Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pusotra mēneša laikā - piedzimst trīs pāri dvīnīšu

Līga Vīksna

2014. gada 14. marts 00:00

14

Alūksnes un Apes novados pēdējā pusotra mēneša laikā piedzimuši trīs pāri dvīnīšu – tik daudz dvīnīšu īsā laika posmā mūsu novados nav bijis.

Dvīņu meitenītes Estere un Elza Zariņas 30.janvārī piedzimušas Trapenes pagastā, bet divi dvīņu puiku pāri februārī Alūksnes novadā – Olivers un Alisters Pomerancis Annā, Markus un Mariuss Garais Mārkalnē. Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece atzīst – pagājušā gada laikā Alūksnes novadā reģistrēja divus dvīņu pārus – divas māsiņas Liepnā un divus brālīšus Alūksnē. Pirms tam 2008.gadā Alūksnē piedzima dvīnīši. Savukārt Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone uzsver – Apes novada pastāvēšanas laikā šis ir pirmais dvīnīšu pāris.

Katram savs brālītis
Mārkalniešu Ingas un Mārča Garo ģimenē jau aug divi bērni – septiņgadīgā Karīna Laura un piecgadīgais Artūrs, kuri ir ļoti priecīgi par diviem brālīšiem uzreiz. “Mums abiem ar vīru rados ir dvīņi – saka jau, ka šādās ģimenēs dvīnīši dzimst biežāk. Kad aizgāju uz pārbaudi, daktere ar smaidu lūkojās sonogrāfā un teica, lai skatos arī pati, kas nu būs – dvīņi! Vīrs nedēļu pierada pie domas, ka būs divi... Protams, ir prieks, bet arī raizes, jo nebija domāts, ka būs divi uzreiz. Grūtniecība noritēja labi – nereti saka, ka dvīņu gadījumā ir grūtāk, bet man bija tāpat, kā gaidot vienu bērniņu. Bija plānots ķeizargrieziens uz 20.februāri, bet mazie pieteicās jau 16.februārī. Piedzima Vidzemes slimnīcā – garums abiem bija vienāds: 50 centimetri. Mariuss svēra 2,9 kilogramus, bet Markuss - 2,7 kilogramus,” stāsta dvīnīšu māmiņa Inga. Viņa stāsta, ka vīrs strādā Mārkalnes pagasta zemnieku saimniecībā „Sauleskalns” - arī pati tur strādāja pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā. “Ir svarīgi, ka darbavietā veiktas sociālās iemaksas, lai tagad varētu saņemt vecāku pabalstu. Kad dzima pirmie bērni, nebiju darba attiecībās un tad valsts pabalsts bija minimāls. Finansējumam ir liela nozīme, kamēr mamma dzīvo mājās ar mazajiem,” vērtē I.Garā.

Būs jauns pabalsts
Alūksnes novada domes sociālajā, kultūras un izglītības komitejas marta sēdē skatīja jautājumu par materiālu atbalstu Alūksnes novada iedzīvotājiem, jo ir iecere ieviest jaunu pabalstu novadā deklarētajiem iedzīvotājiem dvīnīšu un trīnīšu piedzimšanas gadījumā. Sobrīd pašvaldība piešķir dāvanu karti aptiekā bērna piedzimšanas gadījumā, sumina pirmo gada mazuli, kurš reģistrēts Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā, un simto reģistrēto mazuli. Īpaša pašvaldības dāvana tiek arī novada simtgadniekiem. Tagad ir sagatavots jaunu saistošo noteikumu projekts, kur vienkopus definētas pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas, īpaši suminot atsevišķas iedzīvotāju grupas. Sociālajā, izglītības un kultūras komitejā nolēma, ka dvīņu piedzimšanas gadījumā pašvaldība vecākiem varētu izmaksāt 300 eiro pabalstu, bet trīnīšu piedzimšanas gadījumā – 500 eiro. Šo jautājumu skatīs vēl arī marta finanšu komitejas sēdē.

Svētkus – arī Zelta kāzu pāriem
A.Grīvniece ierosināja jaunajos noteikumos paredzēt arī Zelta kāzu pāru godināšanu, jo tas ir īpašs mirklis laulības dzīvē. “Šobrīd Zelta kāzas daži pāri svin Dzimtsarakstu nodaļā, daži – tikai mājās. Gadā tie ir “padsmit” pāri,” sacīja A.Grīvniece. Deputāte Maruta Kauliņa ierosināja rīkot novadā pasākumu, uz kuru uzaicina Zelta kāzu pārus un godina, līdzīgi kā tas jau ir citos novados. Komitejā vienojās izzināt, kā sumināšana notiek citviet, un tad pieņemt lēmumu. ◆

Kategorijas