Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lietus aktualizē problēmas

Līga Vīksna

2014. gada 16. maijs 00:00

452

Šonedēļ lielo lietavu laikā alūksniete Zoja Verbicka no Rijukalna ielas 13 aicināja “Alūksnes Ziņas” aplūkot, kāda lietus laikā izskatās Alūksnes pilsētas iela uz viņas un pārējo kaimiņu mājām un arī rosināja pašvaldību beidzot atrisināt jautājumu par blakus esošajiem pilsētas novadgrāvjiem.


„Mana māja ir ūdenī – ūdens ir pagrabā, dārzā, pagalmā, visa malka atrodas ūdenī. Blakus mūsu mājām pilsētas ielu remontdarbu laikā ir izveidota krautuve, kur ved zemi, šķembas. Gar manu māju, abās pusēs mājai, ir pilsētas novadgrāvji. Viens no tiem izveidotās krautuves dēļ vairs nefunkcionē, jo ūdenim nav, kur aizplūst – viss aizbērts. Tad vajadzēja pirms krautuves veidošanas izrakt kārtīgu grāvi vai kanālu, bet neko tādu nedara. Savukārt pa otru novadgrāvi ūdens nevar pienācīgi aizplūst, tādēļ tas krājas manas mājas pagalmā. Pa šo grāvi plūst ūdens jau no Torņa ielas, bet tam nav, kur palikt,” stāsta alūksniete.

Cīnās saviem spēkiem
Rijukalna ielā 13 pensionāre Z.Verbicka dzīvo nesen. Pagājušajā gadā par novadgrāvja problēmu viņa rakstījusi arī Alūksnes novada pašvaldībai. „Atnāca kaut kādi strādnieki, pasēdēja, drusciņ parakņāja un aizbrauca, bet problēma tā arī netika atrisināta. Kaimiņš pats ir izracis kanālu, bet mana māja sanāk ieplakā, tādēļ tur viss ūdens sakrājas. Pagājušajā gadā iztērēju 850 latus, lai algotu cilvēkus, kas ierīkoja meliorāciju, esmu izrakusi arī nelielu dīķi, bet tāpat problēma nav atrisināta pilnībā. Ja pašvaldība par saviem novadgrāvjiem pienācīgi nerūpēsies, es to iztīrīšu pati par saviem līdzekļiem un nosprostošu, lai ūdens no pilsētas vairs netek manā pagalmā un dārzā. Turklāt šajos grāvjos daudzi noplūdina arī kanalizāciju no privātmājām! Lai pašvaldība domā, kā to atrisināt!” saka Z.Verbicka.
Viņa pauž sašutumu arī par Rijukalna ielas atzara stāvokli, kas ved uz viņas un kaimiņu privātmājām. “Ielas atzars ir bedrains. Kad lija, tur izveidojās ļoti lielas peļķes – ūdens pāri potītēm! Lai pašvaldības atbildīgās amatpersonas tagad atnāk uz mūsu mājām sausām kājām! Kāpēc citas ielas pilsētā remontē, bet par mūsu ielu neliekas ne zinis? Varēja vismaz bedres aizbērt – tā tomēr ir pilsētas iela. Ja te dzīvotu kāds no deputātiem vai cita augsta amatpersona, šī iela noteikti būtu salabota. Pie mums pat SIA „Rūpe” sadzīves atkritumu mašīna nebrauc iekšā – nevarot iebraukt, mums savi atkritumu konteineri jāvelk uz lielās ielas,” stāsta alūksniete.

Vispirms ielu, tad grāvi
Par Alūksnes pilsētas ielu uzturēšanu un novadgrāvjiem ir atbildīga Alūksnes novada pašvaldības aģentūra “Spodra”. Tās direktors Guntis Kozilāns divas dienas tā arī neatrada laiku, lai atbildētu uz “Alūksnes Ziņu” telefona zvaniem un izskaidrotu situāciju.
Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova saka, ka pašvaldība ir informēta par šo iedzīvotāju problēmu un gādās par tās novēršanu. “Šobrīd pašvaldība pakāpeniski sakārto pilsētas novadgrāvjus un, kur to dara, veic pamatīgākus darbus. Tas jau ir paveikts, piemēram, pie Alūksnes novada vidusskolas, Baložu bulvārī gar Valsts policijas Alūksnes iecirkni. Cenšamies grāvjus attīrīt garākos posmos, lai ilgāku laiku tur nebūtu jāatgriežas atkal veikt darbus,” stāsta J.Čugunova. Viņa uzsver, ka minētais Rijukalna ielas atzars tiks sakārtots. “Ķeroties pie nākamajām pilsētas ielām, ko rekonstruēs, noteikti atbērtni neveidosim vairs Rijukalna ielā, bet, ja būs izmantojams materiāls, centīsimies uzbērt uz ielas atzara, lai segumu uzlabotu. Esmu šo vietu apsekojusi – tiklīdz šovasar drīzumā uzsāks pirmo pilsētas ielu rekonstrukciju, uzlabosim tur segumu,” saka J.Čugunova.
Diemžēl tik skaidras atbildes vēl nav par pieminēto novadgrāvju tīrīšanu. J.Čugunova norāda, ka novadgrāvju tīrīšanas darbi būs pie Kvēpīša, turpināsies Baložu bulvārī, kā arī citur. “Šobrīd daudzi pilsētas novadgrāvji ir aizauguši, piemēram, drīzumā arī no veikala “top!” Pils ielā uz ezera pusi jāveic novadgrāvja tīrīšanas darbi. To, kur tas veicams vispirms, nosaka aģentūra “Spodra”. Nesenās lietavas visas problemātiskās vietas aktualizēja,” saka izpilddirektore. ◆

Kategorijas