Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientēšanās: sekmīgi kvalificējas Eiropas čempionātā

Jānis Tamužs, LOF preses dienests

2014. gada 14. aprīlis 11:23

74

Noslēgušās kvalifikācijas sacensības Eiropas čempionātā orientēšanās čempionātā. Vidējā distancē tika anulēta kvalifikācija un visi - gan vīriešu, gan sieviešu dalībnieki - startēs A finālā. Garās distances A finālam kvalificējās Edgars Bertuks, Mārtiņš Sirmais, Andris Jubelis, Jānis Kūms, Inga Dambe un Līga Ārniece. Sprinta A finālā startēs Artūrs Pauliņš un Laura Vīķe.

Daudz diskusiju un protestu ir bijis par vidējās distances kvalifikāciju. Sākotnēji tika pieņemts lēmums atļaut A finālā startēt visiem kvalifikācijā startējušajiem vīriešiem nepareizi novietota kontrolpunkta dēļ, bet šim lēmumam sekoja protests no Dānijas delegācijas par nepareizu karti un nekorekti iemarķētu obligāto posmu kvalifkācijas distancē. Šis protests tika ņemts vērā, atļaujot arī visām sievietēm startēt vidējās distances A finālā. Līdz ar to visi Latvijas izlases sportisti, kas piedalījās vidējās distances kvalifikācijā, startēs finālā - Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Jānis Sārs, Jānis Tamužs, Laura Vīķe, Inga Dambe.

Garās distances kvalifikācijā tika piedāvāts ārkārtīgi “zaļš” un ērkšķains apvidus, kur dažreiz pat ekstrēmi apkārtvarianti izrādījās uzvaroši un starta minūtei arī bija liela nozīme. Kopumā Latvijas izlasei izdevās laba kvalifikācija, jo A finālā tika 6 no 8 sportistiem.

Sekmīga kvalifikācija izdevās Edgaram Bertukam (5.vieta), Mārtiņam Sirmajam (9.vieta) un Ingai Dambei (5.vieta). Citi lika saviem atbalstītājiem panervozēt - Jānis Kūms ieņēma 16.vietu (1:46 rezerve; 17 labākie iekļūst finālā), Andris Jubelis tāpat 16.vietā (-1:20 rezerve), Līga Ārniece 15.vietā (-1:27). Finālam precizitātes pietrūka Dāvim Dišleram (23.vieta, pietrūka +4:11) un Jānim Sāram (24.vieta, +4:06).

Sprints norisinājās vecpilsētā okeāna krastā un distance bija gan ar sarežģītām ceļu variantu izvēlēm, gan arī fiziski smaga kāpuma dēļ. Latvijas izlases līdzjutēji piedzīvoja vēl pāris saspringtus brīžus - A finālam ar 0,1 sekundes pārsvaru pār 18.vietu kvalificējās Artūrs Pauliņš, Laurai Vīķei arī 17.vieta un 6 sekunžu pārsvars pār tuvāko sekotāju. Ingai Dambei pietrūka 8 sekundes (18.vieta), Dāvim Dišleram - 10 sekundes un 19.vieta grupā. Līga Ārniece finišēja 23.vietā (+0:26), Jānis Tamužs - 26.vietā (+0:34).

Edgars Bertuks par saviem starttiem: "Savus kvalifikāciju skrējienus vērtēju ar 6. Vidējā distancē tēmēju uz top 3 vietu savā kvalifikācijas grupā, bet pieļautā kļūda (1’30”) un ne pārāk labās sajūtas kājās ļāva ierindoties vien 12.vietā. Garās distances kvalifikācijā solis jau bija pietiekami raits, lai cīnītos par vienu no labākajiem laikiem, tomēr vairākās distances daļās pieļāvu kļūdas. Bija grūti izvēlēties optimālos variantus un tos īstenot, jo “zaļie” dažviet bija tiešām nešķērsojami. Priecē tas, ka kājas bija ievērojami svaigākas kā vidējās distances kvalifikācijā. Tas ļauj cerēt uz labām sajūtām finālos, kur ļoti daudz izteiks skriešanas ārtums. Vēl nejūtos pilnībā atjaunojies no pasaules
kausa Spānijā, kur saskāros ar izcili smagu apvidu, kuram reāli nebiju gatavs. Arī intensīvā marta treniņnometne vēl ir jūtama, taču tas viss nākotnes vārdā!"

Treneris Edgars Bernāns: "Šajā čempionātā komandu vadītājiem un treneriem darba apstākļi ir salīdzinoši sarežģīti. Galvenokārt, tas saistās ar organizatoru pieļautām kļūdām. Nevēlos iedziļināies sīkumos, taču organizatoriem bez spējas nodrošināt savlaicīgu informāciju gadās arī fundamentālas kļūdas distanču plānošanā, kontrolpunktu izvietošanā un citur. Tas apgrūtina darbu ar sportisiem, jo lielos čempionātos svarīgs ir katrs sīkums. Domāju, ka mūsu sportistiem izdodas to pārvarēt vairāk vai mazāk veiksmīgi un koncentrēties galvenajam. Komandas iekšējā atmosfēra ir ļoti laba, un ceru, ka mūsu sportistiem izdosies labi starti finālsacensībās."

Turpmāk katru dienu Eiropas čempionātā tiks izcīnītas medaļas. Svētdien - sprintā, pirmdien - vidējā distancē, otrdien - garajā distancē un trešdien - stafetē.

Kategorijas