Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Melu anatomija

VALIJA BELUZA

2014. gada 17. aprīlis 00:00

8

Katrs mazāk vai vairāk šmaucas, izliekas, mānās. Nepasaka kaut ko līdz galam, sagroza patiesību. Piemērojam dubultos standartus, blefojam. Melojam. Tam, kurš teic, ka viņam nav nevienas uts, ir divas.
“Melošana ir patiesības deformēšana ar nolūku gūt kaut kādu labumu,” definīciju formulē psihiatre un psihoterapeite Daina Poriņa. Varam teikt, ka hameleons melo, bet viņš maina krāsu, lai netiktu noķerts un apēsts. Putna mātīte saplūst ar vidi dzimtas turpināšanas vārdā. Arī daži plēsēji izliekas par kaut ko gluži nevainīgu, nekustīgu. Piemēram, zirneklis, izvilcis tīklu, noslēpjas. Viņam ir jāēd, lai izdzīvotu.
Bet kā ir ar cilvēkiem? Sieviete krāsojas, pielīmē nagus, matus, skropstas un valkā augstpapēžu kurpes. Viņasprāt, tie nav meli, jo netiek slēpts, ka visu to dara, lai izskatītos un justos labi. Dīva veic botulīna injekcijas, ļaujas plastiskajai operācijai, kultūristam uzaudzēt muskuļu kalnus palīdz anaboliskie steroīdi, sportists lieto dopingu. Meli, ja darītais noliegts. Vai dzīve pavisam bez meliem ir iespējama?

Visvairāk – politikā
“Morāle, ētikas kodekss, ko veido arī reliģija, māca: melot nav labi. Psihoterapija, psihoanalītiskā teorija skaidro, ka mūsu tieksmes, vēlmes pārstāv “Id”, kas satur sevī visu apzināto, tad vēl ir ego – “mans es”, kas mēģina kaut ko saregulēt, un superego – iemācītais un pieņemtais, kas ir labi. Tur – super­ego – dzīvo arī atziņa, ka melot ir slikti,” norāda D. Poriņa “Viens nevar samelot pat tad, kad derētu, cits melo bez sirdsapziņas pārmetumiem. To mēs iegūstam no audzināšanas, ģimenes, sabiedrības. Šķiet, ka šobrīd melot vairs neskaitās ne­ētiski,” psihoterapeite par piemēru min Putinu, kurš melojot ļoti skaisti, šķiet, lielāku demokrātu neatrast. “Es arī Putinu saprotu: vajag ietekmes un drošības zonu pierobežā. Viņš dzīvo savā realitātē un, iespējams, paša sacītajam tic, kaut patiesība ir manāmi sagrozīta. Politikā meli ir ārkārtīgi populāri un efektīgi – uz tautas masām labi darbojas. Arī žurnālisti melo: vienai pusei uzliek palielināmo stiklu un to izgaismo. Īsās ziņas internetā izskatās no sāna pagrābtas, daudz puspatiesību. Par Ukrainu, piemēram, Krievija stāsta vienu, Eiropa – pavisam citu. Patiesība nepieder nevienam, jo katra puse ir ar tendenci redzēt situāciju sev izdevīgā gaismā.”

Ar patiesību grūtāk
Ja pieņem melus par taisnību, nevajag neko risināt, rīkoties. Banāls piemērs: vīrs krāpj sievu, viņa to nezina, jo ir patīkami, izdevīgi ticēt vīra apgalvojumam “mīļā, esmu tev uzticīgs”. Patiesības atklāšana būs viņas nelaime: vajadzēs pieņemt lēmumu, varbūt pat šķirties.
Arī patiesības noklusēšana ir meli. Par baltajiem meliem sauc realitātes slēpšanu ar mērķi pasaudzēt. D. Poriņa atceras dramatisku gadījumu, kad jaunai sievietei pirms dzemdībām nomiris tālumā dzīvojošs tēvs. “Māte ziņu slēpa, bet meitai bija jocīgas sajūtas. Ne velti nepateiktās lietas sauc par “skeletu skapī”. Pēc dzemdībām atnāca pie manis abas, sniedzu atbalstu, lai māte varētu atklāt patiesību.” Medicīnā, īpaši ārzemēs, pieņemts informēt pacientu par dia­gnozi. Ja vēzis ir tālākā stadijā, tam var būt juridiskas sekas. Mūsdienās to neslēpj arī tāpēc, lai slimnieks nopietni pieietu ārstēšanai. Tomēr dažkārt piederīgie lūdz sirdzējam neteikt taisnību vai – otrādi – vēža slimnieks, saudzējot tuviniekus, nesaka to viņiem. Gribot samelot balti, varam iepīties melnajos.”
Melnie, ļaunie meli būtu tie, no kā labumu gūst pats melotājs, otram ciešot zaudējumus. Samelošu par saviem ienākumiem un dabūšu kredītu. Aizņemšos no cita cilvēka, solot atdot, bet ij negrasos to darīt. 

Bail no soda
Ja bērniņš šmaucas, spēlējot ričuraču, tas arī ir savam labumam. Bet to viņš noskatījis: tā var darīt, tas ir pieņemami. Bērni ir mūsu spogulis! Biežāk mazie melo, baidoties, ka būs slikti – pieaugušie dusmosies, sodīs par nodarījumu. Neteikšu mammai, tētim, ka saņēmu sliktu atzīmi. Skolotājam samelošu, ka burtnīcu saplēsa mazā māsa vai kaķis. Uz jautājumu, kāpēc mānījies, bērns parasti neatbild.
“Kā iemācīt nemelot? Piesolot balvu – teiksi patiesību, nesaņemsi sodu. Un otrādi: ja tiksi pieķerts melos, būs lielas nepatikšanas. Pieķerot melos tuvinieku, jūtamies sāpināti, vīlušies, aizvainoti. Bet ir vērts izkāpt no aizvainojuma un padomāt, kāpēc viņš man sameloja. Piemēram, ģimenē greizsirdīgais partneris vajā otru, pārmet aizkavēšanos. Vajātais, aizdomās turētais sāk melot, lai izbēgtu no skandāliem, mīļā miera labad. Izvērtēsim savu līdzatbildību? Varbūt esam cilvēki, kas nespēj pieņemt, saprast patiesību.”
Samelojis, piemānījis kolēģis vai kaimiņš ļauj izdarīt secinājumu par turpmākajām attiecībām: aha, viņam nevar ticēt. Ja nav iespējams atdot naudu, izdarīt kaut ko norunātajā laikā, labāk ir godīgi pateikt iemeslu un vienoties par turpmāko.
Ja kāds ik pa brīdim stāsta ko citu pēc principa “man liekas, ka tas tā ir” un uzdod vēlamo par esošo, tie parasti ir neapzinātie meli. 

Ziemassvētku vecītis un citi
Vai godīgi pieprasīt no bērniem patiesumu, ja paši fleitējam par rūķīšiem un zaķīšiem, kas nes dāvanas? “Pasakas nav realitāte, bet mēs nesakām, ka tās ir meli. Mānām bērnus arī par stārķi, kurš atnes mazuli, bet bērns pasaku labi pieņem, un neesmu sastapusi nevienu, kurš izaudzis būtu aizvainots un pārmestu vecākiem. Cik interesants ir realitātes atšifrēšanas brīdis! Ja jau pasakas nododam no paaudzes paaudzē, tātad mums tās patīk. Fantastiskā literatūra, Žils Verns – vieni vienīgi meli? Sanāk, ka melošana ir staipāms jēdziens. Dzīvot tikai patiesībā, bez fantāzijas būtu ārkārtīgi garlaicīgi,” secina mediķe un mudina koncentrēties tikai uz tiem meliem, kas nodara ļaunumu.
Ja atvasei iemāca nekad nemelot, tas var arī traucēt. CV it kā jāraksta patiesība, bet varam to darīt dažādi... Robežu novilkt grūti. Ja paši esam ideālisti un audzinām pēcnācējus ideālai pasaulei, kur it kā visi nemelos, mēs patiesībā viņiem melojam. Nav tādas ideālas pasaules! Bet uz to vajag tiekties – jāmēģina iestāties pret melnajiem meliem. ◆


atziņas

◆ Melot nozīmē atzīt, ka cilvēks, kuram melojat, ir pārāks par jums.
Batlers S.
◆ Meli – patiesības lauskas.
Armēņu sakāmvārds
◆ Nav ļaunāku melu par nepareizi saprastu patiesību.
Džeimss
◆ Jo neticamāki meli, jo vairāk tiem gatavi noticēt.
Hitlers
◆ Melot sev sevis paša labā – apmāns; melot cita labā – viltojums; melot, lai kaitētu – apmelojums, tas ir sliktākais melu veids.
Ruso

Kategorijas