Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mollīgais skaistums

Agita Bērziņa

2014. gada 28. marts 00:00

7

Alūksnietei Ivetai Brikmanei jau kopš bērnības mīļākie dzīvnieki bijuši suņi, taču nu jau četrus gadus viņas mīlestība pieder britu īsspalvainajam kaķim Džersijam. Kopā ar viņu saimnieku mīlestību un mājas plašumus dala arī divi takši - Karona (8 gadi) un Kendija (2 gadi) .


Britu īsspalvainās šķirnes kaķi ir mierīgi, ar neliela slinkuma izpausmi. Šie kaķi ir mīloši un izrāda pieķeršanos, bet labprātāk sēdēs pie saimnieka kājām, nevis saimnieka klēpī. Viņi nepieprasa pastāvīgu cilvēka uzmanību, tāpēc ir piemēroti aizņemtiem cilvēkiem, kuri daudz strādā. Kamēr saimnieks strādā, kaķis labprāt laiskojas. Britu īsspalvainajam kaķim patīk, ja saimnieks tam izrāda uzmanību, tas labprāt saimniekam seko no vienas istabas uz otru.
“Britu īsspalvainie kaķi ir ļoti skaisti. Tā arī sākās mana mīlestība – vienkārši ar skatienu. Redzēju internetā bildi, kurā mollīgs pelēks kaķis sēž zaļā zālē un lūkojas ar savām lielajām dzintarkrāsas acīm. Tā bija mīlestība no pirmā skatiena - arī man gribējās tādu kaķi! Domāts - darīts. Ar to pirkšanu man sanāca smieklīgi. Kaķi veda no Rīgas, pie tam, kad jau bijām kaķi reģistrējuši pie veterinārārsta, konstatētajām, ka tas ir zēns, nevis meitene. Britu īsspalvaino kaķu labās īpašības ir patstāvība, veselīgums ar mūža ilgumu vismaz 20 gadi. Vienīgais mīnuss – jāķemmē kažoks. Šīs šķirnes kaķi ir sava ceļa gājēji. Viņi ir skaisti, taču mīlināties saimnieka klēpī negrib. Arī spēlēšanās notiek tad, kad viņš to izdomā, nevis gribu es. Taču, kad spēlējas, rīb visa māja. Viņš vispār smagi pārvietojas. Šie kaķi principā neko neēd no cilvēka galda. Vienīgi gardums viņam ir dzeramie jogurti, saldējums un tortes krēms,” stāsta I.Brikmane.
Viņa prāto, ka Alūksnē šīs šķirnes kaķu ir daudz. Vien saimnieki viņus nelaiž brīvā dabā, tāpēc liekas, ka to ir maz. I.Brikmanes skaistulis Džersijs ir viens no retajiem, kurš var laiskoties un rotaļāties mājas pagalmā. Tas, kas notiek aiz sētas, viņam pat neizraisa interesi. Ar suņiem Džersijs sadzīvo labi, kopīgi metas rotaļās. Tiesa, līdz izveidojusies draudzība, pagājis gan kāds laiks. Taču kaķis ir dominējošais un augstāks nekā suņi. ◆

Kategorijas