Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izzināt tradīcijas un valodu

Diāna Lozko

2014. gada 28. marts 00:00

9

Jaunlaicenes muižas muzejā Valsts kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstītajā projektā vizuāli un saturiski uzlabota pamatekspozīcija „Jaunlaicenes muiža” un izveidota jauna pamatekspozīcija – „Malēnieši Opekalna draudzē”, kurā iekļauta arī informācija par malēniešu rakstura īpatnībām un viņu iespējamo izcelšanos.
“Par piešķirto finansējumu izgatavojām jaunas planšetes un podestus, mākslinieks Rauls Zitmanis ekspozīcijas ilustrēja un izstrādāja to vizuālo koncepciju,” stāsta muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Inga Strauta.

Mērķis ir izveidot grāmatu
Kopš 2011.gada muzejs rīko arī malēniešu valodas skoliņu. Muzeja vadītāja Sandra Jankovska informē, ka nodarbības regulāri apmeklē apmēram desmit cilvēki no Jaunlaicenes, Alūksnes, Smiltenes un Gulbenes novada Lejasciema. “Būtībā tas, ko mēs tur darām, ir pētniecisks darbs. Nodarbības notiek katra mēneša pēdējā sestdienā pulksten 11.00. Novadnieki mūs uzmana un atbalsta. Piemēram, Eva Ausēja atsūtīja ļoti interesantus Linarda Laicena stāstus par malēniešiem. Šos stāstus tagad „tulkojam” malēniski,” viņa stāsta.
Skoliņas apmeklētāju mērķis ir izveidot nelielu grāmatiņu latviski un malēniskajā izloksnē. Grāmatiņai plānots pievienot disku, lai varētu klausīties vārdu izrunu un intonācijas. Plānots, ka skoliņa darbosies līdz 2017.gadam.
S.Jankovska uzsver, ka, sekojot apmeklētāju pieprasījumam, mācās runāt malēniski.  “Esmu ievērojusi, ka tie, kas kādu laiku bijuši prom no Malēnijas, literārās valodas iespaidu uz izloksni izjūt smagāk. Arī mani pašu tas ir skāris.  Mums ir grūtāk runāt, biežāk kļūdāmies nekā tie, kas visu laiku dzīvojuši Malēnijā,” viņa uzsver.

Lai celtu latviešu pašapziņu
Pievērsties malēniešu izloksnei S.Jankovsku mudināja bērnībā un pusaudža gados pieredzētais. “Skolā latviešu valodas stundās mācīja par aizguvumiem un barbarismiem latviešu valodā. Nevarēju saprast, kāpēc tad mani priekšteči tik nesmuki runājuši – lietojuši pārāk daudz citu tautu valodu vārdus. Pats no sevis prasās secinājums par viņu vājajām prāta spējām, ja nav bijis savu apzīmējumu ikdienā lietojamiem priekšmetiem. Mani mocīja kauna sajūta, tāpēc centos runāt literāri un izvairījos no „nepareizajiem vārdiem”,” stāsta S.Jankovska.
Muzeja vadītāja izlasījusi visas pieejamās publikācijas par malēniešu izloksnes tēmu un sapratusi, ka latviešu valodas vārdu saknes ir atrodamas gandrīz visās valodās. Malēniešu izloksne saglabājusi senākas vārdu formas nekā literārā latviešu valoda, tāpēc tā ir īpaša vērtība, kas saglabājama nākamajām paaudzēm. “Visas valodas esot veidojušās no vienas pirmvalodas. Mēs vārdus neesam aizguvuši, bet lietojam kopīgus vārdus ar vienādām saknēm. Par šīm hipotēzēm ir jārunā skaļi, lai celtu latviešu pašapziņu. To, ka sarunas par valodu ir nepieciešamas visas Latvijas iedzīvotājiem, rāda apmeklētāju interese un atsauksmes,” uzsver S.Jankovska.

Piedāvā gatavot īpašas
sveces
Līdz 1.aprīlim muzejā vērojama izstāde “Še kaltiņš – še adatiņa” par amatniekiem un šuvējām Opekalna draudzes teritorijā 19. un 20.gadsimtā. 1.maijā tiks atklāta jauna izstāde - “330 skolas gadi”, jo Opekalna draudzes pirmajai skolai šogad ir jubileja.
Muzejs piedāvā arī taisīt sveces tā, kā Jaunlaicenes muižā to darīja pirms 200 gadiem. “Tajā laikā, klausot baroneses rīkojumam, muižas vajadzībām dienā izgatavoja apmēram 1000 sveču. Piedāvājam arī apmeklētājiem piedalīties šajā procesā. Sveču gatavošanas metode ir īpaša, un tas ir jāizbauda. Uz sveču liešanas nodarbību gan jāpiesakās iepriekš,” saka I.Strauta.

Veiks plašus remontdarbus
Pērn muzejs piedalījās Lauku atbalsta dienesta projektu konkursā un guva atbalstu plašiem remontdarbiem. Šogad tiks izremontēts rietumu spārns, atjaunota elektroinstalācija, iebūvēta apsardze, ugunsdrošības signalizācijas, ventilācijas sistēma, sanitārais mezgls, noliktava, izolators jauniegūtajiem krājuma priekšmetiem, priekštelpa, kur apmeklētājiem novietot virsdrēbes un iegādāties suvenīrus. Fasādei paredzēta arī krāsošana, lietusūdeņu novadīšanas sistēmas izveidošana un dienvidu kāpņu renovācija. ◆

Kategorijas