kurš ir A.Rastorgujeva pirmais treneris.

Gūst svarīgu pieredzi
Jaunieši mācas Alūksnes novada vidusskolā 11.klasē, taču trenēja Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolā. Novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa lepojas ar audzēkņu panākumiem. “Tas vien, ka sacensībās Latviju pārstāvēja trīs sportisti, turklāt visi trīs no Alūksnes, ir ievērojams panākums! Viņi visi ir daudz sasnieguši. Varbūt ne tik, cik paši gribēja, taču vienmēr jāgrib labāk. Ja teiksim, ka visu esam sasnieguši, tad attīstība apstājas. Arī 1.vietu ieguvēji izvirza vēl augstākus mērķus. Puiši sasniedza daudz. Bija prieks lasīt un dzirdēt medijos izskanam Alūksnes vārdu,” pauž I.Līviņa. Cilvēkiem, kuri izsaka nievājošos komentārus par jebkura sporta veida sportista neveiksmēm, viņa atgādina, ka visa pamatā ir pieredze. “Nebūs tā, ka sportists aizbrauc uz sacensībām un pēkšņi gūst lieliskus rezultātus. Vajadzīga prakse. No malas teikt: ko viņš tur dara, - ir viegli, taču šādu izteikumu autori nereti nav izdarījuši ne tik. Arī uz Olimpiādi sabrauca labākie no labākajiem, taču vienmēr kāds paliek pēdējais,” teic skolas direktore. ◆

Kategorijas