Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gleznotājam Leo Koklem – 90

Līga Vīksna

2014. gada 28. marts 00:00

23

Alūksnes novadā šogad atzīmē 90.gadskārtu izcilajam novadniekam, gleznotājam Leo Koklem, tādēļ rīt, 29.martā, pasākumi notiks gan mākslinieka dzimtajā pusē Bejā, gan Alūksnes muzejā, uz ko aicināts ikviens interesents.
Sadarbībā ar Bejas novadpētniecības centru pulksten 13.00 Leo Kokles dzimto māju vietā - Jaunalūksnes pagasta Visikuma „Dambīšos” - notiks piemiņas pasākums. Pēc tam pulksten 15.00 Leo Koklem veltīts pasākums sāksies Alūksnes muzejā.
“Atmiņu stāstus par Leo stāstīs viņa māsa Aina Ķirķe un māsīca Vēsma Kokle-Līviņa, bet Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra „Slieksnis” studijas „Mazais teātris” dalībnieki pasākuma apmeklētājus iepazīstinās ar Leo Kokles laikabiedru atmiņām. Pasākumā skanēs dziesmas no Latvijas Nacionālā teātra izrādes „Leo. Pēdējā bohēma” Lindas un Danas Berkuļu izpildījumā. Šajā izrādē viens no Leo lomu atveidotājiem ir aktieris Ainārs Ančevskis, kurš pasākumā dalīsies iespaidos par izrādes tapšanu un savām izjūtām, atveidojot izcilo gleznotāju. Mākslas vēsturniece Gaļina Kārkliņa Leo Kokli raksturojusi šādi: “Viņš bija plaša diapazona gleznotājs, kas apveltīts ne tikai ar spilgtām dotībām un jaunrades temperamentu, bet arī ar neizsīkstošu centību, darba mīlestību un stingru paškritiku.”,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Sestdien muzeja apmeklētājiem būs iespēja aplūkot arī izstādi ar Leo Kokles gleznām no māsīcas V.Kokles-Līviņas privātās kolekcijas, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā teātra un māsas A.Ķirķes privātās kolekcijas.
Sagaidot Leo Kokles 90. dzimšanas dienu, Alūksnes muzejs guvis Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu 2270 eiro apmērā projektam „Gleznotājam Leo Koklem – 90”. Projekta laikā Alūksnes muzejs sadarbībā ar biedrību „Kultūras un izglītības centrs STILI” popularizēs mākslinieka daiļrades daudzveidību. Drīzumā veidos ceļojošu izstādi, organizēs lekcijas par gleznotāja daiļradi, veidos īpašu jubilejas izstādi, kā arī izdos bukletu ar Leo Kokles laikabiedru atmiņu fragmentiem, fotogrāfijām un izrakstiem no viesu grāmatām. ◆

Kategorijas