Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ciena zivi kā pretinieci

Diāna Lozko

2014. gada 11. aprīlis 00:00

11

Alūksnieti Igoru Dzilnu var dēvēt par zvērinātu makšķernieku. Viņš ir ne tikai dažādu rekodu sasniedzējs, bet arī liels zivju un dabas mīlētājs. Viņš uzsver, ka forelēšana ir dzīvesveids un īsts forelists neskatās uz zivi no gastronomiskā viedokļa, bet gan novērtē to kā fantastisku un spēcīgu pretinieci.


Asaris ir viena no gudrākajām zivīm
I.Dzilna jau vairākus gadus piedalās Latvijas rekordu konkursā “Latvijas gada lielākā zivs”. “Februārī noķēru 1,250 kilogramus lielu asari, taču pirms diviem gadiem man izdevās noķert 1,550 kilogramus smagu asari. Kopsavilkums par šo konkursu būs gada beigās, kad arī uzzināsim uzvarētājus pa zivju klasēm. Tā zivs, kura klasē ir vistuvāk Latvijas rekordam, tad arī gūst uzvaru. Asariem Latvijas rekords ir 2,115 kilogrami,” stāsta I.Dzilna. Viņš uzsver, ka lieli asari ir arī Alūksnes ezerā, taču tos ir grūti noķert. “Asaris ir viena no gudrākajām zivīm un tik viegli nebūt neķeras. Ir jābūt pacietīgam un jāzina sēkļu kantes, kur viņu var atrast,” stāsta I.Dzilna. Viņam patīk zvejot gan vasarā, gan ziemā. Vasaras zivs I.Dzilnam ir forele, bet ziemas – asaris. Ar  noķertajām forelēm I.Dzilna jau divus gadus pēc kārtas ir konkursa laureāts šo zivju grupā. Šogad gan šajā konkursā foreles netiks uzskaitītas, jo foreļu pašreiz esot maz.

Vēlme sevi izaicināt
I.Dzilna makšķerē jau kopš bērnības, bet jau gandrīz 30 gadus par savu zivi dēvē foreli. “Pie manis brauc makšķerēt daudzi zināmi cilvēki, ir tapuši arī vairāki raidījumi. Varu lepoties ar to, ka esmu bijis visos raidījumos, kurus veidojuši makšķernieki,” stāsta I.Dzilna. Viņš atzīst, ka tik tālu viņam palīdzējis nokļūt azarts un vēlme sevi izaicināt.
“Mani jau ir grūti ar kaut ko pārsteigt. Pamakšķerēju stundas divas trīs, bet gribas jau savus spēkus pārbaudīt. Nebaidītu zivi, kuru neviens nav tramdījis, noķert ir ļoti viegli. Tas jau sāk garlaikot. Ķer, laid vaļā, varbūt tikai kādu paņem līdzi uz mājām. Ir taču tādi paši vīri kā es, sportisti, un mēs kopā varam sacensties. Tad ir jāatrod tā atslēdziņa, kā to zivi noķert un piemānīt. Zivs ātri saprot, ja viņai dara pāri. Zivs ir aukstasiņu radījums, un, ja tai pieskaras uzreiz ar 36 grādus karstu roku, tad tai var apsvilt gļotāda. Par to ir jādomā,” stāsta I.Dzilna. Tieši šis azarts viņam liek novērtēt arī zivis, un parasti viņš tās noķer un palaiž vaļā, jo galvenais ir izbaudīt makšķerēšanu paša procesa dēļ. “Foreles ir ļoti spēcīgas pretinieces, un man patīk arī atrasties nesagandētā vidē, kurā foreles atrodas. Daba vispār cilvēku spēj nomierināt, un tas nogurums, kurš ir pēc makšķerēšanas, patiesībā tieši dod enerģiju darboties tālāk,” uzsver I.Dzilna. ◆

Kategorijas