Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar uzvedumiem - jūrā

Diāna Lozko

2014. gada 4. aprīlis 00:00

22

Alsviķu bērnu ansamblis kopā ar vadītāju Ritu Stauni un bērnu deju kolektīva “Virpulītis” dalībnieki skolēnu brīvdienās piedalījās uzņēmuma “Tallink” rīkotajā akcijā “Bērni bērniem”. Uz prāmja “Romantika” ceļā uz Stokholmu un atpakaļ viņi izrādīja koncertprogrammu, kuru Alsviķu kultūras namā varēs redzēt 1.maijā pulksten 16.00 pasākumā “Mazo dziesmas un dejas Latvijai”.
“Tallink” sniegto iespēju doties ceļojumā par brīvu, izrādot savu koncertprogrmmu, pērn decembrī  izmantoja deju kopa “Jandāls”, kā arī jau divas reizes Alsviķu sieviešu vokālais ansamblis. Alsviķu kultūras nama vadītāja Marina Ramane stāsta, ka bija jāsagatavo 45 minūšu koncertprogramma. “Šāda iespēja noteikti stimulē bērnus darboties, un viņiem rodas nopietna attieksme pret to, ko viņi dara,” viņa saka.
Stokholmu gan izdevies redzēt tikai tik, cik ejot uz rakstnieces Astridas Lindgrēnes muzeju. “Bērni bija saviļņoti, ieraugot mazos kuģīšus kanālā un arī pilsētas arhitektūru, lai gan martā pilsēta izskatās mazliet pelēka,” stāsta M.Ramane. Viņa iesaka arī pieaugušajiem apmeklēt Lindgrēnes muzeja. “Tā ir iespēja izdoties cauri virākiem stāstiem ar īpašu lidojošu vagoniņu. Ir interesanti, kā muzejā viss ir ierīkots - gan īpašais vilcieniņš, gan tas, kā kādā telpā uzplaiksnī zibens vai arī attālumā redzams ugunskurs. Ir nudien liela interese uzzināt, kā tas tehniski ir iespējams,” viņa saka.
Bērni ir ļoti priecīgi un sākumā nav ticējuši, ka varēs ar prāmi doties uz Stokholmu. “Tas bija pārsteigums! Mēs ļoti cītīgi gatavojāmies, un mēģinājumi bija pat sestdienās. Programmā bija gan dejošana, gan dziedāšana, lai parādītu savu kultūru. Vismaz man tur bija daudz vieglāk dziedāt un dejot nekā Alsviķos, jo tur nebija pazīstamu cilvēku un tad nav tik liela satraukuma,” stāsta Strautiņu pamatskolas 5.klases skolniece Amanda Ieva Kalniņa.
Bērni uz prāmja iepazinās arī ar citiem koncertprogrammu veidotājiem, un visvairāk viņiem atmiņā palikuši brazīlieši, ar kuriem varējis kopā arī padejot. “Viņi bija ļoti draudzīgi un atvērti, mēs uzreiz sadraudzējāmies. Arī viņi rādīja savus priekšnesumus, kuros viss notika džungļos un izskatījās ļoti iespaidīgi,” stāsta Alūksnes sākumskolas 6.b klases skolniece Līva Briede. Savukārt Strautiņu pamatskolas 7.klases skolniece Agnese Stradiņa atceras, ka tad, kad viņi atgriezušies pēc Stokholmas apmeklējuma, prāmis vēl bijis gandrīz tukšs. “Tas bija ļoti interesanti - tik milzīgā kuģī būt gandrīz vienīgajiem. Daudzi cilvēki pat nenāca uz koncertu, jo katram kajītē bija televizors, kurā varēja redzēt arī mūsu uzvedumu,” viņa stāsta.
Daudziem bērniem tas bija pirmais ceļojums ārpus Latvijas. Par laimi, uz prāmja nevienu jūras slimība nav mocījusi, tomēr bērni atzina, ka, atgriežoties Latvijā un uzkāpjot uz sauszemes, viņiem vēl aizvien bijusi šūpošanās sajūta. ◆

Kategorijas