Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauniešos ir spēks

Diāna Lozko

2014. gada 9. maijs 00:00

28

Latvijas Republikas Jauniešu Saeimā iekļuvuši trīs jaunieši no Alūksnes - Daniela Dobrovoļska, Amanda Birzgale un Ilgvars Briedis. 25.aprīlī viņi apmeklēja svinīgo pirmo Jauniešu Saeimas sēdi, kuras laikā jau spēja pierādīt, ka viņi var ietekmēt Latvijas nākotni.

Novest līdz reālai darbībai
Visi trīs jaunieši Jauniešu Saeimai pieteikušies pirmo reizi un ir gandarīti par to, ka viņi visi ir starp tiem 100 jauniešiem, kuri tad arī veido Jauniešu Saeimas sastāvu. D.Dobrovoļska savu dalību Jauniešu Saeimai pieteikusi ar ideju - “Sociālā stratifikācijas novēršana: īsākais ceļš uz latvisku Latviju”. “Stratifikācija ir sabiedrības nošķelšanās, un es vienmēr esmu uzskatījusi, ka Latvijā tā ir liela problēma. Kultūru un valodas daudzveidība Latvijā būtu jāuztver kā liela vērtība. Mana ideja sevī ietvēra to, ka skolās ir jāpiedāvā patriotiskā audzināšana. Lai Latvija augtu, mums ir nepieciešams sadoties rokās un gāzt tautību, vecumu un sociālās barjeras. Valsts struktūrai ir jābūt pakārtotai cilvēkam un jāsniedz tam iespēja dzīvot pilnvērtīgu dzīvi,” pauž D.Dobrovoļska. 
Savukārt A.Birzgale Jauniešu Saeimai pieteicās ar ideju par jauniešu pilnveidošanās iespējām. “Uzsvēru, cik svarīgi ir rīkot jauniešu forumus un tādā veidā piesaistīt jauniešu ideju realizācijai arī pašvaldības finansējumu. Jauniešos ir spēks, un ar savām idejām mēs varam panākt daudz, tikai svarīgi ir tās novest līdz reālai darbībai,” saka A.Birzgale.
I.Briedis Jauniešu Saeimas sastāvā iekļuva ar ideju - “Izglītības un zinātnes ministrijas kontrole pār izglītības iestādēm”. Viņš uzsver, ka Izglītības un zinātnes ministrijas kontrole pār izglītības iestādēm ir vajadzīga tāpēc, ka daudzās izglītības iestādēs nav kārtības ar mācīšanas metodēm. “Katrā skolā māca citādāk un kaut ko citu, kas apdraud izglītības kvalitāti. Būtu vajadzīgs vairāk sakārtot izglītības programmu tieši pamatskolām, kā arī visās skolās vajadzētu ieviest mācību priekšmetu – ekoloģija,” uzsver jaunietis.

Darbs Jauniešu Saeimā nav viegls
Pirmās sēdes laikā  jaunieši devās uz Saeimas ēku un tikās ar deputāti Solvitu Āboltiņu. “Devāmies uz darbu komisijās, kur katra komisija strādāja pie deklarāciju projektiem par noteiktu tēmu,” stāsta A.Birzgale. Jaunieši varēja jau iepriekš iesūtīt savus pieteikumus izmaiņām deklarācijā, un šie priekšlikumi tika izskatīti uz vietas. “Saeimas deputāti nākamajā sēdē izskatīs to, ko mēs, Jauniešu Saeima, pieņēmām un grozījām savās komisijās 25.aprīlī. Pirmo reizi biju tik spraigā viedokļu apmaiņā. Tu sēdi Saeimas ēkā un saproti, ka tu vari kaut ko ietekmēt un mainīt!” saka A.Birzgale.
D.Dobrovoļska atzīst, ka darbs Jauniešu Saeimā nav viegls, jo lēmumi ir jāpieņem visiem jauniešiem kopā, bet katram jaunietim var būt savs viedoklis. “Protams, tu vari strikti pamatot savu viedokli un ietekmēt balsojumu, bet balsojumi notiek gluži kā lielajā Saeimā: pēc signāla notiek momentāns balsojums un tiek apkopotas balsis “par” un “pret”. Tikai no šīm balsīm tad arī ir atkarīgs lēmums,” stāsta jauniete.
Vasaras beigās notiks Jauniešu Saeimas prezidija tikšanās, kur tiks nolemts, kad jaunieši tiksies atkal. “Līdz šim Jauniešu Saeimas tikšanās notika tikai vienreiz gadā, bet ar šo sasaukumu šī kārtība ir mainījusies un mēs tiksimies biežāk. Tas ļaus mums ietekmēt Latvijas Saeimas darbību vairāk,” informē D.Dobrovoļska. ◆

Kategorijas