Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atkal aicina apceļot Atzeles zemi

Līga Vīksna

2014. gada 23. maijs 00:00

37

Piedaloties akcijā “Apceļo Atzeles zemi”, ir iespēja apmeklēt 18 interesantus objektus Apes, Alūksnes, Balvu, Viļakas un Baltinavas novadā. Akcija ilgst no maija līdz oktobrim.

Izveidota mājaslapa
internetā
Gaujienas infocentra vadītāja Sanita Sproģe norāda, ka šogad akcija ir ar malēnisku pieskaņu, katram ceļotājam liekot minēt rēbusus par vietām, kas jāapmeklē. Rēbusos slēpjas seni vietvārdi, nosaukumi un malēniešu valodas piemēri. “Rēbusu lapa jāizdrukā no akcijas “Apceļo Atzeles zemi” mājaslapas  “atzele.wordpress.com”. Šis ir pirmais gads, kad akcijai izveidota mājaslapa internetā. Tajā regulāri tiks ievietota aktuālākā informācija par akcijas norisēm. Kad noslēptais vārds izlasīts, jādodas ceļā, lai uzzinātu, kas tas īsti ir. To zinās pastāstīt tikai katra objekta saimnieks un apstiprinās apciemojumu rēbusu lapā ar parakstu. Ja apceļos vismaz 10 no akcijas objektiem, šī lapa kļūs derīga ieejai noslēguma ballē 1.novembrī Alsviķu kultūras namā,” stāsta S.Sproģe.

Iesaistījušies desmit
dalībnieki
No Alūksnes un Apes novadiem tajā šogad iesaistījušies desmit dalībnieki. Gaujienā jāapmeklē pilsdrupas senajā Atzeles pilskalnā, kas glabā nostāstus un paver skatam izcilas dabas ainavas Gaujas senlejas krastos. Dārzciemā varēs apskatīt „Very Berry” lielogu dzērveņu, melleņu, aveņu audzētavu un ražotni. Virešu pagasta novadpētniecības istabā būs apskatāmi mājamatniecības un sadzīves priekšmeti, unikāli vēsturiski dokumenti, kas raksturo pagasta dzīvi 19./20.gadsimtā, kā arī Kornēlijas Apškrūmas personīgās un tikšanās reizēs ar lasītājiem iegūtās mīļlietiņas. Ir arī iespēja tikties ar pašu kolekcijas saimnieci, iepriekš to saskaņojot. Trapenē būs jāapmeklē divi objekti – varēs iepazīt Trapenes pagasta vēsturi no muižas laikiem līdz mūsdienām, dzejnieku Ojāru Vācieti, skolotāju Jāni Gresti, novadnieku grafiķi Edvīnu Andersonu, seno latviešu prasmi un gudrību pīt vīzes, taisīt pastalas un gatavot garšīgu kafiju, savukārt “Fazānos” varēs apskatīt Zigurda Safranoviča senlietu kolekciju.
Noteikti jāapmeklē arī Jaunlaicenes muižas muzejs, kas atrodas pašā Malēnijas sirdī un kur patīk lieliem, maziem, veciem, jauniem, jo caur prieku un labām emocijām stāsta par latviešu zemnieku un vācu baronu dzīvi 18.-19.gadsimtā, piedāvājot arī plašu spēļu, rotaļu un nodarbību klāstu malēniešu garā. Alsviķos jādodas uz Spidzenieku pilskalnu, gleznotāja Jāņa Selgas celtajām mājām „Senpils” un klēti, kur iekārtots neliels izstāžu namiņš. Akcijas maršrutos iekļauts arī Zeltiņu pagasts, Viktora Ķirpa Ates muzejs Kalncempjos, kā arī Pededzes pagasta apmeklējums, izzinot pagasta un skolas vēsturi, paaudzēs krāto pierobežas kultūrvēsturisko mantojumu un tradīcijas. ◆

Kategorijas