Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai neaizvietojams amats?

Līga Vīksna

2014. gada 11. aprīlis 00:00

35

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās lasītāja, lai pastāstītu, kādu nepatīkamu gadījumu piedzīvojusi, nesen organizējot bēres savai mirušajai mātei – darbinieks, kurš Alūksnes morgā ir ģērbējs, bija devies atvaļinājumā, tādēļ mirusī vesta ģērbšanai uz Gulbeni, jo citu ģērbēju Alūksnes morgā neielaida, bet par vešanu lika piemaksāt.


Sieviete, kura vēlējās būt anonīma, izsaka neizpratni par to, kādēļ atvaļinājuma laikā nav norīkota cita persona, kas Alūksnes morgā veiktu aizgājēju ģērbšanu. “Saprotu, šis darbs ir ļoti specifisks, bet kādēļ neļāva apbedīšanas birojam “Ritums” uz Alūksnes morgu atvest citu ģērbēju, jo slimnīcā bija pateikts, ka svešas personas morgā neielaidīs. Kādēļ tā – vai tas kādam ir personiskais morgs? Citai ģimenei bija nomiris tēvs – viņu kopā ar mūsu mammu veda uz Gulbenes morgu un tad veda atpakaļ uz Alūksni. Turklāt gan mums, gan otrai ģimenei par šādu vadāšanu bija papildus jāmaksā – katram 10 eiro ceļa izdevumi. Manuprāt, nav normāli, ka nelaiķi jāved uz Gulbeni ģērbt tikai tādēļ, ka Alūksnes morgā atsakās ielaist citu ģērbēju. Tas mums bija nepatīkams atgadījums,” stāsta sieviete.

Izvadā piecus nelaiķus
SIA “Alūksnes Ritums” Alūksnes biroja vadītāja Ingrīda Gutka norāda – apbedīšanas birojs nesniedz tādu pakalpojumu kā nelaiķa ģērbšana. Agrāk “Ritums” no Alūksnes slimnīcas īrēja morgu, bet tagad tā vairs neesot. Par morgu atbildīga ir Alūksnes slimnīca, kas atļauj morgā ievest aizgājējus. “Ritums” maksā Alūksnes slimnīcai gan par nelaiķa ģērbšanu, gan uzglabāšanu.
“Šādu gadījumu savas darbības laikā piedzīvojām pirmo reizi. Alūksnes slimnīca tad, kad problēma jau bija radusies, apbedīšanas birojam lika saprast, ka morga darbinieka atvaļinājuma laikā mums pašiem jādomā, kā risināt radušos situāciju. Izmisums bija liels – nāca daudz cilvēku pieteikt bēres, bet nebija, kas ģērbs aizgājējus. Bijām gatavi atvest ģērbēju no Balviem uz Alūksni, bet neizdevās sazvanīt. Veikalā gaidīja cilvēki, zvanījām uz Gulbeni – morga darbiniece laipni atļāva nelaiķus aizvest uz Gulbenes morgu, kur viņa tos saģērba, lai “Ritums” tos pēc tam atvestu atpakaļ uz Alūksni. SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa atteicās Alūksnes morgā ielaist svešu ģērbēju, tādēļ “Ritums” radušos situāciju atrisināja šādi. Jā, tuviniekiem par to bija papildus jāapmaksā ceļa izdevumi, bet visi bija saprotoši un iebildumu nebija,” stāsta I.Gutka. Alūksnes morga darbinieka atvaļinājuma laikā ģērbšanai uz Gulbeni un atpakaļ “Ritums” izvadāja piecus nelaiķus.

Darbs ir specifisks
SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa atzīst, ka radusies situācija bija jārisina apbedīšanas pakalpojuma sniedzējam. “Morgs ir vieta, kur slimnīcas darbinieki neiet – starp slimnīcas darbiniekiem arī nav neviena, kas morga darbinieku varētu aizvietot, jo darbs ir ļoti specifisks, psiholoģiski un fiziski grūts. Ar apbedīšanas uzņēmumiem tika norunāts, ka viņi uz atvaļinājuma laiku atradīs risinājumu. Līdzīga situācija ir bijusi arī Valmierā, kad Alūksnes morga darbinieks pa vakariem brauca ģērbt aizgājējus tur. Kad mūsu darbinieks nākamgad dosies atvaļinājumā, domāsim, kā situāciju risināt, bet šoreiz cilvēkam bija vajadzība steidzami paņemt atvaļinājumu. Atvest ģērbēju no citas pilsētas nav tik vienkārši – tad šis jautājums jārisina citādāk,” komentē M.Kauliņa. ◆

Kategorijas