Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Intriga - visās finālspēlēs

Didzis Bauers

2014. gada 4. aprīlis 00:00

119

Pagājušās nedēļas nogalē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē beidzās Alūksnes novada čempionāts basketbolā. Par novada čempioniem vīriešiem kļuva komanda “Lave”, sievietēm - komanda “Klondaika”.


Sieviešu finālā tikās komandas “Klondaika” un “Alūksne”. Spēle izvērtās interesanta līdz pašai pēdējai ceturtdaļai, kad gūtā pieredze un garākais rezervistu soliņš uzvaru ar rezultātu 59:52 ļāva izcīnīt  “Klondaikas” meitenēm. Jāuzteic “Alūksnes” basketbolistes, kas piecu spēlētāju sastāvā noturēja intrigu visas spēles garumā. 

Sīva spēle jau no pirmajām minūtēm
Vīriešiem spēle par pirmo vietu starp “Lavi” un “Alsviķiem” izvērtās sīva jau no pirmajām minūtēm. “Lave” iesāka labāk, bet “Alsviķi” neatlaida tālāk par dažiem punktiem, puslaikā - neizšķirts. Pateicoties Kasparam Paeglem, kas bija “Alsviķu” galvenais vilcējs, spēles intriga saglabājās gandrīz līdz spēles beigām - 30 sekundes līdz beigām +2 “Lavei”. “Alsviķi” uzsita sodus, cerot, ka pretinieki netrāpīs soda metienos, bet “Lavei” nervi izturēja un izcīnīta uzvara ar 77:73. Rezultatīvākie spēlētāji - Normunds Lišiks – 25 punkti un K.Paegle – 30.
“Laves” pārstāvis Andrejs Bušenko atzīst, ka šis fināls bijis aizraujošs - kā turpinājums pagājušā gada finālam. “Spēle bija ļoti emocionāla, par to liecina divas tehniskās piezīmes “Alsviķiem”. Uzvarēt palīdzēja pieredze, ko gūstam, piedaloties citos turnīros, kā arī palīdzēja pieaicinātie spēlētāji. Ļoti pozitīvi vērtēju neitrālu tiesnešu piesaistīšanu, kas garantēja objektīvu tiesāšanu,” viņš saka.

Jauniešiem pietrūka
atlētisma cīņai ar vīriem
Par trešo vietu cīnījās  “4 Plus” un “Trapene”. “4 Plus” spēli uzsāka agresīvi un ātri izvirzījās vadībā. Komandas spēle un bumbas triecieni no augšas demoralizēja trapeniešus spēles sākumā, bet viņi ātri attapās, pamainīja spēli un izlīdzināja tās gaitu. Tālāk spēle saasinājās, gāja punkts punktā un tikai 4.ceturtdaļas beigās “4 Plus” nospēlēja precīzāk un izcīnīja uzvaru - 59:52.
“4 Plus” treneris Jānis Nīkrencis atzīst, ka audzēkņi turnīrā nospēlējuši ļoti labi, un ir gandarīts par izcīnīto trešo vietu. “Jauniešiem pietrūka atlētisma cīņai ar vīriem un ne vienmēr izdevās izpildīt spēles plānu, tas skaidrojams ar nelielo pieredzi. Priecēja gan augstais basketbola līmenis, gan labi noorganizētās sacensības, nodrošināti protokoli un pieaicinātie tiesneši,” viņš saka.
Sacensību organizatori bija sarūpējuši balvas labākajiem spēlētājiem. Savukārt Alsviķu pagasta vadība bija sarūpējusi pārsteiguma balvas saviem basketbolistiem - torti ar dzērienu un iespēju uzspēlēt boulingu.

Kopējais viesspēlētāju skaits nebija liels
Portāla “www.aluksniesiem.lv” komentāros izteikta neapmierinātība, ka tiek aicināti viesspēlētāji, kas finālā gūst vairāk nekā pusi komandas punktu. Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris saka, ka kopējais viesspēlētāju skaits nebija liels un viņu līmenis nebija stipri augstāks par labāko vietējo spēlētāju meistarību. “Pirmo gadu bija ļoti atvērta komandu komplektācija, nebija strikti noteikts, ka piedalīties var tikai novada iedzīvotāji. Mazliet bijām uztraukušies, kā tas izskatīsies un kas notiks, vai kāds protestēs, bet komandas to uztvēra pozitīvi. Ja komanda var atļauties uzaicināt no malas spēlētāju, tas tikai motivē komandu menedžerus vairāk strādāt ar sponsoriem. Basketbols ieguva augstvērtīgāku sacensību, kura bija interesanta skatītājiem, un jaunie spēlētāji ieguva pieredzi un iedvesmu tiekties augstāk,” viņš saka.  
V.Veļķeris uzskata, ka viesspēlētāju piedalīšanās attaisnojās, jo vismaz četras komandas bija līdzvērtīgos spēkos un finālā no tām varēja spēlēt jebkura komanda. “Līdz ar to līdzjutēji nāca skatīties, un mēs bijām ieguvēji, jo varējām vērot kvalitatīvu čempionātu. Sacensību līmenis ieguva citu redzējumu, ieviešot tehnisko protokolu. Tas gan mazliet turnīru sadārdzināja, jo bija jāalgo divi cilvēki, kas apkalpo programmatūru, bet ieguva visi - kā statistiku, tā rezultātus. Arī pieaicinātie tiesneši izslēdza daudzas nepatīkamas lietas gan no skatītāju puses, gan no pašu spēlētāju. Ja gribam kvalitatīvi noorganizētas sacensības, par to vajag drusku vairāk piemaksāt. Ja tas sākumā komandām neizraisīja sajūsmu, tad beigās visi bija apmierināti,” viņš rezumē. ◆

Kategorijas