Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Magnēti – placebo efekts?

Ernests Treijs

2014. gada 21. marts 00:00

25

Droši vien nav cilvēka, kurš nebūtu redzējis televīzijas reklāmas par dažādām magnētiskajām saitēm. Tā ir zinātniski pamatota metode vai arī naudas izkrāpšana? Katru gadu visā pasaulē par magnētiem tērē vairāk nekā miljardu dolāru. Piemēram, daudzvalodu enciklopēdija «Vikipēdija» magnētu terapiju sauc par pseidozinātni, kuras spējas uzlabot veselību nav pierādītas.

Visvairāk lieto pret sāpēm
Ārstniecisko magnētu izstrādājumi uzlabo metabolismu – vielmaiņu organismā, audos, šūnās, kā arī noņem sāpes, efektīvi atjauno ādas elastību, uzlabo atmiņu, asinsriti, nomierina nervu sistēmu, sola reklāmas. Praksē tas nozīmē cerēt uz rezultātiem, īsāku vai garāku laiku turot magnētus pie ādas vai tuvu tai, – parasti, lai mazinātu vispārīgas vai arī pēcoperāciju sāpes, muguras, kāju, papēža, osteoartrīta, reimatoīdā artrīta, fibromialģijas, diabētiskās neiropātijas sāpes, hroniska noguruma, karpālā kanāla sindroma, sāpīgu menstruāciju, sporta traumu, migrēnas gadījumā. Citi magnētus nēsā, lai ārstētu brūces, urēmiju, urinēšanas un vīriešu seksuālās problēmas, miega traucējumus, zvanīšanu ausīs, vēzi, multiplo sklerozi, Parkinsona slimību, šizofrēniju, pēctraumatisko stresu, epilepsiju.

Kam taisnība?
Zinātnes aprindās ir diametrāli pretēji viedokļi par magnētterapiju, un grūti saprast, vai pie vainas ir pietiekami pārliecinošu pētījumu trūkums vai arī dominējošās farmakoloģiskās tradīcijas, kas pieradinājušas cilvēkus ārstēties ar tabletēm. Ko viens pētījums it kā pierāda, nākamais noliedz. Daudziem cilvēkiem magnēti palīdzot, taču tas neko nedod pētījumiem, jo, trūkstot zinātniskam skaidrojumam, speciālisti to labprāt pieraksta placebo jeb iedomātam psiholoģiskam efektam. Taču arī skeptiķi pieļauj, ka magnētterapija vismaz spēj noņemt diabēta izraisītās nervu sāpes, aptuveni trīs četrus mēnešus valkājot apavu zolītē iestrādātu konkrēta stipruma magnētu, tādējādi samazinot dedzināšanu, nejutīgumu, tirpšanu. Ir konstatēts, ka magnēti nedaudz atvieglo kāju un papēžu sāpes. Tāpat arī osteoartrīta gadījumā attiecīga stipruma magnētiska aproce pēc divpadsmit nedēļām mazinot sāpes ceļa vai gūžas locītavās. Ceļgala magnēts jāvalkā apmēram četras stundas dienā. Konstatēts arī, ka pie operētas vietas tas mazina vajadzību pēc atsāpinošiem līdzekļiem, taču ne būtiski.
Toties terapijas kritiķus nepārliecina magnētu ietekme citu slimību gadījumos. Pētījumā, kurā muguras sāpes mēģināja mazināt ar sešu stundu terapiju trīs dienas nedēļā, rezultāti nebija iepriecinoši.

Ar magnētisko lauku –
uzmanīgi
Mūsdienu medicīna ir orientēta uz zāļu lietošanu, kas nav droša, jo daudziem medikamentiem ir izteiktas blakusparādības. Cilvēki ir spiesti tos lietot, ja viņiem neko citu neiesaka. Taču arī magnētiskais lauks var būt kaitīgs. Dzīvokļu dizains jāplāno tā, lai mēs neatrastos pārāk ilgi elektromagnētisko lauku ietekmē. Jācenšas neuzturēties pie augstsprieguma līnijām un transformatoriem, pēc iespējas mazāk izmantot mikroviļņu krāsni vai vismaz būt pietiekami tālu no tās, kad tā ieslēgta. Nevajadzētu runāt pa mobilo telefonu ilgāk par divām trim minūtēm, īpaši bērniem līdz 16 gadu vecumam, jo viņu smadzenes un hormonālā sistēma atrodas aktīvā attīstības stadijā.

Uzskata par drošiem
Kaut arī pieejamie magnēti ir nekaitīgi vairumam cilvēku, tomēr ir ziņas, ka tie var izraisīt menstruāciju sāpes, sliktu dūšu, caureju. Dažos gadījumos magnēti pie ķermeņa tiek pielīmēti ar lentēm, kas var nepatīkami kairināt ādu. No magnētiem iesaka atturēties grūtniecēm un māmiņām, kas zīda bērniņu. Pastāv aizdomas, ka magnētu terapija var epileptiķiem izraisīt vēl vairāk lēkmju. Tomēr tam nav pārliecinošu pierādījumu. Bieži vien magnētiem netiek norādīti to raksturlielumi (indukcija, magnētisko polu orientācija), līdz ar to nezinātājs var panākt nevis ārstniecisko efektu, bet gan tieši otrādi – veselību sagandēt. Vispārīgs ieteikums būtu tos izmantot tikai 15 – 30 minūtes dienā un pēc 10 – 20 dienām terapiju pārtraukt.

Var apgrūtināt ikdienu
Magnētiem nāk līdzi virkne apgrūtinājumu. No tiem jāsargā pulksteņi, kredītkartes un elektroierīces, tie var izjaukt elektrokardiostimulatoru darbību. Vēl jāņem vērā, ka magnētus var sabojāt augsta temperatūra un ar tiem nav iespējams iziet drošības pārbaudi, piemēram, lidostās. Magnētiskās saites nedrīkst mazgāt ne karstā ūdenī, ne veļasmašīnā.

Ražo arī Latvijā
Arī Latvijā tiek ražoti ārstnieciskie magnēti, piemēram, nopelniem un patentiem bagātā inženiera Vladislava Pugačova vadībā. Viņš pusgadsimtu pavadījis Zinātņu akadēmijas Fizikālās enerģētikas institūtā, veicis daudzus pētījumus un sarakstījis darbus. V.Pugačova elastīgais magnēts jau 2009.gada augustā iekļauts Medicīnas ierīču reģistrā, bet tas viņam esot vairāk kā vaļasprieks. Nelielie magnetizētie elastīgas gumijas gabali sekmīgi izmantoti Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Magnētiskas iekārtas patentējuši arī citi tautieši. ◆


Nav nekāda krāpšanās

Inese Kokare, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas
centra vadītāja, medicīnas
zinātņu doktore
◆ Magnētterapija nav nekāda krāpšanās, kā šur tur raksta internetā. Tā ir efektīva, tikai jautājums, kādām slimībām. Magnētterapija ir nemedikamentoza terapija, kas domāta gan vietējai, gan vispārējai regulējošai iedarbībai. Mēs Stradiņa slimnīcā izmantojam ļoti dažādus magnētterapijas aparātus, arī mazos magnētus, piemēram, uz tūskām. Magnēti, ko piedāvā veikali, pēc iedarbības principa neatšķiras. Katram magnētam svarīgs ir pareizais stiprums, un nav tā, ka stiprāks būtu labāks. Daudzās poliklīnikās stāv vecas iekārtas, bet raizēm nav pamata, jo katru gadu tām jāveic pārbaude. Jāizšķir lokālā terapija un vispārējā, kad tiek uzlabota mikrocirkulācija visā ķermenī. Vispār daudz ko nosaka gēni. Ārsti diemžēl visai reti iesaka šādas procedūras, jo mūsdienās dominē medikamentoza pieeja, un to panācis farmācijas kompāniju spiediens. Fizikālās terapijas metode gadu desmitiem bija aizmirsta; augstskolās mums mācīja tikai ievadu šajās zinībās. Ir veikti ļoti daudzi pētījumi, arī Latvijā vairāki zinātnieki patentējuši magnētterapijas iekārtas. Magnētisko lauku ļoti veiksmīgi var izmantot kopā ar kādu citu fizikālo terapiju, piemēram, gaismu, lāzeriem, ūdeni, masāžu.


Magnētisko terapiju iesaka

Cerebrovaskulārā nepietiekamība sākuma stadijā, smadzeņu asinsrites funkcionālie traucējumi, traumas ar brūcēm un bez tām, fantoma sāpes, neirīts, ganglionīts, vieglas vai vidējas smaguma pakāpes sirds išēmiskā slimība, obliterējošais endoarterīts, bronhiālā astma, hroniska venozā nepietiekamība, hroniska pneimonija, kuņģa čūla un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, hepatīts, pankreatīts, starpskriemeļu osteohondroze, spondilēza, adneksīts, locītavu distrofiskās un pirmsiekaisuma saslimšanas, kaulu lūzumi, parodontoze, vazomotorais un alerģiskais rinīts, ostīts, lokalizēta sklerodermija, ekzēma, neirodermīts, psoriāze, hipertoniskā slimība, apakšējo locekļu asinsvadu ateroskleroze, tromboflebīts, varikozā vēnu paplašināšanās, balsta-kustību aparāta slimības, reimatoīdais artrīts, deformējošā osteohondroze, psoriātiskais poliartrīts, gurna kaula galviņas aseptiskā nekroze, magnētiskajiem laukiem ir labvēlīga iedarbība dažādu ginekoloģisku, otolaringoloģisku, stomatoloģisku un acu slimību ārstēšanā.


Sāpes noņēma uzreiz
Anna, dārzniece
◆ Viss sākās ar sāpēm ceļgalā. Pēc reklāmas pasūtīju ceļgalu magnētisko saiti. Piedāvāja arī muguras jostu. Tā kā sāpēja, neatteicos. Pirms 12 gadiem biju gulējusi pat slimnīcā ar muguras sāpēm, kad mani aiznesa ar nestuvēm. Kopš tā laika dzeru zāles pret sāpēm, bet tās nelabvēlīgi ietekmē sirdi, turklāt man ir arī sirds kaite. Tiešām nenožēloju pirms diviem gadiem izdotos 37 latus. Vispirms sāku lietot ceļgala saiti, kādu gadu, uz visu dienu (kad nestaigāju, ņēmu nost). Tagad vairs nelietoju. Ceļgala saite veido balstu, lai skrimšļi tā nerīvējas. Kā uzliku, tā sāpes pārgāja un varēju visu dienu nostaigāt pa siltumnīcu. Vēlāk sāku lietot muguras jostu, un notika tieši tāpat – sāpes pazuda. Tagad kādas divas dienas neesmu izmantojusi, sāku atkal just muguru, uz nakti aplikšu.

Kategorijas