Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašvaldības uzņēmumam “Simone” - trīs nākotnes iespējas

Līga Vīksna

2014. gada 11. aprīlis 00:00

706

Par pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” darbību šķēpi lauzti jau gadiem, it īpaši tad, kad mainās deputātu sasaukums. 2009.gadā, izveidojot Alūksnes novadu, “Simoni” gandrīz nodeva  pilnsabiedrībai “Silten JG”, ar ko kopā pašvaldība apsvēra iespēju dibināt jaunu akciju sabiedrību “Siltums”.  Tagadējā pašvaldības vadība šobrīd apspriež trīs iespējamos turpmākās darbības modeļus.
Pirmais paredz pārdot “Simoni” vācu uzņēmumu grupai “Danpower”, kas jau savu darbību izvērsusi Igaunijā un par ko “Alūksnes Ziņās” rakstījām jau pērn. Otrais - atstāt “Simoni” kā pašvaldības uzņēmumu, bet pirkt arī SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” saražoto siltumu no topošās koģenerācijas stacijas Alūksnē. Trešais – atstāt “Simoni” kā pašvaldības uzņēmumu un patstāvīgi turpināt darbu. Aktuāls jautājums ir arī par to, cik krasas pārmaiņas vispār “Simonē” var veikt, jo tikko īstenots vērienīgs projekts, apgūstot Kohēzijas fonda līdzekļus – remontēta Parka ielas katlumāja, iegādāts jauns apkures katls, rekonstruētas siltumtrases.

Piedāvājums – tas pats
SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” savu piedāvājumu publiskoja šogad februāra tautsaimniecības komitejas sēdē. Uzņēmums laiku velti netērē, jo kopš tā brīža biomasas koģenerācijas stacijas būvniecībai Merķeļa ielā 20 Alūksnes novada būvvalde jau šā gada 21.februārī izsniegusi būvatļauju. “No mūsu puses viss virzās uz priekšu, bet, cik saprotu, Alūksnes novada pašvaldība un “Simone” vēl cenšas tikt skaidrībā, cik īsti izdevīgs mūsu piedāvājums būtu pašvaldībai un kādai jābūt cenai. Kad pašvaldība būs gatava, būsim atvērti dialogam,” saka SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” valdes loceklis Jānis Timma.
Viņš norāda, ka uzņēmums savu piedāvājumu nav mainījis – tas ir tāds pat, kā izskanēja komitejā un par ko “Alūksnes Ziņās” jau rakstījām. Šobrīd “Simones” siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 34,06 eiro par megavatstundu, bet SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” piedāvā 24,50 eiro par megavatstundu, saražojot 3 megavatus, kas ir tikai daļa no siltuma, kas nepieciešams, lai Alūksnes pilsētā nodrošinātu centrālapkuri. SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” piedāvā “Simonei” izmantot tikai tik daudz saražotā siltuma, kāds ir “Simones” patēriņš. “Simones” pienākums nebūtu pieņemt vairāk un SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” pienākums nebūtu piegādāt vairāk, nekā spēj. SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” Alūksnē būvētu koģenerācijas staciju, bet juridiski cits uzņēmums, kura daļa īpašnieku būtu arī no SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra”, turpat blakus – granulu ražotni. Līdz ar to saražoto siltumu patērētu granulu rūpnīca, blakus esošais kokapstrādes uzņēmums SIA “4 plus” un akciju sabiedrība “Simone”.

“Plānu B” nevajag
J.Timma atzīst, ka uzņēmums ir ieinteresēts izvērst darbību Alūksnē. Viņš ir pazīstams ar uzņēmēju, SIA “4 plus” valdes locekli Askoldu Zelmeni, kurš ir arī Alūksnes novada domes deputāts. Sākotnēji bijis iecerēts, ka SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” savu saražoto siltumu piegādās SIA “4 plus”, kam koksnes žāvēšanai vajag daudz siltuma. Kad izzināja situāciju un to, kā izvietota pilsētas siltumtrase, ka blakus iecerētās būvniecības vietai ir Merķeļa ielas katlumāja, radusies iecere saražoto siltumu piedāvāt arī Alūksnes pilsētai. Otrs iemesls, kādēļ koģenerācijas stacijas būvniecībai izvēlēta Alūksne, ir tas, ka šobrīd jaunu koģenerācijas staciju būvniecību citviet nevar attīstīt, jo Ekonomikas ministrija jaunas licences vairs neizsniedz. “Ja vēl šobrīd varētu saņemt jaunu licenci, pieļauju, mēs apsvērtu iespējas darbību izvērst citā pilsētā. Jau pirms vairākiem gadiem saņēmām licenci darbībai Alūksnē. Tā kā jaunas licences vairs neizsniedz, mums ir garantija, ka tuvākajos gados neviens ko līdzīgu no jauna uzsākt nevarēs – šajā ziņā konkurentu mums Alūksnē nebūs,” saka J.Timma.
Par to, vai SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” ir arī “plāns B”, ja Alūksnes novada dome tomēr izlemj neizmantot uzņēmuma saražoto siltumu, J.Timma pārliecinoši uzsver – tā nenotiks.  “Enerģētikas likums nosaka: pašvaldībai ir pienākums pirkt, ja tās administratīvajā teritorijā ir siltuma uzņēmums, kas piegādā siltumu lētāk. Ja “Simone” izdomās, ka mūsu siltumu nepirks, dosimies uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts kontroli, Finanšu ministriju vai citu attiecīgu institūciju ar lūgumu izvērtēt pašvaldības rīcību. Tādēļ mēs pat nepieļaujam iespēju, ka “Simone” nepirks mūsu siltumu, jo pašvaldībai ir pienākums to darīt,” saka J.Timma. Viņš uzsver – uzņēmums savu projektu virza uz priekšu, jo tādējādi grib apliecināt, ka nodomi Alūksnē ir nopietni. “Biomasas koģenerācijas stacijas būvniecības projekta izstrāde maksāja ļoti dārgi. Mēs negaidām tikai ar pašvaldību noslēgto līgumu, bet ieguldām savus līdzekļus Alūksnes projektā jau tagad un ceram, ka tas pašvaldībai kaut nedaudz palīdzēs ātrāk izšķirties. Tiesa, koģenerācijas stacijas būvdarbi nesāksies, kamēr nebūs noslēgts līgums ar pašvaldību par siltuma piegādi,” saka uzņēmējs.
Vispirms līgums, tad
būvniecība
J.Timma uzskata, ka šobrīd jautājums ir tikai par piedāvāto tarifa cenu, ko pašvaldība ir ieinteresēta gūt pēc iespējas zemāku. “Mēs esam gatavi nedaudz patirgoties un samazināt cenu – protams, saprāta robežās, nevis zem pašizmaksas. Bet tad no pašvaldības puses arī ir jābūt pretī pamatotiem argumentiem,” norāda J.Timma.
Par to, kāda alūksniešiem ir garantija, ka SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” sākotnēji piedāvātā lētā cena pēc neilga laika nekļūst augstāka, J.Timma saka - siltuma piegādes līgumā ir gatavi atrunāt cenas nepalielināšanas mehānismu, bet, ja, piemēram, šķeldas cena pēkšņi strauji  paaugstināsies, tad palielināsies arī pašizmaksa. “Bet tas pats tad būs arī “Simonei”, jo tā arī izmanto šķeldu. Ja būs tādi apstākļi, ka siltuma tarifs jāpalielina, katrā ziņā mums tas būs mazāks palielinājums, jo mums būs arī koģenerācijas stacija, ražosim elektrību, tādēļ uz elektrības rēķina varēsim siltuma cenu mākslīgi turēt zemāku,” saka J.Timma.
Pusgadu pēc līguma noslēgšanas ar pašvaldību varētu sākties būvdarbi, jo vēl būs jāveic priekšdarbi. Uzņēmuma plāns ir staciju nodot ekspluatācijā 2015.gada apkures sezonā, tādēļ nākamajā - 2014./2015.gada - apkures sezonā  Alūksnē siltumapgādē viss vēl notiks pa vecam. “Koģenerācijas staciju, kas ir ļoti komplicēta būve, nevar dabūt gatavu īsā laikā – vajag vismaz pusotru gadu. Bet – jo ilgāk pašvaldība nogaidīs ar līguma slēgšanu, pastāv iespēja, ka arī līdz 2015.gada beigām nepaspējam staciju izbūvēt,” saka J.Timma.

“Simone” no komentāriem atturas
Pašvaldības akciju sabiedrības „Simone” valdes loceklis Jānis Bukāns pagaidām atsakās komentēt no SIA „Eiro – Āzijas investīciju aģentūras” saņemto piedāvājumu un to, vai „Simonei” tas būtu izdevīgi. „Piedāvājums vēl tiek izskatīts. Neatkarīga ekspertīze vēl nav veikta. Es gribētu sagaidīt ekspertīzes rezultātus, un tad akciju turētājs nāks klajā ar paziņojumu – pozitīvu vai negatīvu. Šobrīd uzņēmuma izteiktais piedāvājums mums neuzliek nekādus pienākumus pret viņiem. Mēs skatāmies:  ja tas ir izdevīgi sabiedrībai, „Simonei” – darām to, ja rādās otrādi – nedarām. No trim ekspertiem esam saņēmuši piedāvājumus – redzēs, kuru no viņiem piesaistīsim. Šobrīd „Simone” no savas puses ir veikusi izpēti un aprēķinus, bet gribētos tomēr arī neatkarīga eksperta viedokli. Domāju, tas būs zināms tuvākā mēneša laikā,” saka J.Bukāns. Viņš uzsver – šobrīd arī Vācijas uzņēmumu grupa “Danpower” vēl izvērtē potenciālo sadarbību ar „Simoni”. J.Bukāns atzīst - pēdējo gadu laikā „Simonē” vērsušies vairāki koģenerācijas staciju pārstāvji, bet visnopietnākie piedāvājumi bijuši no vācu kompānijas un J.Timmas uzņēmuma.
„Simone” joprojām pērk siltumenerģiju arī no SIA „4 plus”. Par kādu cenu – J.Bukāns neatklāj, tikai nosaka, ka tā ir citādāka, nekā piedāvā SIA „Eiro – Āzijas investīciju aģentūra”. „Pērn rudenī beidzās „Simones” īstenotais apjomīgais siltumtrašu un katlumājas projekts. Negribējās riskēt un visu pārslēgt uz ziemas periodu, tādēļ vēl pagarinājām līgumu ar SIA „4 plus”. Kā būs nākamajā  sezonā – skatīsimies,” nosaka J.Bukāns.

Septiņreiz mērīs, vienreiz griezīs
Alūksnes novada domē notikušas vairākas tikšanās starp pašvaldības un „Simones” pārstāvjiem. Pēdējā no tām bija otrdien. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – pašvaldība joprojām nav izšķīrusies, kā rīkoties. „Gribam septiņas reizes nomērīt un tikai tad griezt, lai nesanāk ķīselis, tādēļ rūpīgi viss jāizvērtē, jāveic aprēķini. Šobrīd vēl jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Kamēr nebūsim visu izdiskutējuši, aplūkojot maksimāli pēdējo varbūtību, izdevīgāko variantu iedzīvotājiem un pašvaldībai, tikmēr galīgo lēmumu nepieņemšu,” uzsver A.Dukulis.
Šobrīd pašvaldība maksā kredītu - 114 000 eiro gadā kopā ar procentiem, kas tika ņemts, lai “Simone” īstenotu siltumtrašu un katlumājas projektu, apgūstot Kohēzijas fonda līdzekļus. Tā kā pašvaldība savu līdzfinansējuma daļu ieguldīja „Simones” pamatkapitālā, kredītu tagad atmaksā pašvaldība, nevis „Simone”. Tāpat ir, piemēram, ar ūdenssaimniecības projektiem, ko īsteno SIA “Rūpe” un SIA “Ievedne”. A.Dukulis uzsver - īstenojot projektu, “Simonē” ieguldīti lieli līdzekļi, tādēļ jāizrēķina, kas būs izdevīgāk. “Ja saka, ka pašvaldībai ir pienākums pirkt lētāko siltumu, tad mums pretī ir projekta īstenošanas līgums, kas nosaka: piecus gadus jānodrošina nemainīgs tarifs un jāražo siltums pašiem, nevis jāpērk no malas. Turklāt pašvaldība jau nav izsludinājusi iepirkumu par siltuma piegādi – nav arī tādas vajadzības,” saka A.Dukulis. Lēmums noteikti tikšot pieņemts līdz jaunajai apkures sezonai.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers pauž neapmierinātību, ka pašvaldībā visi kopā joprojām nav izvērtējuši saņemtos piedāvājumus un pieņēmuši lēmumu, ko darīt ar “Simoni”. “Galvenais – lai ir izdevīgi,” ir pārliecināts Dz.Adlers.

Svarīgākais – nosacījumi
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Eiropas Savienības fondu infrastruktūras projektu departamenta Vidzemes reģiona nodaļas vadītājs Māris Millers “Alūksnes Ziņām” norāda – jebkurā gadījumā iecerētās izmaiņas un to ietekme ir rūpīgi jāizvērtē. “Galvenais ir nosacījumi, kas ietverti projektā un līgumā. Pēc būtības piecu gadu laikā nedrīkst uzņēmumu pārdot, nodot kādam citam, kas uz tā rēķina gūst nepamatotu labumu, priekšrocības vai rada tirgus kropļošanu. Tam, kas ir radīts, jākalpo projekta mērķim,” saka M.Millers.
Latvijas Investīciju attīstības aģentūrā (LIAA) noskaidrojām – ja projekta īstenotājs neveic norādīto saimniecisko darbību, aģentūrai ir tiesības atprasīt ieguldītos Kohēzijas fonda līdzekļus. “Iepirkt papildus siltumenerģiju no trešās personas nav aizliegts, ja tas neietekmē sākotnēji projektā paredzēto darbību un plānotās saražotās siltumenerģijas apjomu,” saka  LIAA Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta programmu vadības nodaļas vadošais eksperts Reinis Režais.
Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena skaidro – Enerģētikas likumā nav noteikts pienākums pašvaldībām no koģenerācijas stacijām obligātā kārtā iepirkt siltumenerģiju. Saskaņā ar Enerģētikas likuma 49.pantu viena siltumenerģijas apgādes sistēmas operatora (Alūksnē - “Simone”) licences darbības zonā var darboties vairāki siltumenerģijas ražotāji un šiem ražotājiem ir tiesības piedāvāt sistēmas operatoram iepirkt to saražoto siltumenerģiju par vienošanās cenu. “Pašvaldības savas administratīvās teritorijas plānojuma ietvaros var noteikt siltumapgādes attīstību un izdot saistošos noteikumus. Daudzas pašvaldības šo iespēju ir izmantojušas - Alūksnes novada pašvaldība šādus saistošos notikumus nav izdevusi. Ja šādus noteikumus izdotu, Alūksnes novada pašvaldībai pēc likuma būtu jāveic rūpīga siltumapgādes sistēmas attīstības analīze, arī izmaksu izvērtējums, nosakot optimālāko ražotāju izvietojumu un siltumenerģijas ražošanas veidu. Līdz ar to pašvaldība būtu izvērtējusi arī koģenerācijas stacijas būvniecības lietderību un saistošajos noteikumos precīzi noteikusi siltumapgādes attīstības virzienu,” skaidro E.Urpena. ◆

sakarā ar paziņojumu

„Simone” draud pārtraukt siltumenerģijas padevi
Akciju sabiedrība „Simone” pagājušās nedēļas nogalē pašvaldības izdevuma „Alūksnes Novada Vēstis” aprīļa numurā nāca klajā ar paziņojumu, kas satraucis ļoti daudzus alūksniešus, uztverot to kā draudus. Tajā teikts: „Sakarā ar to, ka SIA „Alūksnes nami” pārtrauc administrēšanas pakalpojumu par saņemto siltumenerģiju ar 2013./2014. apkures sezonas beigām, „Simone” līdz šā gada 1.maijam lūdz dzīvokļu īpašniekus sasaukt mājas kopsapulci un pilnvarot personu noslēgt līgumu par „Siltumenerģijas piegādi un lietošanu”. Lai pieņemtu lēmumu pilnvarot personu noslēgt līgumu, kopsapulcē jāpiedalās vismaz 51 procentam no visiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem. Mājām, kurām nebūs noslēgts šāds līgums ar „Simoni”, siltumenerģijas padeve (apkure un karstais ūdens) tiks pārtraukta.”
Akciju sabiedrības „Simone” valdes loceklis Jānis Bukāns „Alūksnes Ziņām” skaidro, ka pašreizējais līgums starp SIA „Alūksnes nami” un „Simoni” par administrēšanas pakalpojumiem par saņemto siltumenerģiju vēl ir spēkā līdz 2014.gada 1.oktobrim, bet paziņojums tik bargi pasniegts, lai iedzīvotāji nekavētos un negaidītu līdz pēdējam brīdim.
„Pilsētā ir daudz māju, kurās nav māju vecāko, nav pilnvarojuma līguma, nav sasaukta iedzīvotāju kopsapulce. Šādi gribam iedzīvotājus, kuriem tas viss nav izdarīts, rosināt to paveikt līdz 1.oktobrim. Mājai ir jābūt pilnvarojuma līgumam, lai „Simone” pa tiešo ar katru māju var nākotnē noslēgt līgumu par siltumenerģijas padevi. Varbūt paziņojums izskan draudīgi, bet tas ne tuvu tā nav,” saka J.Bukāns. Līdz jaunajai apkures sezonai uztraukumam neesot pamata. „Ja ar „Alūksnes namiem” mums neizdosies vienoties pagarināt līgumu, tad būs tā, ka „Simonei” nebūs pat juridiska pamata kurināt un piegādāt siltumenerģiju. Tāpēc iedzīvotājiem jāsasauc sapulces un jānolemj. Jau pērn nostāja bija tāda, ka „Simonei” pašai to vajadzētu veikt, un tad ieņēmumi no iedzīvotāju maksājumiem būtu tādi, kādi ir,” saka J.Bukāns.
SIA “Alūksnes nami” valdes locekle Valentīna Omeļjana “Alūksnes Ziņām” uzsver - “Alūksnes nami” šobrīd nepārtrauc administrēšanas pakalpojumu par saņemto siltumenerģiju, jo ar “Simoni” noslēgts līgums līdz 2014.gada oktobrim. “Pamatojoties uz izmaiņām Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas stājās spēkā šā gada sākumā, mājām ir iespēja slēgt līgumus uzreiz ar pakalpojuma piegādātāju - bez starpnieka. Līdz 2015.gadam ir pārejas periods, un šajā laikā katrai mājai jāsasauc kopsapulce un jāizlemj, kā rīkosies: vai turpinās izmantot “Alūksnes namu” pakalpojumus vai slēgs līgumus ar tiešo piegādātāju. Neesam pret, ja “Simone” administrēšanu pārņems savās rokās,” stāsta V.Omeļjana.
Līdz ar esošo apkures sezonu tika mainīti līguma nosacījumi starp „Alūksnes namiem” un „Simoni” – tie paredz, ka „Simone” par piegādāto siltumenerģiju no „Alūksnes namiem” vairs nesaņem uzreiz maksājumu 100 procentu apmērā: vispirms tikai 80 procentus, bet atlikušos 20 procentus – tikai, kad iedzīvotāji veikuši maksājumus.

fakti

◆ SIA ”Eko Enerģija E” Uzņēmumu reģistrā reģistrēta 2008.gada 13.novembrī. Juridiskā adrese – Merķeļa iela 20, Alūksne. Pamatkapitāls – 2000 latu jeb 2845,74 eiro. Darbības veidi – elektroenerģijas ražošana. Valdes loceklis – Askolds Zelmenis. Uzņēmuma dalībnieku sarakstā ir Renārs Salaks (34 procenti), Solveiga Lipska (33 procenti), Gaļina Procanova (33 procenti). Apgrozījums 2012.gadā nav norādīts, darbinieku skaits – 0. SIA “Eko Enerģija E” ir arī elektroenerģijas ražotāju reģistrā un siltumražotāju reģistrā.

◆ SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” Uzņēmumu reģistrā reģistrēta 2006.gada 27.jūlijā. Juridiskā adrese – Alberta iela 1-2, Rīga. Pamatkapitāls -  2000 latu jeb 2845,74 eiro. Darbības veidi – metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība specializētajos veikalos. Valdes loceklis – Jānis Timma. Uzņēmuma dalībnieku sarakstā ir SIA “Amenda Holding” (50 procenti) un SIA “E.F.pro” (50 procenti). Apgrozījums 2012.gadā nav norādīts, darbinieku skaits – 0.

◆ SIA “Amenda Holding” Komercreģistrā reģistrēta 2013.gada 14.februārī. Juridiskā adrese – Viesuļu iela 3, Rīga. Pamatkapitāls - 2000 latu jeb 2845,74 eiro. Darbības veidi – nav norādīti. Valdes priekšsēdētājs – Jānis Timma. Uzņēmuma dalībnieku sarakstā ir Vita Liberte (30 procenti), Jānis Timma (40 procenti), Jānis Zelmenis (30 procenti). Apgrozījums un darbinieku skaits nav norādīts.

◆ SIA “E.F.pro” Komercreģistrā reģistrēta 2011.gada 19.septembrī. Juridiskā adrese – Krones iela 56-108, Mārupe. Pamatkapitāls -  2000 latu jeb 2845,74 eiro. Darbības veidi – konsultēšana komercdarbībā un vadībzinībās; elektroenerģijas ražošana, apgāde un sadale; tvaika piegāde un gaisa kondicionēšana; mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem; citas finanšu pakalpojumu darbības, izņemot apdrošināšanu un pensiju uzkrāšanu; arhitektūras un projektēšanas pakalpojumi, konsultācijas. Valdes loceklis – rīdzinieks Juris Ģērmanis. Uzņēmuma dalībnieku sarakstā ir Ģirts Stelbovičs (100 procenti). Apgrozījums 2012.gadā 242 731 lati. Darbinieku skaits – 2.

Avoti: datu bāze “Lursoft”,
Elektroenerģijas un siltumrražotāju reģistri

Kategorijas