Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tagad šovdauns - arī Alūksnē

Diāna Lozko

2014. gada 9. maijs 00:00

29

Latvijas neredzīgo biedrības Balvu teritoriālā organizācija iegādājusies šovdauna galdu. Šovdauns ir īpašs sporta veids - galda teniss neredzīgajiem. Jau septembrī Alūksnes Neredzīgo biedrības biedri dosies uz Rīgu, kur notiks šovdauna sacensību posms.


Lai iegādātos īpašo šovdauna galdu Latvijas neredzīgo biedrības Balvu teritoriālā organizācija uzrakstīja projektu Alūksnes Lauku partnerības “Leader” programmā. Kopējās projekta izmaksas sasniedza aptuveni 2500 eiro.
“Pirms diviem gadiem biju kādā nometnē, kur arī nodarbojās ar šo sporta veidu. Toreiz man tas iepatikās. Latvijā šāds šovdauna galds līdz šim bija tikai trīs vietās – Cēsīs, Liepājā un Rīgā. Tagad tas ir pieejams arī pie mums. Jāatzīmē, ka tieši šāds galds, kāds ir mums, Latvijā ir pirmais, jo mūsu šovdauna galds ir vests no Čehijas un atbilst visiem starptautiskajiem standartiem. Cēsīs, Liepājā un Rīgā esošie galdi ir taisīti tepat Latvijā, bet katrs galds nedaudz tomēr atšķiras,” stāsta Balvu teritoriālās organizācijas priekšsēdētāja Kristīne Berkule.
Šobrīd šovdauna galds atrodas Alūksnes novada Sabiedrības centra otrajā stāvā, taču vēlāk to plānots novietot dienas aprūpes centrā “Gaismas stars”, kur tam būs piemērotāka vieta. Šovdauna  spēli var izmēģināt ikviens, iepriekš piesakoties pie Kristīnes pa tālruni 29497420.
Šovdauns tiek spēlēts ar īpašu bumbiņu, kurai ir skaņas efekts: ar speciālu lāpstiņu spēlētājam šī bumbiņa jātrāpa pretinieka vārtos. Spēle jāspēlē tikai pēc dzirdes, tāpēc šovdauna sacensības notiek klusumā un par runāšanu sacensību laikā var pat izraidīt no zāles. Pagaidām šis sporta veids nav iekļauts paraolimpisko spēļu programmā, taču Rīgas sacensību posma uzvarētājiem būs iespēja piedalīties Eiropas čempionātā šovdaunā, kas notiks Milānā (Itālija). ◆

Kategorijas