Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē notiek traģisks ugunsgrēks

Diāna Lozko

2014. gada 9. maijs 00:00

25

Šonedēļ Alūksnē, O.Vācieša ielā 20, naktī izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gāja divi cilvēki. Pēdējo piecu gadu laikā šī ēka degusi jau trīs reizes.


Ugunsdzēsēji glābēji strādā visu nakti
7.maijā pulksten 23.19 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Alūksnē, O.Vācieša ielā 20, deg dzīvojamā māja. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele informē, ka tad, kad ugunsdzēsēji glābēji ieradās notikuma vietā, divstāvu koka ēkas jumts jau dega ar atklātu liesmu pilnā platībā, liesmas bija pārņēmušas arī daļu mājas ārsienu un abu stāvu koridorus. Nekavējoties tika pārmeklēts ēkas pirmais stāvs, kuru liesmas bija skārušas daļēji, bet tajā cilvēki netika atrasti. Savukārt ēkas otro stāvu pārmeklēt nebija iespējams, jo to jau pilnībā bija pārņēmušas liesmas. Tikai tad, kad uguns jau daļēji tika nodzēsta, ugunsdzēsēji glābēji ēkā atrada 1948.gadā dzimušu vīrieti un 1954.gadā dzimušu sievieti, kas ugunsgrēkā jau bija gājuši bojā. Ugunsgrēka kopējā platība bija 355 kvadrātmetri, pilnībā to likvidēt izdevās tikai ap sešiem no rīta. Aizdegšanās iemeslus skaidro Valsts policija.

Dzēšanā iesaista arī tuvākās brigādes
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes daļas vadītājs Igors Dovgans informē, ka ugunsgrēks bijis lielā platībā un degšana bijusi intensīva. Tieši tādēļ  dzēšanā tikušas iesaistītas arī tuvākās brigādes – dežūrmaiņa no Gulbenes un viena cisterna no Apes. Kopumā notikuma vietā bijušas četras cisternas. “Ierašanās brīdī māja ugunsgrēks jau bija izplatījies un reāla glābšana vairs nebija iespējama, jo nebija vairs iespējas iekļūt telpās, līdz ar to dzēšana notika tikai no ārpuses. Telpas bija iespējams apsekot, kad bija apslāpētas liesmas. Diemžēl tad atradām bojā gājušos. Turpinājām dzēst un meklēt arī apslāpētos degšanas perēkļus,” viņš stāsta.
I.Dovgans uzsver, ka pagaidām ir pāragri spriest par ugunsgrēka izcelšanās iemeslu, jo parasti jau sākumā var redzēt, vai ir bijusi problēma ar dūmvadiem vai apkuri, bet šajā gadījumā viennozīmīgi to nevarēja pateikt. “Oficiālais slēdziens būs pēc laika. Šajā mājā dzīvoja tautā sauktais nelabvēlīgais kontingents. Tas ir tikai viens no faktoriem, kurš varētu veicināt nelaimi, bet par iemesliem spriest vēl nevar,” viņš uzsver.

Šķita, ka ārā ir salūts
Antras Lielmanes un Ivara Vecāna dzīvojamā māja atrodas tieši blakus ugunsgrēkā cietušajai mājai. “Labi, ka nebija vēja, jo mums pie mājām ir arī malkas šķūnītis ar sausu malku. Izsaucām ugunsdzēsējus, kuri ieradās pēc kādām 15 minūtēm. Sākumā pat nesapratām, kas notiek: šķita, ka ārā ir salūts. Logos kļuva gaišs, bija sprakšķoša skaņa, bet tad piegājām pie loga un ieraudzījām, ka tas ir ugunsgrēks,” stāsta A.Lielmane. Viņa arī uzsver, ka šī nav pirmā reize, kad šī kaimiņu ēka deg. Pirms dažiem gadiem O.Vācieša ielas 20.nama pirmā stāva dzīvoklī izcēlies ugunsgrēks un arī tad kāds vīrietis gājis bojā. “Sākumā nezinājām, ka šoreiz miruši divi cilvēki. Ja būtu vējš, arī mums nāktos evakuēties,” saka I.Vecāns.
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons informē, ka pēdējo piecu gadu laikā māja O.Vācieša ielā 20 degusi jau trīs reizes. Mājas īpašnieki dzīvojot Rīgā. Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova uzsver, ka šī nav pašvaldības māja, tāpēc par to nekas daudz nav zināms. “Ja tās iedzīvotājiem ir nepieciešama palīdzība, viņi var vērsties Alūksnes novada Sociālajā dienestā, kur noteikti tiks sniegta palīdzība,” saka J.Čugunova. ◆

Kategorijas