Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes slavenība - “lācis” Rondo

Diāna Lozko

2014. gada 30. aprīlis 00:00

1381

Rondo ir 83 kilogramus smags ņūfaundlendietis, lai gan viņam ir tikai gads un deviņi mēneši.


Atstāj aiz sevis daudz spalvu
Alūksnietei Margitai suni uzdāvināja 70 gadu jubilejā. “Suns ir pirkts speciālā audzētavā Ventspilī, tam ir visi dokumenti. Viņš pie manis nokļuva četru mēnešu vecumā un jau tad bija diezgan paliels,” atceras Rondo saimniece.
Mājas mīlulis pēc gada vecuma tiek barots tikai ar pašgatavotu ēdienu, un Rondo iecienījis ēst no karotītes. “Viņš tā no bļodas nemaz neēd. Esmu pieradinājusi viņu ēst no ēdamkarotes un tā tas ir aizgājis. Dodu ēst akniņas, olas, burkānus. Vakaros viņu vienmēr vedu iekšā, ir silts vai auksts, un suns pa nakti paliek istabā,” stāsta Margita. Ņūfaundlendiešu šķirnes suņi gan atstāj aiz sevis daudz spalvu, bet Margita nav domājusi par to izmantošanu cimdu vai zeķu adīšanā, kaut gan cilvēki ir taujājuši, kur paliek tik liels daudzums vilnas. Lai gan Rondo ir liels suns, viņš ir ļoti mīlīgs. “Šis ir mīlīgākais suns aiz kollija, bet, tāpat kā buldogiem un sanbernāriem, tam izdalās ļoti daudz siekalu, kas nereti iekļūst kažokā un to saveļ,” teic Rondo saimniece.

Pievērš sev daudzu skatienus
Rondo ir Alūksnes slavenība, jo lielais suns pievērš sev daudzu skatienus. “Rondo staigā lēni, un cilvēki jautā, kas tas par suni, bet bērni sauc: “Vai, kāds lācītis!” Vakaros man ir vieglāk staigāt, arī sunim vasaras laiks ir par karstu. Glaudīt suni gan cenšos cilvēkiem neļaut, lai viņš nepierod pie svešiem,” saka Margita.
Rondo mājās uzvedoties ļoti kārtīgi un zinot savu kārtību. Margita teic, ka ne suns traucējot viņai, ne viņa sunim, bet vakarā Rondo patīk samīļot Margitas ausi un doties pie miera. “Ja suns izguļas virtuvē uz grīdas, tad man tam jākāpj pāri, jo es viņu nevaru pabīdīt malā: viņš ir ļoti smags. Kad atnākam pastaigā uz pilsētas centru, viņš apsēžas, sakrusto priekšķepas un vēro mašīnas un cilvēkus. Viņam patīk vērot,” stāsta Margita. Rondo ir kastrēts: ja šāds suns nav kastrēts, viņš uz ielas varētu sākt skriet, un, ja tik liels suns sāktu izmantot savu spēku, saimnieks aizlidotu pa gaisu. ◆

Kategorijas