Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Notamborēt var pilnīgi visu!

Diāna Lozko

2014. gada 11. aprīlis 00:00

959



Trapeniete Santa Briede strādā par Trapenes pamatskolas pirmsskolas skolotāja palīdzi. Viņa ir iebraucēja no Aizkraukles un Trapeni sauc par mājām kopš 2008.gada, kad ar vīru no Grundzāles pārvākušies uz dzīvi Trapenē. Viņa ir aktīvi iesaistījusies pagasta sabiedriskajā dzīvē un priecē cilvēkus arī ar savu sirdij vistuvāko nodarbošanos – rokdarbiem. Viņas un citu rokdarbnieku, kā arī viņu senču darbus interesenti jau pirmdien varēs aplūkot Lieldienu izstādē Trapenes kultūras nama mazajā zālē.

Skolā pirmās zeķes adīja mamma
Santa rokdarbnieces gaitas sākusi 16 gadu vecumā. “Vēl tagad atceros, ka pirmā bija adīta sarkana mežģīņu veste ar bumbulīšiem pie apakšējās malas. Arī mana mamma Valentīna nodarbojās ar rokdarbiem. Es aizgāju uz diskotēku, un viņa mani sagaidīja jau ar gatavu džemperi. Skolā pirmās zeķes gan man adīja mamma, jo toreiz tas mani neinteresēja, bet vēlāk tieši gribējās izcelties starp saviem vienaudžiem,” stāsta Santa. Viņa atzīst, ka ir patīkami, ja cilvēki atskatās vai arī jautā, kur ir tapis viņas tērps. “Tagad jau mani te pazīst un cilvēki vairs nav pārsteigti, bet, kad manas meitas Annija un Signe gāja bērnudārzā, tad audzinātājas gaidīja, kāds tad būs nākamais tērps, ko meitām darināšu,” teic Santa.
Viņa uzsver, ka nav tādas lietas, kuru nevarētu uzadīt vai uztamborēt. “Reiz manai meitai ziemā bija jādodas uz akvaparku. Tā kā uz vietas nebija, kur nopirkt peldkostīmu šajā laikā, es to ņēmu un uztamborēju. Tas ir ciešā tamborējumā, tāpēc ūdens smagums to nenovelk zemē. Peldkostīmi izskatās ļoti interesanti un skaisti. Visi par tiem brīnās,” atzīst Santa. Viņa savus darbus arī pārdod, taču atzīst, ka cilvēki nereti saka, ka darbs esot ļoti skaists, bet, kā uzzina cenu, tā uzreiz pārdomā pirkt. “Bet tas tomēr ir roku darbs, tajā ir ieliktas lielas pūles. Kādu laiku biju aizrāvusies ar segu tamborēšanu, tās gan cilvēki vēlējās iegādāties,” stāsta Santa.

Atrod laiku piedalīties
pašdarbības kolektīvos
Santa idejas atrod internetā. Viņa uzsver, ka radot jāņem vērā tā saucamais “čika laiks”. “Ja mēģini un nekas nesanāk, tad zini, ka darbs iesākts “čika laikā”. Vārds laikam nāk no pasakas par čiku,” teic Santa. Viens no interesantākajiem darbiem bijis amizants tamborēts spilvens ar sieviešu krūtīm, kuras neaizsedza noslīdējušais sarkanais krūšturītis ar pērlītēm. Top arī tamborēti saulessargi, kurus iecienījušas jaunākas dāmas. Vēl kāda īpaša lieta, kuru Santa veido, ir somas un grozi no maizes iepakojumu maisiņiem. “Tos sagriež un tamborē somas. Sanāk tādas cietas, pamatīgas tirgus somas. Tam pat nav jāiegulda nekādi līdzekļi, ir tikai jāpārstrādā materiāls,” stāsta Santa.
Santa atrod arī laiku piedalīties Trapenes pašdarbības kolektīvos. “Piedalos visos kolektīvos, izņemot bērnu un senioru,” viņa smej. Santa atzīst, ka nereti ir nogurums, taču nevienam kolektīvam negribas atteikt. Kad sākusi dzīvot Trapenē, uzmeklējusi ansambli, jo Santai patīk dziedāt. “Gribējās arī iepazīties ar cilvēkiem un iepazīstināt ar sevi. Vēlāk sāku dziedāt korī, tad folkloras kopā. Pēc tam pieteicos līnijdejās un vienu brīdi dejoju arī vēderdejas. Ja kādu sestdienu nav kaut kur jāpiedalās, tad šķiet, ka kaut kas īsti nav kārtībā,” uzsver Santa. Viņa teic, ka tam visam ir viens pavisam vienkāršs iemesls – patika pret darāmo. ◆

Kategorijas