Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muzejā - cimdi, jostas un gleznas

Diāna Lozko

2014. gada 11. aprīlis 00:00

17

Alūksnes muzejā ir skatāmas divas jaunas izstādes - “Pierobežas raksti cimdos un jostās”, kā arī mākslinieces Laines Kainaizes gleznu  izstāde.
Pagājušajā nedēļā projektā “Satiec savu meistaru” Alūksnes muzejā notika atvērtās meistarklases, kurās ikvienam interesentam bija iespēja no Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” meistariem iegūt zināšanas cimdu un jostu aušanā un rakstu kompozīcijas veidošanā. Studijas “Kalme” dalībniece Māra Krieviņa atzina - darba procesā atklājas, ka cimdu adīšanā ir daudz dažādu noslēpumu. “Maini krāsu, tā pazūd, maini dzijas biezumu un tā var iesēsties vai izlēkt. Tas ir ļoti radošs process. Igauņu un latviešu rakstos ir daudz kā kopīga, arī cimdu rakstos, un, tā skatoties, vairumā gadījumu nevar atšķirt, no kurienes cimds nāk,” pauda M.Krieviņa.
Meistarklasē piedalījās arī piecas rokdarbnieces no Veru pilsētas. Rokdarbniece Karmena Ūder izstādes atklāšanas dienā atzina, ka ir interesanti uzzināt, kas katram rokdarbniekam ir savs īpašais, unikālais. “Krāsas, mezgli un citas lietas jau mums bieži vien ir līdzīgas. Cilvēki jau visur it kā ir vienādi, bet interesanti ir tas, ka mēs esam kaimiņu valstis, viena otrai tik tuvu, bet mums ir tik ļoti atšķirīgas valodas, ka mēs viens otru pilnībā nesaprotam,” atzina K.Ūder.
Rokdarbniece Elita Salaka šajās dienās gan smēlās idejas no kolēģiem, gan pati mācīja aust jostiņas. “Igauņiem ir ļoti interesantas kompaktas stellītes. Tas ir kaut kas pavisam neierastāks, kā tas ir pie mums,” izstādes atklāšanas dienā ar redzēto dalījās E.Salaka.
Cimdu un jostu izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma līdz 24. aprīlim. Savukārt gleznotājas Laines Kainaizes darbu izstāde muzejā būs vērojama līdz pat maija beigām. “Šajā izstādē vērojami darbi, kuri tapuši dabā dažādās Latvijas vietās. Alūksnē esmu bijusi jau četras reizes un mana pirmā izstāde šeit bija vērojama 2007.gadā. Vienā no gleznām šajā ekspozīcijā redzamas arī divas meitenes no Alūksnes,” stāsta L.Kainaize. ◆

Kategorijas