Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jūt manāmus uzlabojumus

Diāna Lozko

2014. gada 9. maijs 00:00

19

Pērn Jaunlaicenē tika nosiltinātas divas daudzdzīvokļu mājas, kuras savā apsaimniekošanā paņēma paši māju iedzīvotāji, izveidojot biedrību “Jaunlaicenes nami”. Jau šī gada janvārī iedzīvotāji varēja salīdzināt maksājumus pirms un pēc māju siltināšanas: par apkuri bija jāmaksā uz pusi mazāk.


Kredīts jāmaksā vēl 13 gadus
2011.gadā Alūksnes novada pašvaldība piedāvāja iedzīvotājiem vai SIA “Alūksnes nami” paņemt mājas apsaimniekošanā. Jaunlaicenieši izdomāja, ka viņi paši vēlas apsaimniekot savas mājas, un nodibināja biedrību “Jaunlaicenes nami”. Savā apsaimniekošanā biedrība pārņēma divas daudzdzīvokļu mājas, kopumā tie ir 39 dzīvokļi.
“2013.gada septembrī nodevām mājas. Tām ir nosiltinātas fasādes, vienai mājai nomainīts, bet otrai atjaunots jumts, nomainīti logi, ieejas durvis, nosiltinātas siltumtrases, bēniņu grīda un pagraba griesti. Kopā abi projekti izmaksāja 310 000 eiro. No Eiropas atpakaļ mēs ieguvām 47 procentus finansējuma. Ņēmām arī kredītu bankā, kas jāatmaksā vēl 13 gadus. Visi mājas iedzīvotāji bija ļoti pretimnākoši un saprotoši. Arī siltināšanas laikā iedzīvotāji bija ļoti iecietīgi. Apsaimniekošanas maksa mums jau bija arī pirms tam, kad mājas paņēmām savā apsaimniekošanā, tāpēc mūsu iedzīvotājiem tas nebija nekas jauns, kā tas bija citos pagastos,” stāsta biedrības “Jaunlaicenes nami” valdes priekšsēdētāja Agita Ziņģe.

Vajag vairāk pozitīvu piemēru
Tuvākajā laikā ir plānots sakārtot arī māju apkārtni. “Vēlamies izvietot velosipēdu novietnes pie māju durvīm, lai tie netiktu novietoti pie māju sienām. Paši sanākam kopā un izdarām. Tāpēc arī iznāk lētāk, jo nepērkam pakalpojumu, bet izdarām paši,” saka A.Ziņģe.
Pārņemt mājas savā apsaimniekošanā nozīmē arī maksāt apsaimniekošanas maksu, kas daudzus varētu biedēt. “Cilvēki var nesaprast, par ko tagad pēkšņi jāmaksā, bet ir jāsaprot, ka jāuzlabo ne tikai savs dzīvoklis, bet visa māja kopumā. Ir vajadzīgs vairāk pozitīvu piemēru un tad arī citi varbūt gribētu pārņemt māju apsaimniekošanu, bet šobrīd problēma ir tā, ka bankas negrib laukiem dot kredītus, jo uzskata, ka pēc gadiem laukos neviens īsti nedzīvos. Var jau banku saprast, jo tā ir ieinteresēta ienesīgākos projektos,” atzīst A.Ziņģe. ◆

Kategorijas