Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No iniciatīvas līdz darbībai

Diāna Lozko

2014. gada 9. maijs 00:00

1104

Samanta Incenberga ir jauniete no Liepnas, kura mācās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 11.c klasē. Pēc jauniešu foruma Liepnā, kurš norisinājās marta vidū, viņa ar domubiedriem ir realizējusi ideju par aerobikas nodarbību uzsākšanu vairāku paaudžu Liepnas iedzīvotājām. Pirmā nodarbība notika jau pagājušajā nedēļā.

220 eiro spoguļu un paklājiņu ieguvei
Liepnas jauniešu forumā jaunieši sprieda par to, ko Liepnā varētu attīstīt. “Biju vienreiz Alūksnē gājusi uz aerobiku, bet man nepatika tas, ka nodarbība notika dažādām paaudzēm kopā. Tas radīja nesamērotu slodzi, un dažas sievietes varēja izdarīt vairāk, bet citas mazāk. Es iedomājos, kāpēc gan nevarētu izveidot aerobikas nodarbības Liepnā un piedāvāt tās dažādām paaudzēm,” stāsta jauniete. Tā radās ideja par aerobikas nodarbībām trijās grupās - jauniešiem, vidējās paaudzes sievietēm un seniorēm.
S.Incenberga ar draudzeni Vitu Slišāni pēc foruma uzrakstīja projektu Jauniešu iniciatīvu konkursam ar lūgumu piešķirt finansējumu idejas realizācijai. Projekts tika apstiprināts, un meitenes ieguva 220 eiro spoguļu un paklājiņu ieguvei. “Tie būs trīs lielie spoguļi un 10 paklājiņi,” informē S.Incenberga.
Nodarbības norisinās Liepnas tautas namā sestdienās, un tā vadītāja Lienīte Zučika ir priecīga par šo iniciatīvu. Jaunie spoguļi lieti noderēs arī deju mēģinājumiem.

Stereotips, ka pagastos nekas nenotiek
Nodarbības sestdienās jaunietēm norisināsies pulksten 13.00, senioru grupai – pulksten 15.00, vidējās paaudzes sievietēm – pulksten 20.00. Nodarbības var apmeklēt bez maksas. “Man pašai arī patīk kustēties, bet, kad esmu mājās, tad jau neko īpaši negribas darīt. Un es iedomājos, ka būtu labi, ja sestdienās varētu kaut kur aiziet un izkustēties. Kad pats kaut ko organizē, tad jau gribas darboties. Šīs idejas realizēšanā mani ļoti atbalstīja arī vecāki, kuri teica, lai eju un darbojos,” saka S.Incenberga.
Pagaidām gan aerobikas nodarbības paredzētas tikai sievietēm, taču, ja ideja aiziešot, tad nodarbības varētu rīkot arī vīriešiem. Tiesa, par vīriešu vēlmi nākt uz aerobiku S.Incenberga izsakās ar zināmu neticību. Viņa uzsver, ka tas ir stereotips, ka pagastos nekas nenotiek. “Jauniešu Liepnā ir daudz, un mēs esam aktīvi!” pauž Samanta. ◆

Kategorijas