Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunais tornis kalpos diviem mērķiem

Līga Vīksna

2014. gada 25. aprīlis 00:00

1005

Alūksnē Tempļakalnā ir sākusies uguns novērošanas torņa “Tempļakalna parks” būvniecība. Valsts meža dienesta būvētais tornis kalpos gan uguns novērošanas vajadzībām, gan arī kā skatu tornis alūksniešiem un pilsētas tūristiem.

Būvdarbus pēc Valsts meža dienesta pasūtījuma veic SIA “FF” no Rīgas. Lai piekļūtu būvniecības vietai, ir uzbērts ceļš, braucot no Alūksnes Lielo kapu puses, iepretim kapličai, bet tas nav paredzēts  satiksmei. Tornim jau ir iebetonēti pamati. Tas atrodas posmā starp Saules tiltu un Līko bērzu.

Redzamība būs ļoti laba
“Šajā teritorijā bija nepieciešams uguns novērošanas tornis, turklāt agrāk Tempļakalnā tieši tajā vietā jau bija tornis. Redzamība no Tempļakalna būs ļoti tāla un laba – pats tornis būs 34 metrus augsts, bet kopā ar augstumu, kas šajā vietā jau ir virs ezera līmeņa, sasniegs 55 metrus. Jaunuzceltais tornis būs ļoti līdzīgs tam, kāds tas bijis agrāk – citādāku neļāva būvēt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija,” stāsta Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Andis Krēsliņš. Viņš atzīst – Valsts meža dienesta rīcībā nebija agrākā torņa projekta, tādēļ vadījās pēc fotogrāfijām, kas bija pieejamas. “Valsts meža dienestam ir vairāki interesanti projekti uguns novērošanas torņiem – piemēram, tieši tādu, kā top Alūksnē, šobrīd būvējam arī Rīgā. Valsts meža dienests pārcēla uguns novērošanas torni no Zāgadiem uz Zeltiņiem, kas attālināja teritoriju, likvidējām uguns novērošanas torni Jaunannā. Šī vieta Alūksnē bija ļoti izdevīga, turklāt tādējādi atjaunosim to, kas savulaik Alūksnes pilsētā jau bijis,” viņš saka.

Būs arī skatu tornis
Tempļakalnā būs koka konstrukcijas tornis. Plānotais celtniecības darbu beigu termiņš ir jūlijs. “Valsts meža dienestam būs uguns dežurants, kas uguns nedrošajā sezonā no torņa veiks novērošanu. Vienojoties ar Alūksnes novada pašvaldību, no mūsu puses būs iespēja ārpus šā laika torni izmantot arī kā skatu torni. Kāda tieši būs šī kārtība, vēl tiks atrunāts, noslēdzot līgumu ar Alūksnes novada domi. No mūsu dienesta puses tam nevajadzētu būt maksas pakalpojumam, jo mūsu interesēs ir, lai arī tajā laikā, kad tornī nebūs uguns dežuranta, tuvējai apkārtnei tiktu pievērsta uzmanība,” saka A.Krēsliņš. Torņa būvniecības laikā viņš cer uz vietējo iedzīvotāju sapratni, jo tas var radīt nelielas neērtības. “Negribētos, lai uzlabotais ceļš, kas ved uz torni un domāts tehnoloģiskām vajadzībām, vēlāk tiktu izmantots biežai piebraukšanai pie torņa, jo Tempļakalna parks tomēr ir teritorija, kur jāstaigā kājām,” saka A.Krēsliņš.

Veidos “Katrīnas taku”
Alūksnes novada pašvaldībā ir apstiprināts Pilssalas attīstības plāns. Tas paredz arī tūrisma takas “Katrīnas taka” izveidi, kas sāktos Pilssalā: pa gājēju tiltu, ko arī šogad sāks būvēt, varēs šķērsot ezeru un nokļūt Tempļakalnā, uzkāpt jaunuzceltajā tornī, bet pēc tam ar plostu šķērsot ezeru uz pilsētas parku, Alūksnes Jauno pili, kur taka noslēgtos. Alūksnes novada domes tautsaimniecības komitejā martā tika diskutēts arī par to, ka Pilssalā vajag turpināt arheoloģiskos izrakumus. ◆

Kategorijas