Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai e-cigarete ir nekaitīgāka par parasto?

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) un Beztabakas nozares asociācija (BENA) publiski pauž neapmierinātību par Veselības ministrijas (VM) iniciatīvu – pilnībā aizliegt elektronisko jeb e-cigarešu tirdzniecību Latvijā. VM priekšlikums esot pretējs Eiropas Savienības paredzētajām izmaiņām par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Abas asociācijas uzskata, ka aizliegums atvērs ceļu nelegālajiem tirgotājiem un valstij samazināsies nodokļu ieņēmumi. Savukārt ministrija un narkologi pauž uzskatu – nav pierādījumu, ka e-cigaretes nodara mazāku kaitējumu cilvēku veselībai nekā parastās pīpes.

Pētījumu nav
Elektroniskā cigarete ir ar bateriju darbināma smēķēšanas ierīce, kuras filtrā iepildīts speciāls šķidrums – ar augstāku nikotīna līmeni vai vispār bez tā. Ievelkot gaisu caur filtru, uzsilst cigaretē esošais sildelements, kas rada gaistošu tvaiku un vizuāli atgādina dūmus. Lai imitētu cigaretes degšanu un oglīti, pīpes galā iedegas LED lampiņa. “Tādā veidā e-cigarete var apmierināt gan psiholoģisko, gan arī fizioloģisko atkarību,” uzskata tirgotāji, šo informāciju atspoguļojot savās mājaslapās.
Tirgotāji uzskaitījuši vairākus pozitīvos aspektus, lai pārliecinātu par ieguvumiem no e-cigarešu lietošanas un tādējādi paplašinātu savu klientu loku. Galvenokārt tie ir šādi – e-cigaretes neizdala darvu un tvana gāzi, kas varētu kaitēt apkārtējiem un pašam smēķētājam; to var lietot vietās, kur smēķēt aizliegts vai arī nav vēlams to darīt; e-cigarete nesmird, līdz ar to arī pašam smēķētājam “nevazājas” līdzi smēķu smaka; tās ir daudz drošākas, jo cigarete nav jāaizdedzina ar atklātu uguni; pēc tam nav izsmēķu, kas piegružo apkārtni un var izraisīt ugunsgrēku. Taču, runājot par ietekmi uz veselību, vairāki tirgotāji uzsvēruši: “Lai gan mēs nevaram apgalvot, ka e-cigaretes ir veselīgākas, mēs varam norādīt, cik kaitīgas jūsu veselībai ir tradicionālās cigaretes.” Un turpinājumā nosauktas parasto cigarešu izraisītās sirds, asinsvadu, plaušu un citas slimības.
VM Sabiedrības veselības departamenta eksperte atkarību jomā Alise Krūmiņa stāsta, ka ministrija, sadarbojoties ar citām institūcijām, par e-cigarešu aizliegumu Latvijā sāka runāt vēl pirms Eiropas Savienības priekšlikumiem ierobežot to tirdzniecību, definējot tās kā medicīnas preci, zāles, kas palīdz atmest smēķēšanu. “Diskusiju ceļā nonācām pie secinājuma, ka tās ir pilnībā jāaizliedz. VM savos lēmumos balstās uz zinātniskiem pierādījumiem. Par e-cigaretēm kā palīgu smēķēšanas atmešanā veselības organizācijām nekur pasaulē nav konkrētu klīnisku vai farmaceitisku pētījumu, ka tās labi vai mazāk nekā parastās cigaretes ietekmētu veselību, palīdzētu atbrīvoties no smēķēšanas. Apgalvojot pretējo, pārdevēji tad maldina patērētājus,” uzskata A. Krūmiņa. “E-cigarete ir un paliek cigarete. To šķidrumā taču ir nikotīns, kas kaitē veselībai. Un nevar taču būt arī drošs, vai tajā šķidrumā neiepilda kādu psihoaktīvu vielu, “spaisus”,” saka atkarību jomas eksperte. Tādēļ aizliegums tās tirgot gan veikalos, gan internetā pozitīvi ietekmēs sabiedrības veselību kopumā. “E-cigaretes pašreiz nav droša prece,” nosaka A. Krūmiņa.
Liepājas reģionālās slimnīcas pneimonologs Mārcis Kristons atzīst, ka viņa pieredzē nav bijuši gadījumi ar pacientiem, kuri būtu lietojuši e-cigareti. “Tas pie mums Liepājā, manuprāt, nav tik populāri. Cilvēki meklē ātra efekta atslābināšanos. Mans viedoklis par visām atkarībām – tās ir stingrāk jāierobežo – ar cenas pacelšanu, ar kontroli, lai tās nav brīvi pieejamas. Lai arī par e-cigaretēm kā tādām zinu salīdzinoši maz, tomēr tā arī ir atkarība – tā ir pīpēšana,” saka plaušu slimību speciālists.

Zaudēšot valsts
VM ekspertes A. Krūmiņas, pneimonologa M. Kristona viedoklim par e-cigaretes filozofiju piekrīt arī LTA, uzsverot, ka arī šīm cigaretēm vajadzētu būt tādiem pašiem ierobežojumiem kā parastajai tabakai. “Arī uz tām jāattiecas noteikumiem, ka smēķēt sabiedriskajā telpā tās nedrīkst,” uzskatu pauž LTA pārstāvji. Taču par pilnīgu aizliegumu tirgotāji nav pārāk lielā sajūsmā vairāku iemeslu dēļ. Abas asociācijas norāda, ka likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” ES e-cigarešu jautājumu atstājusi katras pašas valsts pārziņā. “Sākotnējā iecere par aizliegumu Eiropā tur ir svītrota,” saka LTA padomnieks likumdošanas jautājumos Austris Kalniņš.
Lai arī LTA neesot neviena e-cigarešu izplatītāja Latvijā, toties ir tabakas izstrādājumu pārdevēji, A. Kalniņš uzskata – pilnībā aizliegt e-cigaretes būtu aplamība. “Aizliegt e-cigarešu tirdzniecību spiež “spaisu” radītā sērga. Taču e-cigaretes nebūtu jāaizliedz, bet gan likumdošanas ceļā jāierobežo to izplatīšana un līdz ar to arī lietošana,” uzskata A. Kalniņš.
“Risinājums varētu būt tāpat kā ar parastajām cigaretēm – tās aplikt ar lielāku akcīzes nodokli,” uzskata LTA pārstāvis. Tad cigaretes kļūtu dārgākas – cilvēkam ir iespēja izvēlēties – pirkt vai nepirkt. Ja pirkt – valstij tā ir iespēja gūt nodokļa ienākumus, ar ko pildīt valsts nozaru budžetus. 2013. gadā par tabakas izstrādājumiem vien Latvijā kopumā iekasēti 106 miljoni latu (150 miljoni eiro), vēsta Valsts ieņēmumu dienests. “Ja aizliegs, noteikti plauks nelegālo, pagrīdes tirgoņu bizness. Pēc mūsu rīcībā esošajiem datiem, tagad 35% cigarešu ir kontrabanda,” saka A. Kalniņš. ◆

PIEREDZE
◆ 53 gadus vecais Valdis (vārds mainīts) stāsta, ka e-cigareti iegādājies internetā pirms trim gadiem, jo vēlējies samazināt pīpēšanas apjomus. “E-cigareti nopirku par 11 latiem, komplektā nāca klāt lādētājs un skrūvējamie filtri jeb kārtridži – desmit gabali. Viens filtrs – derīgs līdz piecām smēķēšanas reizēm. Ar tās iegādi vēlējos arī ietaupīt naudu,” skaidro Valdis. Taču ātri vien e-cigaretes smēķēšanu atmetis. “Tādēļ, ka šī cigarete, ja to neuzlādē, tāpat kā izlādējies mobilais telefons, nav lietojama. Otrkārt, e-cigareti pīpējot, nav mēra izjūtas. Parasto cigareti pīpējot, palaikam uzmet aci un redzi, ka oglīte tuvojas filtram, saproti, ka tūlīt pīpēšana jābeidz. Taču e-cigareti var vilkt un vilkt...” Tādēļ vīrietis bija iedzīvojies pamatīgās galvassāpēs. Kā teicis ģimenes ārsts, iespējams, tieši galvassāpes vīrieti uz vairākiem mēnešiem atturēja no pīpēšanas – nikotīns asinīs iesūcas ļoti lēni, efekts parādās tikai pēc kāda laika un pārmērīgās devās.

    uzziņai
◆ Latvijā e-cigaretes izplata vairāki tirgotāji. VM norāda – nav zināms, vai reģistrēti Latvijā.

◆ Minimālā cena e-cigaretei interneta veikalos ir 2 eiro, visdārgākā – 120 eiro.

◆ Komplektā ar e-cigareti vai atsevišķi var iegādāties filtrus jeb kārtridžus (viens maksā vidēji 14 centus) un cigaretē pildāmo šķidrumu (ar nikotīnu vai pilnīgi bez tā).

◆ Stājoties spēkā e-cigarešu aizliegumam, tās nevarēs pārdot ne veikalos, ne arī internetā.

Kategorijas