Aluksniesiem.lv ARHĪVS

NMPD: aicina sabiedriskās vietās nodrošināt vienkāršotu aprīkojumu dzīvību glābšanai

Pagājušajā nedēļā, 3.aprīlī, tirdzniecības centrā „Galleria Riga” tika atklāta jauna iniciatīva, aicinot sabiedriskās vietās Latvijā līdzīgi kā citur pasaulē ieviest speciālu aprīkojumu – automātiskos ārējos defibrilatorus, kas pēkšņas sirds apstāšanās gadījumos palīdz glābt cilvēku dzīvības vēl līdz mediķu ierašanās brīdim.

Kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati, ik gadu Latvijā tiek saņemti vairāk kā 6000 izsaukumu, kas saistīti ar pēkšņu sirds apstāšanos un kad cilvēka iespējas izdzīvot ir atkarīgas no pirmajās minūtēs sniegtās palīdzības, kamēr mediķi vēl ir ceļā.

Programmas būtība pasaulē – sabiedriskās iestādēs un ēkās, kur ikdienā koncentrējas liels cilvēku skaits, ir izvietoti lietošanā maksimāli vienkārši un droši automātiskie ārējie defibrilatori, ar ko cietušajiem pēkšņas sirds apstāšanās gadījumos sniegt palīdzību līdz ierodas mediķi. Šādu programmu pirms 20 gadiem uzsāka īstenot ASV, pakāpeniski šo praksi pārņēma arī Eiropas valstis, nodrošinot, ka automātiskie ārējie defibrilatori tiek izvietoti lidostās, lielās dzelzceļa stacijās un autoostās, tirdzniecības centros, sporta un atpūtas kompleksos u.c.

Kategorijas