Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Meklē sadarbības partnerus Krievijā un Igaunijā

Līga Vīksna

2014. gada 30. aprīlis 00:00

13

Savas spalvas jāspodrina pašiem un, lai to darītu, jāizmanto katra iespēja. Par to ir pārliecināts Alūksnes tautsaimnieku biedrības „Alta” vadītājs, uzņēmējs Armands Musts. Viena no šādām iespējām aprīlī bija Pleskavā (Krievija), kur notika 5. uzņēmēju starptautiskais partneriāts – individuālas sarunas starp potenciālajiem biznesa partneriem.
Partneriātu rīkoja Pleskavas apgabala Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Eiroreģionu „Pleskava - Livonija”, kura biedre ir arī Alūksnes novada pašvaldība, un Pleskavas apgabala Garantiju un biznesa attīstības fondu. Partneriāta laikā notiek individuālas sarunas starp partneriem no Latvijas, Igaunijas un Krievijas. Šogad partneriātā piedalījās pārstāvji arī no Dokšicas rajona Baltkrievijā, kopā nedaudz vairāk kā 60 personas – gan fiziskas, gan juridiskas. Tie ir dažāda līmeņa uzņēmēji – sākot ar individuālajiem komersantiem un beidzot ar akciju sabiedrībām, kā arī sabiedriskās organizācijas, dažādas aģentūras, tūrisma, amatniecības pārstāvji, tautas daiļamata meistari. Sabiedrisko organizāciju grupā piedalījās arī Alūksnes tautsaimnieku biedrība „Alta”, ko pārstāvēja tās vadītājs Armands Musts. Vēl no Alūksnes partneriātā piedalījās ceļojumu aģentūras “Apkārt pasaulei” vadītāja Inese Grava un jaunais uzņēmējs Andris Osis, bet Alūksnes novada pašvaldību pārstāvēja priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins.

Brauks Krievijas
lauksaimnieki
A.Musts stāsta, ka pirms partneriāta ir iespēja pieteikties, ar kādu nozaru pārstāvjiem vēlēsies vest sarunas un nākotnē attīstīt sadarbību. A.Musts šoreiz aizvadīja sešas tikšanās. „Biedrība “Alta” kopā ar Pleskavas apgabala Garantiju un biznesa attīstības fondu šovasar plāno Krievijas uzņēmēju pieredzes vizīti Alūksnes novadā. Tā būs vizīte lauksaimniecības jomā – viņi varētu apmeklēt mūsu novada lielākās zemnieku saimniecības, kas specializējušās dažādās jomās, kā arī novada ražotnes – ne tikai lauksaimniecības jomā, bet arī kokapstrādē. Paredzēts apmeklēt arī amatnieku darbnīcas, kas strādā ar metālu, mālu, koku un tamlīdzīgi. Vizītes beigās varētu būt kāds Alūksnes novada kultūras pasākums,” saka A.Musts.
A.Musts runājis arī ar Pleskavas Valsts universitātes pārstāvjiem par iespēju organizēt studentu grupu apmaiņas braucienus. “Viņiem ir interesants piedāvājums biznesa studiju programmā. Alūksnē kā sadarbības partneri saredzam Rīgas Pedagoģijas un izglītības akadēmijas Alūksnes filiāli. Pleskavas Valsts universitātes studentu grupa apmeklētu augstskolu Alūksnē, alūksniešiem prezentētu savas izglītošanās iespējas, organizētu arī tikšanās ar ģimnāzijas un vidusskolas vecāko klašu skolēniem, jo mūsu jauniešiem ir iespējas iegūt labu izglītību arī Pleskavā. Izglītībai robežu nav – latvieši mācās dažādās pasaules valstīs. Pēc tam līdzīgā apmaiņas braucienā uz Pleskavu dotos studenti no Alūksnes,” klāsta A.Musts.

Interesē „Kalmes” veiksmes stāsts
Bija arī tikšanās ar Pleskavas Tautas mākslas organizācijas vadību, kas piedāvā izstāžu zāli 90 kvadrātmetru platībā Pleskavas centrā, kur Alūksnes novada amatnieki var izstādīt savus darbus. „Viņus ļoti interesē mūsu veiksmes stāsts, ko veido Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme” par tautas tērpu izgatavošanu, rakstu izpēti. Septembrī Pleskavā paredzēta zinātniska konference apgabala tautas namu vadītājiem – esmu jau uzrunājis Alūksnes novada Kultūras un sporta nodaļu par iespēju, ka “Kalme” varētu piedalīties zinātniskajā konferencē ar prezentāciju par latvju nacionālajiem rakstiem. Bija arī tikšanās ar jauniem un enerģiskiem uzņēmējiem no Sanktpēterburgas, kurus interesē dzeramā ūdens tirdzniecība vairumā plastmasas pudelēs. Viņi šobrīd meklē jaunu noieta tirgu. Tiesa, šobrīd Latvijā dzeramā ūdens tirdzniecībā jau ir pietiekami plašs piedāvājums. Lai gan Sanktpēterburgā ir 6 miljoni iedzīvotāju, šie Krievijas uzņēmēji uzdrīkstas meklēt jaunus tirgus ārpus tās. Vienojāmies, ka iespēju robežās palīdzēšu viņiem ar kontaktinformāciju.”

Klāt neko nenesīs
A.Musts uzsver, ka partneriātā plaši pārstāvēti bija Balvu un Viļakas novadi, piedalījās daudz ražotāju un uzņēmēju no Igaunijas. Viņš vērtē, ka arī no Alūksnes novada turp varēja doties organizēta delegācija, lai pārstāvniecība būtu plašāka, jo partneriāts ir laba iespēja gūt jaunus kontaktus un noieta tirgus. „Es iesaku vietējiem uzņēmējiem būt aktīvākiem, jo šobrīd neviens neko klāt nenesīs. Ja paši būs aktīvi, centīsies piedalīties un reklamēs sevi, tad arī būs pircēji un noieta tirgus. Piemēram, pagājušajā gadā partneriāts notika Balvos – tepat kaimiņos, dalības maksa bija tikai 14 lati, tādēļ cerēju, ka Alūksnes puses uzņēmēju aktivitāte būs lielāka. Vajag paspodrināt sev spalvas, izlīst no ierakumiem un parādīt, ar ko nodarbojies! Neviens cits uzņēmēju vietā šādu mārketingu neveiks – tas jādara pašiem,” uzsver A.Musts.

Aicina reklamēties Pleskavā
Viņš informē, ka no 22. līdz 24.maijam Pleskavā notiks uzņēmēju dienas “Pskov Expo 2014” – arī tās alūksniešiem ir iespēja apmeklēt. Biedrība “Alta” interesentiem var palīdzēt organizatoriskā ziņā un vīzas kārtošanā uz Krieviju, jo šobrīd ir pēdējais laiks, lai noformētu vīzu. Pērn bija vairāki alūksnieši, kas ar saviem stendiem piedalījās “Pskov Expo”.
„Aicinu ikvienu uzņēmēju, amatnieku, kas vēlētos piedalīties vai nosūtīt informāciju par sevi, laikus par to domāt un sazināties ar biedrību “Alta”. Alūksnes novada pašvaldība izstādei ir rezervējusi un apmaksājusi vietu deviņu kvadrātmetru platībā. Tajā pietiktu vietas gan Alūksnes novada tūrisma piedāvājumam, gan vietējiem uzņēmējiem un amatniekiem. Uzskatu, ka šī ir laba iespēja mūsu uzņēmējiem, amatniekiem sevi prezentēt. Tiem, kas nevarēs ierasties personīgi, ir iespēja caur biedrību “Alta” vai pašvaldību aizsūtīt uz izstādi informatīvus materiālus par sevi. Ceru, ka vismaz kāds uzņēmējs atsauksies,” pauž A.Musts. Interesenti, kas vēlas piedalīties uzņēmēju dienās Pleskavā, var sazināties ar A.Mustu pa e-pastu “armandsmusts@inbox.lv” vai pa tālruni 26321210.
Pašiem jābūt aktīvākiem
A.Musts uzsver – trīs dienu laikā “Pskov Expo” apmeklē ļoti daudz krievu, tur ir liela informācijas un cilvēku plūsma. “Alūksni un Pleskavu šķir tikai apmēram 110 kilometri. Pleskavā mūs pazīst, savulaik daudziem pleskaviešiem te ir bijuši īpašumi, dzīvo radinieki, paši te kādreiz ir strādājuši. Saikne starp abām pilsētām ir ļoti pozitīva un to vajag izmantot, bet – pašiem jābūt aktīvākiem. Krievija nav bubulis, kā daudzi uzskata, turklāt biznesā, kultūrā un izglītībā politikas nav,” uzsver A.Musts. Arī viņa paša uzņēmums SIA “Eols” jau divus gadus ikdienā strādā ar klientiem no Krievijas, kuri dzen šeit remontēt savas automašīnas vai brauc meklēt rezerves daļas. “Veltījām pusgadu mārketinga aktivitātēm, lai Krievijas klientus dabūtu savā autoservisā – tas atmaksājās,” saka A.Musts. Viņš atzīst, ka ir gatavs biedrības “Alta” vadību nodot cita entuziasta rokās, jo pašam šobrīd ir citas prioritātes, lai gan joprojām uztur biedrības aktivitātes, veic informācijas apmaiņu starp vietējiem uzņēmējiem. ◆

Kategorijas