Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saglabā nākamajām paaudzēm zudušo laikā

Līga Vīksna

2014. gada 23. maijs 00:00

13

Alūksnes novadā ir beidzies novadpētniecības konkurss “Zudušais laikā” pašvaldības kultūras un izglītības iestādēm. Tā laikā radīti daudzi vērtīgi un interesanti darbi par novada kultūrvēsturiskajām vērtībām un nemateriālo kultūras mantojumu.
Pirms pāris gadiem novadā jau risinājās šāds novadpētniecības konkurss, kā laikā sagatavotie materiāli tagad lieti noder ikdienas darbā. Šoreiz, izsludinot konkursu starp kultūras iestādēm, tika uzrunātas arī izglītības iestādes. Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte uzsver - visi darbu izstrādi konkursam veica līdztekus ikdienas darbam, kā rezultātā tapuši brīnišķīgi darbi par to, kas vēl dzīvo mūsu visu atmiņās, bet līdz šim nekur nav dokumentēts.

Rada filmas un prezentācijas
“Izsludinot konkursu, uzsvērām, ka ļoti priecāsimies par darbiem, kas tapuši, sadarbojoties vairākām iestādēm – prieks, ka tādus saņēmām vairākus. Kopā iesniedza 21 darbu - astoņas DVD filmas, septiņas prezentācijas un sešus pētnieciskos darbus. To tapšanā bija iesaistītas 37 iestādes, kurām bija ļoti daudz sadarbības partneru, tostarp pagastu iedzīvotāji, bibliotēku lasītāji. Neviens darbs nav tapis formāli, bet atsevišķi darbi bija izcili un grāmatas vērti. Ceram, ka līdz gada beigām labākie darbi tiks iespiesti, bet tā vai citādi publiskoti tiks visi darbi,” saka S.Eglīte.
Konkursa noslēguma pasākums bija pagājušajā sestdienā, kad pateicās visiem par dalību un sumināja labākos. Visi konkursa dalībnieki saņems dāvanas par dalību: pašvaldības apmaksātu ekskursiju – pieredzes apmaiņas braucienu uz Daugavpils kultūras iestādēm šovasar un dziedātājas Inetas Rudzītes koncertu, ko baudīja jau Muzeju nakts pasākumu laikā. Labāko darbu autori saņēma arī pašvaldības naudas balvas. S.Eglīte atzīst – pašvaldība konkursu noteikti turpinās. “Esam izvirzījuši mērķi, ka līdz Latvijas simtgadei katru gadu izdosim šo darbu apkopojumu vienā materiālā, apkopojot materiālus par zudušām vērtībām, lietām un cilvēku likteņiem. Latvijas simtgadi sagaidīsim ar pārliecību, ka ļoti daudz kas no zudušā ir kļuvis pieejams un tiks saglabāts nākamajām paaudzēm,” viņa saka.

Filma par iemīļotu ārstu
DVD filmu grupā 1.vietu ieguva Zeltiņu tautas nams un bibliotēka, kas veidoja darbu par ilggadējo Zeltiņu ārstu Rūdolfu Liepiņu. Zeltiņu tautas nama vadītāja Gunita Paleja atzīst – arī viņu vecāki bērnībā veda pie daktera Liepiņa, par šo ārstu daudziem ir patīkamas atmiņas, tādēļ nolemts ārsta biogrāfiju dokumentēt. “R.Liepiņš Zeltiņos nostrādāja 43 gadus. Pie viņa brauca cilvēki no tuvākas un tālākas apkārtnes. Man jau ļoti sen bija vēlme par šo personību izveidot darbu – pārrunāju to ar Zeltiņu bibliotēkas vadītāju Agitu Žīguri un ķērāmies klāt! Filmas tapšanas laikā uzrunājām R.Liepiņa bērnus – no astoņiem bērniem dzīvi ir vairs tikai trīs, no viņiem ieguvām fotomateriālus, filmā viņi dalās atmiņās par savu tēvu. Apzinājām arī Zeltiņu iedzīvotājus, kuriem bija cieša saikne ar dakteri,” stāsta G.Paleja. Viņa atzīst – veidot šo filmu bijis ļoti interesanti. “R.Liepiņš bija ne tikai izcils ārsts, bet arī ļoti inteliģents, enerģisks, sabiedrisks, lustīgs cilvēks ar lielisku humora izjūtu. Viņa laikā Zeltiņos tika izveidota slimnīca, arī viņa sieva bija mediķe – abi strādāja plecu pie pleca,” saka G.Paleja. Šobrīd filma un rakstiskais materiāls glabājas Zeltiņu bibliotēkā, 30.maijā filmu rādīs pagasta iedzīvotājiem. ◆

Kategorijas