Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gatavi jaunajai tūrisma sezonai

Agita Bērziņa

2014. gada 28. marts 00:00

533

Tūristiem, kuri šovasar viesosies Alūksnes novadā, būs iespējams redzēt ne vien ievērojamākās un skaistākās vietas novadā, bet arī iepazīt dažādu nozaru saimniecības. Tūrisma programmu “Tā saimnieko malēnieši” sarūpējis Alūksnes tūrisma informācijas centrs.
Jaunajā saimniecību programmā jau iesaistījies Malienas pagasta bioloģiskās saimniecības “Ziemeļi” saimnieks Roberts Zeltiņš. Viņa saimniecībā tējām tiek vākti gandrīz simts veidu augi. Pērn ievākta tonna zāļu tēju. Pievienoties piedāvājumam viņš izlēmis tāpēc, ka darbs ar tūristiem viņam nav svešs. “Ekskursanti uz saimniecību brauc regulāri. Rīkojam arī atvērto durvju dienas, kad mūsu pagalmā pulcējas vairāk nekā simts cilvēku. Bieži viesojas arī skolēni un studenti. Tagad būs vēl viena iespēja jeb piedāvājums - vedu ekskursantus uz tīrumu, aptaustām un apostām katru augu, pastāstu par to labajām īpašībām un lietošanas iespējām; apskatāmies, kā notiek kaltēšana un smalcināšana. Ekskursija ilgst apmēram divas stundas,” stāsta R.Zeltiņš. Tālākie tūristi viņa saimniecībā bijuši no Amerikas. “Redzot visu ražošanas procesu, cilvēki kļūst gudrāki un izvēlas zāļu tējas - manu produkciju. Rezultātā ir vairāk klientu. Tieši tāpēc tūrisma programmā būtu vērtīgi iesaistīties ikvienai saimniecībai,” viņš mudina.
Tūrisma informācijas centra speciāliste Vita Dravniece stāsta, ka viss vēl ir tapšanas procesā. “Ideja par šādu piedāvājumu radās iepriekšējai tūrisma speciālistei Ingūnai Dovgānei. Mums novadā ir ļoti daudz interesantu saimniecību, tāpēc vajadzētu tās parādīt citiem, apvienojot vienā maršrutā. Esam apzinājuši saimniecības, kas gribētu uzņemt tūristus un parādīt, kā malēnieši dzīvo un strādā. Jāteic, malēnieši ir darītāji, nevis runātāji un rādītāji, tāpēc šim piedāvājumam piesakās salīdzinoši kūtri. Taču esam priecīgi par katru, kurš piekrīt. Pieļauju, ka, sākoties aktīvākai sezonai, saimniecības aktivizēsies, tāpēc šobrīd izgatavojam tikai vienkāršu pagaidu bukletu, ko pēc vajadzības varēsim papildināt. Tajā būs minētas saimniecības, kuras tūristi varēs apmeklēt, to piedāvājums, fotogrāfijas un kontakti. Saimniecībās tūristi varēs iesaistīties praktiskos darbos, kas varētu būt ļoti interesanti un saistoši,” viņa stāsta.
Saimniecības, kuras vēlas, lai viņu sētā viesotos kā latviešu, tā ārzemju tūristi, jaunajai tūrisma programmai vēl var pieteikties, sazinoties ar tūrisma informācijas centru.
(Turpinās no 1.lappuses)
Izstādē “Balttour 2014” cilvēki vaicājuši pēc Alūksnei raksturīgiem pārtikas produktiem. Jaunā programma būtu solis uz to. “Cilvēki grib nopirkt ne vien māla vai koka suvenīru, bet kādu mūsu pusei raksturīgu pārtikas produktu. Redzu, ka nākotnē mums vajadzētu šādu savu ražojumu, kas kalpotu kā suvenīrs un mūs raksturojošs produkts. Tūrisma centrā tos varētu pārdot. Protams, tiem jābūt produktiem, kas nebojājas, piemēram, tējām un citiem,” viņa saka.
Jau aptuveni pēc mēneša darbu sāks jauna Alūksnes tūrisma informācijas centra mājaslapa. “Lapu neatjaunojam, bet veidojam pilnīgi jaunu. 21.gadsimtā cilvēki arvien lielāku uzmanību pievērš tieši interneta resursiem, tādēļ būtu nepieciešams, lai šī mājaslapa būtu ērti lietojama, moderna. Mūs tāpat varēs atrast “www.aluksnetourism.info”. Savu lapas dizainu un redzējumu, kā to varētu taisīt, piedāvās komanda “Radoši LV” no Valmieras – dizainers Klāvs Skrastiņš un fotogrāfs Jānis Šatrovskis,” akcentē V.Dravniece.
Uzlabojumi gaidāmi arī iecienītajam plostam pa Alūksnes ezeru, kam turpmāk būs jumtiņš.
Sezonu sāks ar Upju festivālu
Apes novads tūrisma sezonu uzsāks ar tradicionālo Upju festivālu „Vaidava-2014” 3.maijā. Būs iespēja gan laivot, gan doties kājnieku pārgājienā no Raganu klintīm līdz pat Mežabrāļu saimniecībai Igaunijā. “Ceļojumu sezonu esam iesākuši ar braucienu uz atjaunoto Smiltenes kultūras un sporta centru, lai noskatītos teātra izrādi, bet 15.aprīlī dosimies skatīties jauno latviešu tautas filmu „Džimlai Rūdi rallallā”. Maijā atklāsim kārtējo tūrisma akciju „Apceļo Atzeles zemi”, kuru koordinē Gaujienas tūrisma informācijas centrs un apceļojuma iniciatore Ineta Riepniece. Šoreiz tam būs malēniska pieskaņa, būs jārisina rēbusi. Apceļojumam top sava mājaslapa,” stāsta Apes tūrisma darba organizatore Astra Binde.
Vērts pieminēt, ka Apes tūrisma centrs tagad atrodas jaunās telpās - turpat Apes tautas namā, vien citā kabinetā.

Atjauno apskates objektus
Daudzveidīgāks kļūst piedāvājums vairākos esošajos Apes novada tūrisma objektos - Grūbes foreļu audzētavā, senlietu muzejā „Fazāni”, aktīvi dažādiem pasākumiem telpas piedāvā Zvārtavas pils. „Apes novada” lauku labumu maršrutā iesaistījusies Virešu pagasta zemnieku saimniecība „Zemesziediņi”. Pēc savādās, īsās ziemas vairāki tūrisma objekti pagaidām vēl nav sakopti. Novada tūrisma darba koordinatore Sanita Sproģe informē, ka takas elementu atjaunošanas un sakopšanas darbi pašlaik notiek Gaujienas dabas takās. Atjaunots trošu tiltiņš gājējiem Vidagā pār Gauju. “Novada informatīvajos izdevumos esam uzsākuši popularizēt vietējos tūrisma un novadpētnieciskos objektus, ievietojam par tiem fotogrāfijas un aprakstus, tā raisot interesi apceļot mazāk zināmas Apes novada vietas,” saka S.Sproģe. ◆

Kategorijas