Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Slimnīcā – jauni speciālisti

Līga Vīksna

2014. gada 17. aprīlis 00:00

61

FAKTI

◆ Pieteikt vizīti pie otolaringoloģēm Sandras Smalas un Irēnas Avdoščenko var, zvanot uz Alūksnes slimnīcas ambulatoro daļu vai pa tālruni, kas norādīts nosūtījumā. Vizītes ir pēc iepriekšēja pieraksta – bez pieraksta pieņem tikai akūtos gadījumos. S.Smala pieņem trešdienās no pulksten 10.00 līdz 13.30, I.Avdoščenko – ceturtdienās no pulksten 10.30 līdz 16.00 un piektdienās no pulksten 8.30 līdz 14.00.

◆ Alūksnes poliklīnikā ģimenes ārsta Jāņa Žīgura prakses telpās dažas reizes mēnesī (sestdienās) pieņem arī otolaringoloģe Inga Žīgure, kura tagad strādā Rīgā. Pie I.Žīgures vizīte ir par maksu.

Alūksnes slimnīca iedzīvotājiem ir radījusi iespēju savā novadā atkal apmeklēt otolaringologu (LOR). Slimnīca ir sākusi īstenot arī savu ieceri par rehabilitācijas pakalpojumu attīstīšanu, jo kopš šā gada sākuma pacientus pieņem arī fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Gita Bērziņa.

Rehabilitācijai – liels
pieprasījums
“Pēc G.Bērziņas rehabilitācijas pakalpojumiem ir ļoti liels pieprasījums. Šāda pakalpojuma nav tuvējā Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienībā, tādēļ uz Alūksni brauc pacienti arī no šiem novadiem. Aprīlī G.Bērziņa pacientus Alūksnē pieņēma 12.datumā un vēl pieņems 26.datumā, pēc tam būs 10.maijā un citos datumos. Pacientu G.Bērziņai pieņemšanu laikā Alūksnes slimnīcā ir ļoti daudz. Starp pacientiem ir daudz bērnu,” stāsta SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa.
Pacientiem, kuriem ne ilgāk kā sešus mēnešus ir insults un viņi uzturas mājās, pieejams jauns pakalpojums -  rehabilitācijas mājas aprūpe. Daktere G.Bērziņa pie pacienta aizbrauc mājas vizītē, kas ir valsts apmaksāts pakalpojums, un sastāda rehabilitācijas plānu, ko pēc tam mājas vizītēs īsteno slimnīcas fizioterapeiti. “Rehabilitācijas mājas aprūpi šobrīd piedāvājam Alūksnes pilsētas teritorijā. Ir rehabilitācijas dienas stacionārs, ko pacienti var izmantot – šo pakalpojumu īpaši daudz izmanto bērniem. Arī šis pakalpojums ir pilnībā apmaksāts no valsts puses gan bērniem, gan pieaugušajiem,” uzsver M.Kauliņa. Viņa norāda - jaunās veselības pamatnostādnes valstī un plānotais Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējuma sadalījums paredz, ka sociālajai un medicīniskajai rehabilitācijai būs iespēja piesaistīt arī papildu finansējumu.

Jāmaksā tikai pacienta
līdzmaksājums
Slimnīcas ambulatorajā daļā pieņemšanu veic divas otolaringoloģes – Sandra Smala no Gulbenes un Irēna Avdoščenko no Rīgas. Alūksnes slimnīcai ir valsts apmaksātā kvota, tādēļ par otolaringologa vizīti iedzīvotājiem jāmaksā tikai pacienta līdzmaksājums, ja ir ārsta nosūtījums. “Alūksnes slimnīcā darba gaitas uzsāku, jo uzrunāja laba kolēģe, kura pati nevarēja to uzņemties. Pacienti Alūksnē ir ļoti labi – mierīgi. Acīmredzot tādēļ, ka Alūksnē kādu laiku nebija uz vietas otolaringologa, daudzi vēršas ar hroniskām saslimšanām, mazāk – ar akūtām,” stāsta I.Avdoščenko.
I.Avdoščenko pacientiem veic arī dzirdes pārbaudes, dzirdes aparātu pārbaudi un maiņu, jo Alūksnes slimnīca iegādājusies tam vajadzīgo aparatūru. Šis pakalpojums kopš otolaringoloģes Maijas Plahotinas darba gaitu pārtraukšanas Alūksnē kādu laiku nebija pieejams, bet tagad atkal ir nodrošināts. “Izmantojot timpanometru, pārbaudām bungplēvītes stāvokli, bungdobuma stāvokli, dzirdes caurulītes. Datoram ir pieslēgts audiometrs, lai varētu veikt audiogrammu – kompleksāku pārbaudi dzirdes zuduma diagnostikai. Ir sonoskops, ar ko pārbaudām deguna blakusdobumus,” saka I.Avdoščenko. ◆

Kategorijas