Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grib panākt ceļa asfaltēšanu

Līga Vīksna

2014. gada 4. aprīlis 00:00

760

Satiksmes ministrijai ir nosūtīti Jaunalūksnes, Malienas, Mālupes un Liepnas pagastu saimnieciskās darbības veicēju paraksti un pavadvēstule ar rosinājumu ieklāt cieto segumu ceļam Alūksne – Liepna. Šādi un tiekoties ar dažādām atbildīgajām amatpersonām Alūksnes novada dome cenšas panākt, lai minētajam valsts autoceļam beidzot ieklātu jau sen solīto asfaltu.

Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzsver – ar vēstuļu sūtīšanu ir par maz, vajag tikties klātienē, aizstāvēt viedokli, prasīt, lūgt, lai gūtu panākumus.

Vienkāršota virsmas apstrāde
“Iespējams ir viss – vajag tikai ticību un atbalstu no sabiedrības. Sarunas par ceļu Alūksne – Liepna risinu jau pusgadu. Pērn rudenī uz Alūksnes novadu aicinājām toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, rosinot saskatīt mūsu problēmas galvenajā ceļu artērijā. Esmu ticies arī ar VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu un “Latvijas Valsts ceļu” valdes priekšsēdētāju Jāni Langi. Nākamnedēļ Alūksnes novadu apmeklēs Satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Ja izdosies panākt ceļa remontu, tas būs liels pašvaldības sasniegums, iejaucoties valstiskos procesos, jo Alūksne – Liepna ir valsts, nevis pašvaldības autoceļš,” saka Dz.Adlers. Viņš norāda - mērķis ir ceļam Alūksne – Liepna izveidot cieto segumu. “Latvijā daudzi ceļi ir sliktā stāvoklī, bet mums iestāties par savu ceļu segumu uzlabojumu ir grūti, jo Alūksnes novadā ir zema satiksmes intensitāte – tas ir viens no galvenajiem kritērijiem, piešķirot finansējumu remontiem. J.Lange sarunā atzina – tas gan nenozīmē, ka mazākas intensitātes ceļi būtu jāatstāj novārtā. Igaunijas pierobežā, kur arī nav lielas satiksmes intensitātes, ceļi tika sakārtoti ar vienkāršotu virsmas apstrādi, kas neprasa tik daudz līdzekļu, kā pilnīga rekonstrukcija. Šādu metodi vēlamies arī mēs, jo tas būtu lētāk un izdarāms īsākā laikā. Tiktu veikta caurteku nomaiņa, nelielu uzbērumu veidošana zemākajās vietās, grāvju rakšana un vienkāršota virsmas apstrāde,” stāsta Dz.Adlers.

Savāc 200 parakstus
Ceļam Alūksne – Liepna ir gara kilometrāža – 32 kilometri. Tas šķērso četrus pagastus – Jaunalūksnes, Malienas, Mālupes un Liepnas, tādēļ pašvaldība rosinās, lai remontdarbus sadala vairākos posmos. Dz.Adlers mudināja pagastus, caur kuriem ceļš vijas, vākt arī iedzīvotāju parakstus.
Iedzīvotāju parakstus uzņēmās vākt Malienas pagasta pārvalde. “Savācām aptuveni 200 parakstus no zemniekiem, uzņēmējiem, iedzīvotājiem Jaunalūksnes, Malienas, Mālupes un Liepnas pagastos, jo šī problēma ir aktuāla ļoti daudziem. Parakstu vākšana notika īsu laiku – protams, būtu parakstījušies vēl daudzi, bet arī šādi savu attieksmi esam pauduši. Mūsu mērķis šoreiz bija vākt parakstus no tiem, kas veic saimniecisko darbību un kam ceļa seguma sliktā stāvokļa dēļ ir traucēta ražošana. Savāktos parakstus kopā ar pavadvēstuli par problēmas atspoguļojumu nosūtījām Satiksmes ministrijai,” stāsta Malienas un Jaunalūksnes pagastu teritorijas attīstības speciāliste Violeta Kļaviņa. Mālupes un Liepnas pagastu pārvaldes vadītāja Iveta Priede norāda – visās iedzīvotāju sapulcēs cilvēki prasa, kad beidzot remontēs ceļu Alūksne – Liepna, jo jau gadiem tiek solīts, bet joprojām nav izdarīts. “Tas nav normāli, ka rudeņos un pavasaros šo ceļu slēdz kravu transportam uz mēnesi – tas paralizē darbību uzņēmējiem, zemniekiem,” saka I.Priede.

Nav politiskā iegriba
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – iestāšanās par ceļu Alūksne – Liepna nav politiskā iegriba. “Ir apsveicami, kā iedzīvotāji organizējās parakstu vākšanai pret iecerēto kokogļu ražotni pilsētā. Ja tagad pagasti vāc parakstus par ceļu, arī ir apsveicami – tas nozīmē, ka iedzīvotājus kaut kas interesē, nevis viņi tikai gaida, lai iedod gatavu. Jāizmanto visas iespējas, lai plānveidīgi panāktu savu. 11.aprīlī Alūksni apmeklēs izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, ar kuru gribam runāt par atbalstu sporta zāles celtniecībai Alūksnē. Ir lietas, ko var izdarīt sabiedrība, un ir, ko – pašvaldība. Ja intereses sakrīt, tad arī ir rezultāts,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas