Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atmest lieko un ieraudzīt plašāk

Līga Vīksna

2014. gada 4. aprīlis 00:00

4

Pavasarī gribas nomest visu lieko, kas šķitis tik svarīgs ziemas mēnešos, un atbrīvot sevi visam jaunajam. Ievilkt krūtīs dziļi, dziļi svaigo, spirdzinošo gaisu un doties dabā – klausoties putnu dziesmās pretī pavasarim, vasarai, kaut kam jaunam un nezināmam. Un plašām acīm ieraudzīt savu pilsētu, novadu, kāds tas kļuvis ziemā un kāds sagaida mūs pavasarī.
Izejot no mājas, šķiet, kur gan palikusi pašvaldības aģentūras “Spodra” speciāli iegādātā tehnika ielu slaucīšanai no smiltīm? Piemēram, Helēnas ielā smiltis abās pusēs aizņem teju ceturto daļu ielas!  Visjautrāk ir, kad esmu nolēmusi ar mazo iziet ratu pastaigā – garāmbraucošo automašīnu uzrauto smilšu virpuļi mūs sasniedz ļoti ātri, svaigais gaiss uz laiku pazūd, tinot mūs smilšu mākonī un ļaujot arī starp zobiem sajust smilšu graudus. Un tā – kamēr tiekam līdz pilsētas parkam vai Pilssalai, kur noslēpties no smilšu vērpetēm. Jā, Alūksne ir zaļa, skaista, sakopta pilsēta, arī tīra, bet – reizēm spodrības pietrūkst.
Šobrīd sabiedrībā joprojām virmo diskusijas par to, kādu mūsu pilsētu ir saskatījis Pauls Timrots, ierodoties Alūksnē filmēt sižetu televīzijas raidījumam “Te!”. Viedoklis ir teju katram, jo – kāds ir apskatījis mūs no malas, pateicis savas domas, uz ko mēs atbildam ar savējām. Atzīstu – bija kauns skatīties televīzijā parādīto... Tas liek daudz ko pārvērtēt un uzdot jautājumu – vai tiešām alūksnieši beidzot nevar sapurināties, lai savas pērles izceltu saulītē? Pērles ir, vajag tikai stāstu un pareizos cilvēkus, kas to izstāsta un pasniedz pasaulei. Un – vēl vajag pašos alūksniešos pašlepnumu par to, kas pie mums ir. Jā, skaisti parki un pilis ir teju katrā pilsētā, bet mums tas ir īpašs, jo atrodas ezera krastā un no tik daudziem skatu punktiem ļauj baudīt brīnišķīgas ainavas. Mums aug mācītāja Ernsta Glika stādītie ozoli – kādēļ, mēs, piemēram, nevarētu pilsētas viesiem, tūristiem pasniegt Glika ozolzīļu kafiju pilsētas parkā, ļaujot baudīt kādu no šīm ainavām? Barons parkā uzcēla tējas namiņu – kāpēc mēs šodien to nevarētu izmantot?
Manuprāt, Alūksnei ļoti pietrūkst harizmātiskas personības, kura aizrautu visus ar savu degsmi, idejām un spētu pārliecināt, ka tieši tā vajag un ir pareizi. Šobrīd daudzi domā, ka ir “pasaules nabas”, dara vispareizāk un lai neviens neiedrošinās kritizēt, bet – tā nevar dzīvot pilnvērtīgi. Pasaule ir jāierauga plašāk un jāprot saskatīt, atzīt arī savas kļūdas, jāprot sadarboties. To, kā mums nav, mēs visi lieliski zinām – protams, jāgādā, lai to ar laiku novērstu, bet vispirms jāsāk katram ar sevi pašu un vērtību pārvērtēšanu. ◆

Kategorijas