Aluksniesiem.lv ARHĪVS

330 skolas gadi

Diāna Lozko

2014. gada 30. aprīlis 00:00

12

Jaunlaicenes muižas muzejā 5.maijā atklās jaunu ekspozīciju - “330 skolas gadi”. Izstāde iepazīstinās ar interesantiem faktiem par šajā laikā pastāvējušajām skolām Opekalna draudzes teritorijā.

Jāatrādās klases dāmai
Muzeja darbinieces ziemas periodā ir pētījušas dažādus materiālus un atklājušas, ka šo 330 gadu laikā Opekalna draudzes teritorijā ir bijušas 13 skolas. “Vēl trīs skolas atradās Igaunijas teritorijā, uz kurieni devās skolēni no šīs puses. Ir bijušas arī ļoti maziņas skolas, par kurām mums nav izdevies atrast informāciju. Ir bijusi tāda Marijas skola, kurā meitenes esot apmācītas rokdarbu veidošanā. Nekas cits tur vairs nav mācīts,” stāsta Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska.
Ekspozīcijā būs aplūkojamas gandrīz visu šo gadu laikā bijušo skolu fotogrāfijas. “Ļoti interesanta būs informācija par Lintenes skolu, kura atradās sešus kilometrus no Jaunlaicenes muižas un kilometru no Karvas muižas. Šo skolu sauca par augstākās izglītības meitu skolu. Tās pirmsākumi meklējami 1829.gadā. Pieejamajos materiālos varēs iepazīties ar skolas kārtību, pat to, kas skolā ir ēsts, un pat tas, kāda bijusi skolēnu personīgā higiēna. Arī to, cikos bija jāiet gulēt un kā meitām bija jāatrādās klases dāmai,” stāsta S.Jankovska.

Būs pieejamas dažādas
nodarbības
Šīs ekspozīcijas tēma caurvīs arī Muzeju nakts piedāvājumu Jaunlaicenes muižas muzejā. “Šoreiz mūsu tēma sauksies – “Malēniešu dzintars – izglītība”. Mūsu muzejā būs pieejamas dažādas nodarbības, taisīsim arī “boksterēšanas nodarbības”. Kas tās? Ja grib to uzzināt, tad Muzeju naktī ir jābrauc pie mums,” saka S.Jankovska. 
Līdzās matemātikas klasei un malēniešu valodas klasei būs iespēja iepazīties arī ar sodu klasi. “Jau 19.gadsimtā drastiskā sodu sistēma sāk mainīties. No miesas soda skolās tiek pāriets uz kauna sodiem. Tiek ieviesta pirmā dienasgrāmata, kuru sauc par vecāku kartiņu,” stāsta S.Jankovska.
Viņa aicina ikvienu interesentu apmeklēt šo ekspozīciju, kā arī dalīties ar saviem atmiņu stāstiem. “Mēs vienmēr ņemam vērā apmeklētāju atmiņu stāstus un visu ņemam pretī. Veidojot ekspozīciju, var rasties arī kāda kļūda, piemēram, cilvēku vārdos. Cilvēki droši var labot, ja tiešām zina, ka šim cilvēkam ir bijis cits vārds.. Varbūt šajā izstādē kādā bildē kāds ieraudzīs arī savus vecvecākus,” teic S.Jankovska. ◆

Kategorijas