Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Talkoja uz nebēdu

Līga Vīksna

2014. gada 30. aprīlis 00:00

7

Alūksnes un Apes novados aizvadīta Lielā talka, sakopjot vidi un radot skaistus, jaunus objektus. Šogad talkas laikā uzsvars nebija uz sadzīves atkritumu vākšanu, tomēr arī tie pildīja Lielās talkas maisus.


Top jauna puķu dobe
Alūksnes novadā talkoja visas pašvaldības iestādes, iedzīvotāju interešu grupas, tāpat arī Apes novadā. Alūksnes novadā Lielajā talkā piedalījušies aptuveni 1200 cilvēki, talkojot vairāk nekā 40 oficiāli pieteiktajās vietās, bet daudzviet iedzīvotāji talkoja arī pēc savas iniciatīvas. Izdarīti daudzi labi darbi. Mārkalnē izveidoja jaunu puķu dobi pagasta centrā auseklīša formā, iestādīja pīlādžu aleju gar ceļu, nokrāsoja dekoratīvās saulītes, kas visu vasaru saulaini sagaidīs gan vietējos iedzīvotājus, gan ciemiņus. Talkoja Mārkalnes pamatskolas skolēni, skolas darbinieki, bezdarbnieki, pagasta darbinieki un pagasta iedzīvotāji, vācot arī atkritumus, sakopjot “Lakstīgalas”. Mārkalnieši savāca 114 atkritumu maisus un ne tikai - pat lielu gultas matraci... Māriņkalnā sakopa bērzu birztalu, Ziemeros – ozolu aleju un ciema teritoriju. Jaunannā piedalījās liels talcinieku skaits – 154, sakopjot Zaķusalu, Bebru pastaigu taku, kopā ar jaunanniešiem talkoja arī Reģionālā vides pārvalde.

Iestāda dzīvžogu ap volejbola laukumu
Zeltiņos sakopa atpūtas vietu pie Ģenerāļa avotiņa, Melnupes krastu pie Dambja tilta, teritoriju pie Zeltiņu pagasta garāžām. Aktīvi talkoja biedrība “Zeltiņu namsaimnieks” daudzdzīvokļu māju teritorijā un birztaliņā. Veclaicenē stādīja dzīvžogu ap volejbola laukumu, papildināja Raipala dabas takas elementus pie Ievas ezera, atjaunoja puķu dobes pie pagasta administratīvās ēkas un veica sakopšanas darbus. Annā sakopa ceļu malas, savācot 88 maisus atkritumu, bet izgrieztos krūmus transportēja šķeldošanai. Arī Alsviķu pagastā veica dažādus sakopšanas darbus, lasīja atkritumus ceļu malās. Alūksnē pašvaldības administrācija strādāja Kārklu ielā bijušās katlumājas apkārtnē, bet pašvaldības iestādes - pilsētas parkā.  Ilzenē strādāja muižas parkā, pie skolas un pagasta centrā, Jaunalūksnē sakopa profesora Alvila Buholca piemiņas vietu Tūcenē, pašvaldības aģentūra „Alja” talkoja pie zušu tača. Gan talkas dienā, gan jau iepriekš strādāja novada izglītības iestādes.

Pēc darba – kopīgas
pusdienas
Lielās talkas koordinatore Apes novadā Irisa Popoviča norāda - Apes pagastā sakopa Vaidavas krastus, pilsētas estrādes teritoriju, Gaujienā – dabas taku, Egļukalna estrādes un J.Vītola muzeja “Anniņas” apkārtni, pašvaldības ceļu malas. Virešos – Vidagas upītes un Gaujas malu, Trapenē – ciema centra trīs dīķu apkārtni, atpūtas vietu Melnupes krastā pie Mikužiem. “Trapenē talkoja arī seniori, sociālā aprūpes centra “Trapene” iemītnieki un darbinieki. Prieks, ka iedzīvotāji kļuvuši prātīgāki, jo atkritumu bija mazāk. Pēc darba mielojāmies kopīgās pusdienās,” stāsta I.Popoviča.
Kāda Apes novada iedzīvotāja “Alūksnes Ziņām” jautāja, kādēļ Apē pašvaldības darbinieki talkoja darbdienā, bet citiem tas jādara brīvdienā? Apes novada domes izpilddirektors Viesturs Dandens uzskata – galvenais nav diena, bet tas, lai darbs padarīts. “Labi tas nav, bet vienmēr jau tā nenotiek. Man personīgais viedoklis ir, ka talku nevar atstrādāt – mums Gaujienā jau kopš 2008.gada notiek talka, piedalās ļoti daudz iedzīvotāju, pēc tam kopīgi pasēžam pie ugunskura. Apē šogad tā bija, jo vēlējās sakopt teritoriju jau pirms novadu skolēnu krosa un talkas koordinatore Lielās talkas sestdienā nebija uz vietas. Gan jau arī Apē nākamgad tā nebūs,” saka V.Dandens. ◆

Kategorijas