Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labiekārto atpūtas vietas

Līga Vīksna

2014. gada 9. maijs 00:00

498

Apē vairākās vietās
gar Vaidavas upi izvietoti jauni elementi no koka,
gādājot par atpūtnieku ērtībām.


„Ir izvietoti jauni galdi, soli, šūpoles, lapene, atkritumu urnas, informācijas stendi, kur būs apraksti par tur sastopamajiem objektiem, kā arī jaunas norādes. Ceram, ka iedzīvotāji jauninājumus novērtēs, saudzēs un atpūtas vietās savāks aiz sevis atkritumus,” saka Apes novada domes Teritorijas attīstības nodaļas vadītāja vietniece Liene Ābolkalne.
Jauninājumi ieviesti Igaunijas un Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektā „Ūdens tūrisma kā dabas un aktīva tūrisma komponentes attīstība Latvijā un Igaunijā” (“Riverways”). Apes novadam iegūtais projekta kopējais finansējums ir 12 585,54 eiro, no kuriem 83 procentus veido programmas finansējums, 5 procentus – valsts finansējums, 12 procentus, kas ir 1510,25 eiro, – Apes pašvaldības līdzfinansējums.
„Projektā iesaistījušies daudzi partneri, jo projekta aktivitātes saistītas ar visām upēm Latvijā. Veica apsekošanu, ko uz upēm un to krastos var darīt – vai ir labiekārtotas atpūtas vietas, vai un kad tūristiem pieejama laivošana, tika apzinātas citas iespējas. Jaunos elementus jau pērn rudenī izgatavoja pašmāju uzņēmējs Māris Brants no Apes, bet objektus dabā izlikām šopavasar, jo nebija paredzams, kāda būs ziema un pavasara plūdi, jo pērn plūdu laikā mums aizskaloja Ievu laipu pie Raganu klintīm,” stāsta L.Ābolkalne.
Projektā Vidzemes plānošanas reģions īstenos vairākas ceļošanas akcijas, kuru laikā tūristiem katrā labiekārtotajā vietā būs jāsavāc konkrēts punktu skaits. Apē to varēja izdarīt Upju festivālā. L.Ābolkalne stāsta, ka bez projekta aktivitātēm iecerēti arī citi labiekārtošanas darbi gar Vaidavu. „Vēlamies nomainīt margas gar Vaidavu pie Raganu klintīm, kur ir bīstamā zona, kā arī veikt sakopšanas darbus citviet. Ir iecere atjaunot Ievu laipu, ko savulaik izveidojām ar vietējo uzņēmēju atbalstu.” ◆

Kategorijas