Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Radīs darbavietas novados

Līga Vīksna

2014. gada 4. aprīlis 00:00

12

Divas studentu grupas konkursā “Radām novadam” Alūksnes un Apes novados gādās, lai radītu jaunas darbavietas, piesaistītu investīcijas un veicinātu ekonomisko attīstību.
Konkursu rīko organizācija “JCI Latvia”, lai Latvijas studentiem un viņu pārstāvētajām augstskolām dotu iespēju apliecināt sevi, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Pašvaldībām bija iespēja pieteikt savu dalību konkursam, izvirzot mērķus, kādus vēlētos, lai studenti īsteno projektos, savukārt studenti izvēlējās, kurā no novadiem savu projektu varēs visveiksmīgāk īstenot. Konkurss ilgs līdz 2016.gada jūlijam, dodot iespēju komandām pilnvērtīgi izstrādāt dažādus projektus un radīt pievienoto vērtību. Veiksmīgākā komanda saņems naudas balvu.
Alūksnes novadā savas idejas īstenos komanda “Green link”, kurā iesaistījušies arī divi jaunieši no Alūksnes – Dace Marķitāne un Kristaps Osis, savukārt Apes novadā – komanda “Saglabāt kā”, kuras komandas kapteine ir Sikšņu pamatskolas absolvente Anete Reķe.

Vēlas vienotu preču zīmi
“Green link” komandas kapteine Evija Taurene stāsta, ka komandā ir Latvijas Universitātes studenti – trīs topošie ģeogrāfi un četri komunikāciju zinātnes studenti. “Vēlamies radīt ekoindustriālo parku. Mēs apvienotu vairākus uzņēmumus, kas jau šobrīd strādā, piemēram, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, un papildus radītu vietu, kur ražot videi draudzīgu elektroenerģiju, iespējams, izveidotu arī siltumnīcas, kas strādātu visu gadu,” komandas “Green link” ideju ieskicē E.Taurene.
Komandas “Saglabāt kā” kapteine Anete Reķe atzīst – lai gan pati dzīvo Grundzālē, ir absolvējusi Sikšņu pamatskolu un Apes novads viņai ir ļoti tuvs. “Studēju Ekonomikas un kultūras augstskolas 4.kursā. Līdztekus studijām strādāju nelaimīgajā veikalā “Maxima” Zolitūdē un pēc traģēdijas sapratu, ka nevēlos vairs strādāt kādam, bet  gribu Apes novada Virešu pagasta Vidagā radīt vidi, lai tur ir cilvēki, darba vietas, lai viņi var lepoties ar savu novadu un mājām. Šobrīd lielākā daļa jauniešu dodas strādāt uz lielpilsētām vai ārvalstīm, jo darba vietu nav,” stāsta A.Reķe.
“Saglabāt kā” ir trīs jaunieši, kuri vēlas Apes novadā attīstīt mājražošanu un veicināt uzņēmējdarbību. “Informēsim cilvēkus, kas ir mājražošana. “Sweedbank” esam iesnieguši savu projektu, lai piesaistītu arī  finansējumu uzņēmējdarbības veicināšanai. Kuldīgas novads ir veiksmīgi apvienojis visus mājražotājus un tirgū iziet ar vienotu preču zīmi – kaut ko līdzīgu vēlamies arī Apes novadā. Turklāt mājražošana ir iespēja bezdarbniekiem un senioriem gūt ienākumus ar saviem hobijiem un arodiem. Īpaši jauniešus vēlos iesaistīt šajā projektā,” saka A.Reķe. Arī pati viņa vēlas uzsākt uzņēmējdarbību - šogad iegūs augstāko izglītību interjera dizainā, tādēļ ir iecere veidot dažādus interjera elementus un ekoproduktus, ko izmantot sadzīvē.

Risinās valstiskas problēmas
Projekta “Radām novadam” vadītājs Ulvis Kubliņš uzskata, ka šis konkurss ir lielisks rīks uzreiz vairāku Latvijai svarīgu problēmu risināšanā: jauniešu (studentu) nodarbinātība, mazināt Latvijā izteikti dominējošo urbāno politiku, kas atstāj reģionus novārtā. “Nākot jauniešiem ar jaunām idejām un enerģiju, ir iespējams tādos novados kā Alūksne un Ape radīt pievienoto vērtību, izveidojot darba vietas un piesaistot investīcijas tieši šiem reģioniem. Konkurss nodrošina iespēju jaunietim daudz interesantākā veidā uzsākt uzņēmējdarbību, tas dod iespēju vieglāk komunicēt ar novadiem, iegūt papildu atbalstu no augstskolām, publicitāti biznesa idejām, augstāku reitingu potenciālo investoru acīs,” saka U.Kubliņš.
Līdz jūnijam komandas izstrādās rīcības plānu, bet jau aprīlī apmeklēs savas pašvaldības klātienē, lai uz vietas izzinātu, kā veiksmīgāk īstenot projektu. ◆

Kategorijas