Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par motosportu un tehniskām rotaļlietām

Līga Vīksna

2014. gada 9. maijs 00:00

48

Alūksnes muzejā aplūkojamas divas jaunas izstādes: Apaļajā tornī iekārtota izstāde  “Vaidavas kausam - 41” par Latvijas tradīcijām bagātāko motokrosu Apē, savukārt Ledus pagrabā – ceļojošā izstāde no Rīgas Motormuzeja „Bērnības laiks” par pusgadsimtu senām dažādām tehniskām rotaļlietām, piemēram, kājminamajām mašīnām.
Motokluba “Ape” preses sekretāre Astra Binde atzīst – izstādes iekārtošana Alūksnē ir laba iespēja popularizēt “Vaidavas kausa” sacensības un izrādīt muzejā alūksniešiem kaut ko līdz šim nebijušu.
“Daudzi alūksnieši ir dūšīgi motosportisti, mopēdisti tuvākās un tālākās mototrasēs, kā arī, protams, fani. Ceram, ka ar izstādes starpniecību pietuvināsim motosportu cilvēkiem, kas līdz šim ar šo sporta veidu bija “uz jūs”, varbūt vairāk ieinteresēsim par to jauniešus, radot viņos vēlmi izveidot pašiem savu braucamo, piedalīties sacensībās,” saka A.Binde. Viņa uzsver - izstādē uz “Vaidavas kausa” fona vēlas attēlot motosporta izaugsmi Latvijā, tādēļ būs skatāma arī fotoizstāde par motosporta sākumu Apē un citviet Latvijā, motosporta vēstures albums.
“Izstādē apkopots ne tikai plašs foto un dažādu informatīvu materiālu klāsts, bet skatāmi arī dažādi eksponāti par motosporta tēmu. Būs sportistu izcīnītie kausi: no laika, kad Apes puiši tos virpoja savām rokām, līdz mūsdienu spožajiem kausiem. Būs mopēdi un, cerams, arī sacīkšu moči, divu Apes puišu – Kristapa Raipaļa un Emīla Branta - pašdarinātā braucamlīdzekļa makets, ar ko viņi  2009.gadā startēja konkursā Rīgā un uzvarēja. Būs “Vaidavas kausa” jubilejas plakāti, ko interesenti varēs iegūt savā īpašumā un krāt uz tiem autogrāfus, kā arī citi interesanti eksponāti,” stāsta A.Binde.
Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala aicina uz izstādes „Vaidavas kausam - 41” atklāšanu 13.maijā pulksten 14.00, kad būs tikšanās arī ar motosportistiem no Apes un Alūksnes novadiem, motokluba “Ape” dibinātājiem un pārstāvjiem. “Klātesošie varēs raisīt sarunas, bet viņu uzdevums būs arī uzmanīgi klausīties, jo būs iespēja atbildēt uz jautājumiem par “Vaidavas kausu” un savā īpašumā iegūt ielūgumus uz šāgada sacensībām 18.maijā Apē! Prieks, ka izstādei savus privātās kolekcijas eksponātus – “zelta mopēdus” no sacensībām - uzticējis arī alūksnietis Andris Magaziņš,”” atklāj L.Apšusala.
Abas izstādes muzejā būs skatāmas līdz 30.jūnijam. ◆

Kategorijas