Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai Lujāna pilsdrupu vietā būs rehabilitācijas centrs?

Līga Vīksna

2014. gada 21. marts 00:00

1355

Lai veicinātu investīciju un investoru piesaisti Alūksnes novadam, sekmētu darbavietu radīšanu un pakalpojumu pieejamību, Alūksnes novada dome februāra sēdē nolēma atbalstīt ieceri veidot Alūksnē rehabilitācijas centru.
Piesaistot investoru, radīs jaunu pakalpojumu veselības uzlabošanai, ūdens procedūru un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai. Projekta īstenošanai pašvaldība februāra domes sēdē nolēma jau rezervēt savu nekustamo īpašumu pilsētas centrā – Ojāra Vācieša ielā 1. Tur uz pašvaldības zemes atrodas Lujāna pilsdrupas, kas atbilstoši Alūksnes pilsētas domes laikā pieņemtajam lēmumam šobrīd pieder SIA “Kolonna Invest”, kas solījās tur celt viesnīcu, bet tā arī neuzcēla. Pašvaldība apņēmusies arī veikt inženierkomunikāciju un pievedceļu izbūvi. Tā kā potenciālā investora vēl nav, pašvaldības plānošanas un attīstības nodaļai tagad uzdots sagatavot investīciju piedāvājumu un sekmēt investoru piesaisti. Pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Arita Prižavoite norāda – šobrīd pašvaldības savas idejas var iesniegt arī Latvijas investīciju attīstības aģentūrā, jo arī ar tās starpniecību var atrast investoru. Ja investoru atradīs, pašvaldība apņēmusies savā budžetā plānot peldbaseina izmantošanu, pērkot no uzņēmēja šo pakalpojumu, lai nodrošinātu peldēšanas apmācības pašvaldības skolu audzēkņiem.

Kā “burkāns” – vieta un zeme
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers norāda – tā kā SIA “Kolonna Invest” izsludināta maksātnespēja, pašvaldība gaida, kad būs tās īpašumu izsole, lai atpirktu Lujāna pilsdrupas. Drupu ierakstīšanai zemesgrāmatā jau tiek gatavota dokumentācija. “Lujāna pilsdrupas šobrīd saredzu kā “burkāna” mazāko daļu, bet tā ir mūsu vērtīgākā teritorija, kas varētu būt interesanta arī investoram, turklāt tai blakus ir pašvaldības zeme. Šobrīd gan tā ir pilsētas parka teritorija, nevis apbūves zeme. Bet šo teritoriju varēsim atdot investoram tikai tad, kad centrs būs tapis. Manuprāt, iepriekšējās domes kļūda bija tā, ka Lujāna pilsdrupas pārdeva “Kolonna Invest”, pirms kaut kas bija izdarīts,” vērtē Dz.Adlers.
Viņš atgādina, ka jau 2011.gadā Alūksnes novada pašvaldība apstiprināja ilgtspējīgas attīstības programmu, kurā norādīja galvenos mērķus. Starp tiem bija Alūksnes slimnīcas saglabāšana un rehabilitācijas centra izveide. “Pirms apmēram astoņiem gadiem vietējais uzņēmējs vēlējās veidot līdzīgu rehabilitācijas centru, bet iecere tomēr netika īstenota, lai gan šajā jomā Alūksnē ir liels potenciāls. Nākamajā Eiropas Savienības plānošanas periodā pietiekami liels finansējums būs atvēlēts jaunu darbavietu radīšanai, kuru trūkums ir viena no mūsu novada lielākajām problēmām. Dati uz šā gada februāri liecina, ka no 18 225 Alūksnes novada iedzīvotājiem 1506 ir reģistrētie bezdarbnieki. Alūksnes novadā joprojām nav augstas klases viesnīcas, kurā varētu izmitināt lielas tūristu grupas, augstas amatpersonas – šobrīd šādos gadījumos mūsu novada viesi šo pakalpojumu brauc izmantot uz Gulbenes novadu un tur atstāj savu naudu. Joprojām nepiepildīta vēlme ir arī par peldbaseinu Alūksnē,” norāda Dz.Adlers.

Centrā – arī peldbaseins
Viņš atzīst – Alūksnes novadam ir arī priekšrocības, kas nākotnē jāizmanto vēl plašāk: ekoloģiski tīra vide, izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums blakus Igaunijai un Krievijai. “Alūksnes novadā nav smagās rūpniecības – vēsturiski dzīvojam ekoloģiski tīrā vidē, kas ir Alūksnes novada lielākā vērtība. Mūsu iedzīvotājiem ir labas krievu valodas zināšanas, lai varētu pietiekami veiksmīgi strādāt uz Austrumu tirgu, bet jauniešiem ir labas angļu valodas zināšanas, lai varētu strādāt uz Rietumu tirgu. Vēl viena no mūsu novada bagātībām ir Alūksnes slimnīca, ko saglabājām un kas ir rekonstruēta, tomēr mums vēl vairāk jādomā par slimnīcas attīstību,” saka Dz.Adlers. Viņš uzskata, ka jauno rehabilitācijas centru varētu veidot komercsabiedrība, nevis pašvaldība. “Juridiskā forma šādam centram var būt dažāda – tajā varētu iesaistīties arī SIA “Alūksnes slimnīca”, lai paplašinātu savu pakalpojumu klāstu. Ideju par rehabilitācijas centra būvi varētu atbalstīt arī Nacionālie Bruņotie Spēki, jo karavīri Alūksnē varētu izmantot centra pakalpojumus un baseinu. Paredzams arī, ka komersantam, kas Alūksnē izveidotu centru un radītu jaunas darbavietas, būtu iespēja saņemt finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem līdz 50 procentiem,” saka Dz.Adlers.
Viņš vērtē, ka nebūtu sarežģīti piesaistīt šādu investoru – vajag tikai lielu gribu un mērķi. “Tas varētu būt modernākais rehabilitācijas centrs Austrumeiropā. Līdzīgi plāni ir arī igauņiem un kaimiņu novadiem, bet mēs nedrīkstētu palaist garām šādu ideju, ja ir vienots mērķis,” saka Dz.Adlers. Rehabilitācijas centra izveide Alūksnē bija viens no partijas “Vienotība” solījumiem, startējot Alūksnes novada pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā. Deputāts Ainars Melders gan uzskata, ka “Vienotība” šo ideju esot nozagusi, jo par to runāts jau agrāk, tomēr tautsaimniecības komitejā uzteica par uzdrīkstēšanos kā pirmajiem to virzīt īstenošanai. ◆

Kategorijas