Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ūdens motosportā – daudz jaunumu

Līga Vīksna

2014. gada 15. maijs 08:22

351

Šovasar alūksniešu iecienītās ūdens motosporta sacensības Alūksnes ezerā nenotiks jūlijā, kā ierasts daudzus gadus, bet gan 9. un 10. augustā. Iemesls tam ir izmaiņas starptautisko sacensību kalendārā.

Šogad 9. un 10.augustā Alūksnes ezerā risināsies Eiropas čempionāts jauniešiem “JT 250” klasē un Pasaules čempionāta posms “F4”, kam līdztekus risināsies arī Latvijas čempionāta posms visās laivu klasēs.


Nesen Alūksnes novada pašvaldību apmeklēja Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents Atis Slakteris un ģenerālsekretāre Ieva Tauniņa, lai tiktos ar pašvaldības un „Nord Ost” pārstāvjiem. Viņi pārrunāja turpmāko sadarbību un organizatoriskos jautājumus par augustā gaidāmajām sacensībām Alūksnē. A.Musts atklāj, ka federācija ir iegādājusies divas jaunas glābēju laivas ar nolaižamu priekšējo bortu – tās būs redzamas arī sacensību laikā Alūksnē.


Alūksnes novada pašvaldībai ir nosūtīts ielūgums jūnijā apmeklēt starptautiskas sacensības Augustovā (Polija), kur notiks “RIB” jeb daudz stundu sacensības ūdens motosportā. Iecerēts, ka nākamgad šādas sacensības notiks Alūksnes ezerā kā atsevišķs grandiozs pasākums, tādēļ pašvaldību aicina jau tagad iepazīt sacensību organizatorisko pusi.


„Līdz šim Latvijā “RIB” laivu klasē sacensības notikušas tikai Rīgā starp tiltiem Daugavā. “RIB” klasē brauc ar speciāli sagatavotām laivām, sacensības notiek daudzas stundas no vietas, mainoties pilotiem, līdz ar to, piemēram, astoņu stundu sacensību laikā ar vienu laivu nobrauc četri piloti – katrs divas stundas. To dēvē par sava veida ralliju uz ūdens. Alūksnes ezerā “RIB” sacensībām izmantotu lielāku akvatoriju nekā ierastajās sacensībās. “RIB” klase ir ļoti iecienīta, tajā ir daudz sportistu, apmēram 20 komandas – šobrīd favorīti ir Krievijas braucēji, bet arī Latvijai ir laba, titulēta komanda,” saka A.Musts.


„Alūksnei šo sacensību rīkošana būs kā sporta tūrisma pasākums, ļaujot popularizēt pilsētu, jo “RIB” sportisti un viņu komandas, kur katrā ir apmēram 10 cilvēki, sacensību vietā dzīvo nedēļu. Alūksnes ezers ir Alūksnes vizītkarte un kā zīmols, kas piesaista tūristus - šīs sacensības būs viena no iespējām to pierādīt,” saka A.Musts.


A.Musts norāda, ka šobrīd arī Latvijā arvien populārāka kļūst “Formula Future” laivu klase, kas paredzēta bērniem no 7 gadu vecuma.


„Šā projekta iesācēji mums ir „Mēmeles sports” no Bauskas, kur vecmeistaru mazbērni tiek sēdināti mazās gumijas laivās ar motoru. Laivā sēž arī pieaugušais, bērni veic veiklības braucienu speciāli ierīkotā trasē. Latvijā šobrīd šādas sacensības vēl nenotiek, bērni startē tikai ārvalstu sacensībās. Ceram, ka šīs laivu klases prezentācijas braucienu Alūksnes ezerā varēsim noorganizēt nākamgad “RIB” sacensību laikā,” atklāj A.Musts.

Kategorijas