Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā sadzīvo “cīrulis” ar “pūci”?

VALIJA BELUZA

2014. gada 11. aprīlis 00:00

46



Tas tiešām tracina, ja pēc nogurdinošas nakts nevari doties uz mājām tikai tamdēļ, ka nav ieradusies maiņa, sūdzas benzīntanka darbinieks. Darba devējam vienalga, kurš pie kases, bet es vairs neticu nevienam kolēģa aizbildinājumam par regulāro aizkavēšanos: te pulkstenis naktī apstājies, te ballīte ievilkusies un modinātāju nav dzirdējis, te rīta dušā aizdomājies. Reiz pateica atklāti: esmu tipiska pūce, agra celšanās man ir kā katorga, apskaužu tos, kuri var aizmigt pirms pusnakts un no rīta laikus pamosties.
Viņai ir nelāgs niķis – apzvanīt radus un draugus, kad citi vēl guļ. Aizrādām, ka tas nesekmē harmoniskas attiecības, bet viņa laiž pār galvu, pamatojot, ka ir izteikts rīta putns – cīrulis, kam patīk sešos no rīta izvest pastaigā suni, sākt mazgāt veļu un pēc tam papļāpāt. Mums vienalga, kas tu par putnu, bet ir jārespektē citi cilvēki, dusmojamies un tagad uz nakti ieslēdzam režīmu “klusums”.

Atšķirīgi tipi
Psiholoģe Inta Brantevica mierina, ka tikai aptuveni 10 līdz 25 % no visiem Zemes iedzīvotājiem ir izteiktas “pūcītes” vai “cīrulīši”. Pārējos tomēr var dēvēt par “baložiem”, kam piemīt abu šo tipu iezīmes: “Cīruļiem agra mošanās ne tikai nesagādā grūtības, bet ir pat patīkama, viņu darba aktivitāte maksimumu sasniedz ap pulksten 8.00–10.00 rītā, taču pūcītēm ir grūtības pamosties agri bez burkšķēšanas, un viņas ir gatavas aktīvai darbībai tikai pēcpusdienā no pulksten 16.00. Lielākajai daļai cilvēku – baložiem – nepatīk agri mosties un vēlu iet gulēt. Viņu darba spējas maksimumu sasniedz dienas vidū.”
Pēc bioloģisko ritmu speciālistu domām, to, vai esam pūces vai cīruļi, nosaka ģenētika – kāds gaismas daudzums stimulē mūsu ķermeni sākt vai beigt izstrādāt miega hormonus. Protams, ir zinātnieki, kas uzskata, ka pūces ir tikai nedisciplinēti cīruļi. Viņuprāt, naktsputni tikai sevi attaisno, apgalvodami, ka vakarā ir vieglāk strādāt nekā no rīta. Pretēji speciālistu ieteikumam pūcēm pārkārtot savu darba režīmu – doties pie miera agrāk, lai arī pieceltos agrāk – dzīvē notiek citādāk. Pūcīte neizguļas, hroniski nogurst, jo sava bioloģiskā pulksteņa rādītājus pagriezt nespēj. Tas var izraisīt nesaskaņas un neizpratni gan ģimenē, gan arī darbā, jo sabiedrība vairāk pieņem un akceptē cīruļu dzīves ritmu un veidu. Zinātniskos pētījumos atklāts, ka pūcēm un cīruļiem ir atšķirīgs ne vien celšanās un gulētiešanas laiks, bet arī darbspējas periods, dienas režīms, ķermeņa temperatūra noteiktos diennakts posmos un pat atšķirīga uzņēmība pret slimībām. Starp izteiktiem abu tipu pārstāvjiem ir vērojamas arī būtiskas rakstura, domāšanas un sociālās uzvedības atšķirības.

Ieraksti to CV!
Cīruļiem nebūtu ieteicams izvēlēties darbu, kas paredz nakts dežūras, bet pūcēm – tādu, kad jau sešos no rīta jābūt spējīgam uzņemties atbildību par nopietniem procesiem. “Taču arī pūcēm, kam ir tendence kavēt rīta uzdevumus, ir iespējams nenonākt konfliktā ar darba devēju, pastāstot viņam par saviem bioritmiem jau intervijas laikā vai savā CV pie “Papildu informācijas”, norādot vēlamos darba laikus. Tas gan vairāk attiecināms uz radošo profesiju pārstāvjiem un dažāda līmeņa vadītājiem. Šāda prakse izteikta dažādās reklāmas aģentūrās un citās radošajās organizācijās, kur galvenais ir darbinieka talants, padarītā darba apjoms un kvalitāte,” iesaka psiholoģe.
Nebūtu slikti pirms laulībām topošajiem dzīvesbiedriem iepazīties ar otrās pusītes “lietošanas pamācību”, arī optimālo dzīves ritmu – lai būtu skaidrs, ar ko rēķināties. Jo, satiekoties ģimenē izteiktam cīrulim ar tikpat izteiktu pūci, bieži vien pirmajam ļoti grūti saprast otro. Ir grūti iztēloties, ka otrs nav tāds pats kā tu, kam var sekot pārmetumi par izlaidību, apsaukāšana par guļavu, sliņķi. Katram no mums ir savas labās un sliktās īpašības, katram arī savas vajadzības. Svarīgi ir pieņemt otru tādu, kāds viņš ir. Ja reiz trāpījusies ģimenē izteikta pūce, ļaujiet viņai vismaz brīvdienās pagulēt ilgāk, jo darbdienās viņa varētu izjust miega badu tādēļ, ka jāceļas pārāk agri!
I. Brantevica uzskata, ka izteiktas pūces un cīruļus radikāli mainīt nav iespējams un dzimumam šeit nav nozīmes. “Manuprāt, drīzāk varētu runāt par vecuma posmiem, kad baloži vairāk pietuvojas vienam vai otram “putna tipam”. Pusaudžu un studiju gados svarīgāki ir tusiņi un visas aktivitātes notiek vakara pusē. Tad nemanot pietuvojamies pūcēm – no rītiem grūtāk pamosties, bet pa nakti jāsarauj mācībās iekavētais. Turpretī mūža otrajā pusē un novakarē, kad dzīve ir sakārtojusies un aktīvā darbība norimusi, cilvēkiem nav nepieciešams tik liels miega daudzums. Viņi pietuvojas cīruļiem – agrāk un vieglāk pamostas, bet gulēt dodas agrāk. Ne viens vien jaunietis domā, ka ideāli būtu jaunībā nedoties uz darbu un tikai tusēt, bet strādāt kaut no agra rīta dzīves otrajā pusē, kad miegs vairs nav tik aktuāls.
Lai kādi būtu individuālie bioloģiskie ritmi, lielākā daļa pasaules diemžēl dzīvo tieši pēc cīruļu grafika, kad darbdiena sākas ap pulksten 8.00–10.00 un beidzas 16.00–18.00. ◆

Interesanti

◆ Lotbrokas Universitātes profesors Džims Horns norāda, ka pūces vairāk pieder ekstravertajam un radošajam cilvēku tipam: starp viņiem ir daudz rakstnieku, aktieru, mākslinieku un izgudrotāju ar induktīvo un inovatīvo domāšanu, kuri visbiežāk naktis izmanto, lai ražīgi pastrādātu. Pasaulē slavenākās pūces ir ASV prezidents Baraks Obama, Čārlzs Darvins, Keita Ričardsa un Elviss Preslijs.

◆ Izteiktiem cīruļiem vairāk raksturīga deduktīvā un loģiskā domāšana, intravertums, un starp viņiem atrodami daudz valsts sektorā strādājošo, garīgā un intelektuālā darba veicēju, kuriem patīk nodarboties ar skaitļiem, aprēķiniem, kalkulācijām. Pasaulē pazīstami cīruļi ir Napoleons, Ernests Hemingvejs un bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs.

Kategorijas