Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Suns, kurš cēlies no elfiem

Diāna Lozko

2014. gada 17. aprīlis 00:00

381

Lauris Šutijs mācās tikai
3.kla­sē Alūksnes novada vidusskolā, bet jau aptuveni divus gadus piedalās kinologu sacensībās ar savu Velsas korgija pembroka šķirnes suni Linci.

Skaista leģenda
Lauris stāsta, ka ar Velsas korgija šķirni saistās kāda skaista leģenda. 1200 gadus pirms mūsu ēras Anglijā esot dzīvojuši elfi un fejas. Tā kā elfi darīja blēņas, fejas tos pārvērta par sunīšiem un izmantoja par saviem jājamzirdziņiem. Tad, kad vienreiz viņas šos zirdziņus bija atstājušas pļavā, kādi ciema bērni tos atrada un paņēma sev par ganu suņiem. Suņi sāka ganīt lielos buļļus un govis. Visi, kuriem bija garākas kājas, tika sasperti, tā ka notika dabiska selekcija, kuras laikā palika tikai īskājainākie sunīši. “Cilvēks šīs šķirnes selekcijā nav piedalījies. Šie suņi ir ātri un kustīgi. Tā kā viņi cēlušies no elfiem, tad arī viņi grib darīt dažādas blēņas,” stāsta Laura mamma Guna, kura arī nodarbojas ar kinoloģiju.

Ieraugot sieru, gatava lēkt kaut vai caur uguni
“Man ir 10 gadi un no Alūksnes esmu jaunākais, kurš piedalās sacensībās. Man jau ir divi kausi, vairākas medaļas par sacensībām. Esmu bijis sacensībās Rīgā, Saldū un arī citās vietās. Citiem dalībniekiem ir arī lieli suņi, bet Lince nebaidās. Arī ar citiem sacensību dalībniekiem esmu sadraudzējies, lai arī viņi ir vecāki par mani. Alūksnē Malienas ielas apmācības laukumā trenējamies visi kopā, arī mana mamma piedalās. Daudzi dalībnieki ir no policijas, jo viņiem ir saistība ar suņiem. Arī es gribētu kļūt policists, ” stāsta Lauris.
Lincei ļoti garšo siers, un Lauris stāsta, ka, ieraugot sieru, viņa ir gatava lēkt kaut vai caur uguni. “Reiz sacensībās Rēzeknē gan Lince neaizturēja figurantu. Tur piedalījās dienesta suņi un bija jālien cauri dubļiem. Suns bija netīrs un arī siers manā kabatā bija kļuvis netīrs. Kopumā bija jānoskrien deviņi kilometri, un beigās man šķita, ka esam jau apmaldījušies un finišu nesasniegsim. Figurants ir tas cilvēks, kurš vatenī vicina roku. Lince viņam tā arī nekoda,” stāsta puisis.
Velsas korgija pembroka šķirnes suņi ir arī diezgan mierīgi. Viņi ir gan atraktīvi, bet, ja saimnieks gribēs laiskoties, arī suns laiskosies. “Sunim ir daudz labāk, ja viņš piedalās sacensībās, jo tas viņam palīdz vairāk izkustēties,” ir pārliecināts Lauris. Viņš sev gribētu arī toiterjera šķirnes suni. Laurim patīk mazo suņu piemīlība un tas, ka viņus visur var paņemt līdzi. “Arī Linci cilvēki grib papaijāt. Sacensībās viņi nāk klāt un saka, ka ir mani līdzjutēji,” saka puisis. ◆

Kategorijas