Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iedzīvotājiem sniegs jaunus pakalpojumus

Līga Vīksna

2014. gada 11. aprīlis 00:00

10

Apes novada pašvaldības Sociālais dienests īstenojis “Leader” projektu “Apes novada Sociālā dienesta alternatīvo pakalpojumu telpas pilnveidošana”, kas ļāvis dienesta telpās ierīkot dušas kabīni un iegādāties veļas automātu, sniedzot iedzīvotājiem jaunus pakalpojumus.


Jaunais pakalpojums pieejams Apes novada Sociālā dienesta telpās otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10.00 līdz 16.00. Sociālā dienesta vadītāja Maija Kārkliņa norāda - atbalsta pakalpojumu higiēnas nodrošināšanā mērķis ir radīt labvēlīgus apstākļus iedzīvotāju primāro vajadzību apmierināšanai. Atbalsta pakalpojumi higiēnas nodrošināšanā tiek sniegti personām, kurām deklarētā dzīvesvieta ir Apes novada administratīvajā teritorijā.

Vajag katrā pagastā
Pakalpojumi pieejami trūcīgām ģimenēm ar bērniem, pensijas vecuma personām, personām ar invaliditāti, represētām personām, Černobiļas AES seku likvidācijas dalībniekiem. „Prieks, ka sadarbībā ar Apes novada Teritorijas attīstības nodaļu izdevies gūt atbalstu šim projektam, tādējādi atrisinot jautājumus par atbalsta pakalpojumu pieejamību higiēnas nodrošināšanā dažādām iedzīvotāju grupām par pašizmaksu. Par dušas izmantošanu jāmaksā 2 eiro, savukārt bērniem – 1 eiro, bet pakalpojuma „Aprūpe mājās” ņēmējiem – 1,50 eiro. Veļas mazgāšanas izcenojums arī ir 2 eiro, bet pakalpojuma „Aprūpe mājās” ņēmējiem – 1,50 eiro. Pašlaik risinām jautājumu arī par to, lai šādi pakalpojumi būtu pieejami tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietām katrā Apes novada pagastā,” saka M.Kārkliņa.

Palīdzēs jauniešiem bez darba
Viņa norāda, ka Apes jauniešu klubs „Sliedes” ir pievērsis uzmanību jauniešu un viņu ģimeņu sociālajām problēmām, tādēļ sadarbībā ar sociālo dienestu izstrādāja un pieteica dalību sociālā atbalsta projektam par akciju sabiedrības “Latvijas Valsts meži“ 2013.gada ziedojumu, kas tika atbalstīts. Šajā projektā paredzēts veidot atbalsta grupas pagastos jauniešiem bezdarbniekiem un citiem bezdarba skartiem iedzīvotājiem, kuri vēlētos apgūt prasmes, kas saistītas ar veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā un konkurēšanu darba tirgū. Projektā paredzētas nodarbības praktisko iemaņu pilnveidei, kas noderētu ģimenē. Šo projektu sāks īstenot aprīlī, bet noslēgums paredzēts gada nogalē.

Veic izmaiņas saistošajos noteikumos
Apes novadā veiktas izmaiņas arī pašvaldības saistošajos noteikumos par sociālās palīdzības sniegšanu Apes novada iedzīvotājiem, palielinot personu loku, kuras par brīvu varēs saņemt aprūpi mājās: turpmāk aprūpi mājās pilnībā finansēs pašvaldība, ja personas ienākumi nepārsniegs 214 eiro. Aprūpi mājās par brīvu līdz šim varēja saņemt vientuļie pensionāri, kam pensija nepārsniedza 170,74 eiro jeb 120 latus. 70 procentu atlaide būs pensionāriem, kam pensija nepārsniedz 265 eiro, 30 procentu atlaide – ja pensija nepārsniedz 270 eiro. Jaunās izmaiņas tika apstiprinātas Apes novada domes februāra sēdē, bet, lai tās stātos spēkā, vēl jāgūst attiecīgo institūciju saskaņojumi. ◆

Kategorijas