Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Negrib kaitināt, bet ieinteresēt savu vēlētāju

Diāna Odumiņa

2014. gada 16. maijs 00:00

5



Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās startē ar 1. kārtas numuru. Šīs partijas priekšvēlēšanu reklāmu plašsaziņas līdzekļos atpazīstam pēc nenoliedzami talantīgi formulētā saukļa: “Latvijas problēma nav krievi, Latvijas problēma ir nabadzība.” “Saskaņa” savus vēlētājus aicina uz “nācijas izlīgumu”.
No 16 cilvēkiem “saskaņiešu” sarakstā 11 ir pašreizējie Saeimas deputāti, 10 ir rīdzinieki un pa vienam Rēzeknes, Daugavpils, Jūrmalas, Ventspils, Ādažu iedzīvotājam. Viens deputāta kandidāts – 37 gadus vecais ekonomists, 11. Saeimas deputāts Sergejs Potapkins (“Saskaņas” sarakstā ar 8. kārtas numuru) nāk no Garkalnes novada, kas ir Latvijas bagātākā pašvaldība, rēķinot ienākumus uz vienu iedzīvotāju. Tātad diezin vai šie “saskaņieši” maz zina, ko realitātē nozīmē minimālā alga, zemās pensijas, bērnu pabalsti un nabadzība, par kuras izskaušanu tik spilgti runā viņu partijas priekšvēlēšanu reklāma.
“Saskaņas” sarakstā ir iekļautas tikai 3 sievietes. Vidējais “saskaņiešu” deputātu kandidātu vecums ir 46 gadi. Visi saraksta dalībnieki ir Latvijas pilsoņi.

“Jaunas asinis” - Andrejs Mamikins
“Saskaņiešu” līderis ir 11.Saeimas deputāts, 58 gadus vecais Boriss Cilevičs. Viņš ir viens no diviem fiziķiem šajā “Saskaņas” sarakstā. Aiz viņa sarakstā seko 52 gadus vecais Guntars Jirgensons, kurš ir Rīgas 28.vidusskolas direktors, un 41 gadu vecais ekonomists Andrejs Klementjevs, kurš ir 11. Saeimas deputāts. Sabiedrībai par atklātību “Delna” par B.Cileviču ir “viela pārdomām”, bet G.Jirgensonu “Delna” atzinusi par “zema riska” deputāta kandidātu, savukārt A.Klementjevam piedēvējusi “vidēju risku”.Viņš bija viens no tiem deputātiem, kuri 10. Saeimā  balsojumā par Ainara Šlesera izdošanu kratīšanai atturējās, tādējādi piepulcējoties to deputātu lokam, kuri liedza KNAB veikt operatīvo darbību pret Saeimas deputātu A.Šleseru, nosargājot viņa imunitāti
“Saskaņiešu” sarakstā pavisam ir trīs ekonomisti, ķīmiķis, matemātiķis, divi pedagogi, divi uzņēmēji ar augstāko izglītību, divi juristi un pat savs politisko zinātņu doktors – 31 gadu vecais Ņikita Ņikiforovs, kurš ir arī 11.Saeimas deputāts. Viņš “saskaņiešu” sarakstā Eiroparlamenta vēlēšanām ir iekļauts tikai ar 12. kārtas numuru.
“Saskaņiešu” sarakstā ir tikai viens cilvēks, kurš līdz šim ir bijis pietuvināts Eiropas Parlamentam. Tas ir 42 gadus vecais Eldars Mamedovs, pēc izglītības jurists. Viņš kā savu pašreizējo dzīves un darba vietu ir norādījis Briseli Beļģijā, jo Eiropas Parlamentā strādā par politisko padomnieku sociālistu un demokrātu grupā. “Saskaņiešu” vēlēšanu sarakstā viņš startē ar 15. kārtas numuru.
Plašāk sabiedrībā pazīstamākā personība šajā sarakstā ir žurnālists pēc aicinājuma un nodarbošanās, bet filologs pēc izglītības – 38 gadus vecais Andrejs Mamikins, kurš vēl pērn TV5 vadīja raidījumu “Bez cenzūras”, bet gada beigās šī sadarbība beidzās un viņš iesaistījās Pirmā Baltijas kanāla rīta raidījuma “Labrīt” veidošanā. Šobrīd A.Mamikins ir pašnodarbinātā persona. Starp citu, bez dzimtās krievu valodas viņš brīvi pārvalda arī latviešu un angļu, bet sarunvalodas līmenī arī franču, čehu un poļu valodu.  A.Mamikins “saskaņiešu” sarakstā, pretendējot uz deputāta krēslu Eiroparlamentā, pēc kārtas ir ceturtais. Tā ir augsta vieta iesācējam politikā. Tātad uz A.Mamikinu tiek liktas cerības. Savukārt “Delnai” par šo jaunizcepto politiķi ir “viela pārdomām”.

Kur palikuši “vecie vēži”?
2004.gada vēlēšanās uz Eiropas Parlamentu startēja divi saraksti, kas šobrīd ietilpst partiju apvienībā “Saskaņa” – Latvijas Sociālistiskā partija un Tautas saskaņas partija. Toreiz neviens no to kandidātiem netika ievēlēts. 2009.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās no “Saskaņas centra” saraksta tika ievēlēti divi deputāti: Alfrēds Rubiks un Aleksandrs Mirskis. Gan viņi, gan citi ar “Saskaņas centru” līdz šim saistītie kandidāti 2014.gada 24.maija vēlēšanās startē no atšķirīgiem sarakstiem. Tostarp 79 gadus vecais A.Rubiks, kas pēc izglītības ir inženieris mehāniķis, ar 1. numuru gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās startē no Latvijas Sociālistiskās partijas saraksta, kurā pavisam ir iekļauti tikai seši deputātu kandidāti. Secināms, ka šis saraksts veidots speciāli A.Rubikam par prieku un godu. Sabiedrība par atklātību “Delna” A.Rubiku uzskata par reputācijas ziņā bīstamu. Savukārt 50 gadus vecais inženieris celtnieks A.Mirskis ir pirmais politiskās partijas “Alternative” sarakstā, kurā pavisam ir tikai 8 deputātu kandidāti. Tātad arī šī partija vēlēšanās, visticamāk, startē tikai viena cilvēka interesēs. “Delna” A.Mirski uzskata par “vidēja riska” deputāta kandidātu. Vai “Saskaņas centra” domubiedru izšķaidīšana pa vairāku partiju sarakstiem attaisnosies, to redzēsim, kad uzzināsim vēlēšanu rezultātus. Tomēr “Saskaņas” saraksts gluži bez Mirska  nav palicis. Sarakstā ir 62 gadus vecais Sergejs Mirskis, kurš ir arī 11.Saeimas deputāts. Viņš sarakstā iekļauts ar 7. kārtas numuru un izceļas ar to, ka viņam vienīgajam no 16 “saskaņiešiem” nav augstākās izglītības.

Negāciju kodi programmā
Palasot “saskaņiešu” priekšvēlēšanu programmu, pārsteidz, cik daudz tajā iekodēts negatīvu vārdu savienojumu, vērtējot šodienas situāciju. Partija populistiski sevi pozicionē kā spēku, kas atrisinās visas šodienas problēmas Latvijā. Tāpēc programma ietver šādus vārdu savienojumus: “atsvešināšanas pārvarēšana”, “sociālā atstumtība”, “ekonomiskās attīstības un sociālās aizsardzības līmeņa izlīdzināšana”, “vienlīdzīgas iespējas baudīt brīvības un ekonomiskās attīstības augļus”, “nabadzības apkarošanas un cilvēku pamatvajadzību apmierināšanas kritēriji”, “lēmumu pieņemšanas caurskatāmība”, “par visu veidu diskriminācijas izskaušanu”. Programma iestājas arī par “cieņpilnu dialogu jautājumos, kuros viedokļi atšķiras”. Tādējādi mēģināts defektus pārvērst efektos, jo ir izraudzīti atslēgvārdi, kuri uzrunā cilvēkus un rezonē galvenokārt ar vēlētāju emocijām, nevis domāšanu.
Starp citu, “Saskaņas” priekšvēlēšanu programmā nav ne rindas par veidojamo politiku dzimstības veicināšanās un ģimenes vērtību nostiprināšanā. Tas ir likumsakarīgi, jo tikai 7 no 16 “saskaņiešu” kandidātiem anketas ziņās par ģimenes stāvokli ir norādījuši, ka ir precējušies, bet 9 vispār ir ignorējuši šo aili.

Kas tā īsti ir par partiju?
Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” ir reģistrēta 2010.gadā.  Tautā tā plašāk zināma saistībā  ar Rīgas domes priekšsēdētāja, 37 gadus vecā bijušā žurnālista Nila Ušakova (pēc izglītības ekonomists) vārdu, kurš ir “Saskaņas” priekšsēdētājs. Partija ir izveidojusies, apvienojoties vairākām partijām – Tautas saskaņas partijai, partijai “Jaunais centrs” un Sociāldemokrātiskajai partijai. 2011.gada janvārī tika apstiprināts lēmums par Daugavpils Pilsētas partijas saplūšanu ar partiju “Saskaņa”. Šodien partija “Saskaņa” ietilpst partiju apvienībā “Saskaņas centrs”, kurā ir arī Latvijas Sociālistiskā partija.
10.Saeimā no partijas “Saskaņa” tika ievēlēti 24 deputāti no iespējamajiem 100, bet 11.Saeimā – 28. Savukārt “Saskaņas centra” frakcija 11.Saeimā sastāv no 31 deputāta, frakcijas priekšsēdētājs ir 55 gadus vecais Jānis Urbanovičs, kurš pēc izglītības ir inženieris-hidrotehniķis. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas viņš ir bijis Saeimas deputāts visos tās sasaukumos. “Saskaņas centrs” Saeimā strādā opozīcijā. Partiju apvienības “Saskaņas centrs” valdes priekšsēdētājs ir N.Ušakovs. Valdē vēl darbojas J.Urbanovičs un A.Rubiks.
 
Pret vardarbību Ukrainā
Partijas “Saskaņa” oficiālā nostāja ir pret vardarbības pielietošanu, risinot politisko konfliktu Ukrainā. Partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks J.Urbanovičs gan žurnālistiem izteicies, ka Krievija nav vienīgā vainīgā, kas pelnījusi pasludināšanu par “noziedznieku numur viens” un vienīgo atbildīgo par notikumiem Ukrainā. Tajā pašā laikā viņš uzsvēris - “Saskaņa” ir kategoriski pret jebkuru vardarbības pielietošanu Ukrainā no jebkuras puses.
Partijas valdes priekšsēdētājs N.Ušakovs šajā sakarā saka: “Runājot, ka vardarbība, karadarbība un citi paņēmieni nav pieņemami no jebkādas puses, protams, mēs domājam arī Krieviju.” “Saskaņa” uzskata, ka jāmeklē dialogs un jārisina problēmas sarunu ceļā. Pareizāk sakot, “saskaņieši” vēlas teikt, ka ne tikai Latvijas, arī Ukrainas problēma nav krievi. Bet kas tad? ◆

Kategorijas